Foto van een Valtra Valmet 8550 met grimme ontbladeraar FT300 en Gilles rooier aan het bietenrooien op 25 sept 2023 te Roswinkel.

2 fase bietenrooien 25 sept 2023

+4
oldtimergek
Foto van een Valtra Valmet 8550 met grimme ontbladeraar FT300 en Gilles rooier aan het bietenrooien op 25 sept 2023 te Roswinkel.

Reacties

+3
oldtimergek
+4
oldtimergek
Nog een paar aanzichten

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

MF 2725
Gaat mooi zo.
Weinig insporing.
+2
MaxxuM4ever
Paar dagen laten drogen en je hebt bijna geen grond tarra meer.
newholland6640
@MaxxuM4ever

Hoeveel tarra zit er normaal gesproken in op de klei eigenlijk
MaxxuM4ever
@newholland6640 oef dat zou ik ff moeten navragen.
+1
valmet6400power
@newholland6640
Als het tijdens het rooien nat was dan zit je zo op 15-16% tarra. Op echt zware grond dan wel boven de 20%. En op zand 9% tarra.
newholland6640
@valmet6400power

Oke das wel vrij serieus dan. Kan me dan voorstellen mocht het echt wat opleveren je er best iets extra moeite voor kunt doen.
oldtimergek
@MaxxuM4ever hij laat het meestal een paar dagen liggen om te drogen. Doch omdat iemand anders ivm kapotte rooier niet leveren kon, hadden ze gevraagd of hij een dag eerder kon leveren. Dus vandaar dat ze maar 1 dag hebben liggen drogen. En nu stoof het zelfs na de middag achter de lader, dus ging goed zand van de bieten af.
MaxxuM4ever
@valmet6400power de trekker heb je al, nu de rooier nog ff op de kop tikken.
+1
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Haha dan moet je wel erg veel mazzel hebben met het weer, op onze grond. Dus ik kijk liever deze foto haha
+2
PieterA
@valmet6400power Op zware grond heb je op deze manier de hoogste tarrareductie. Klei krimpt en zwelt. Als het dan even opwaait valt de klei zo van de bieten af.

Ik schat de grond bij jullie toch ook wel iets zwaarder in.
+1
valmet6400power
@PieterA
Zeker! Maar als je de bieten moet leveren in november en begin januari (in ons geval) dan is de ondergrond niet droog tijdens het rooien. Dus dan leg je de bieten gerooid en wel al in de bagger. Het weer is dan ook niet echt stabiel te noemen meestal. Maar theoretisch gezien is inderdaad dit wel de meeste efficiënte manier ja.
+1
PieterA
@valmet6400power Hier is altijd de regel: voor 15 november de bieten aan de hoop. Dan zit je vanaf 25 oktober naar het weerbericht te kijken en dan is er vaak nog wel eens een week met drogend weer.
valmet6400power
@PieterA
Wij zeggen altijd rooien onder mooie omstandigheden en dat lukt vaak wel maar soms ook niet. Nu is het wel een voordeel dat bietenrooien in principe eigenlijk “altijd” kan. En dat je met je kiepwagens het land niet in hoeft. Bietenland is prachtig lang, zolang de bieten er nog staan 😂

Vorig jaar hebben wij de laatste levering gerooid op die zondag voordat de vorst kwam. 2 graden en harde wind dan zag je het land gewoon opgrijzen per uur.

Maar soms heb je een verregende oktober maand en dan een droge november maand en vice versa..
PieterA
@valmet6400power Ja, met het weer is het altijd wat. Met een éénfase systeem ben je wat bedrijfszekerder en je hebt met minder mensen in dezelfde tijd meer bieten op de hoop.
+1
valmet6400power
@PieterA
Dat is inderdaad precies zoals je zegt. Moet eerlijk zeggen dat wij wonderbaarlijk genoeg eigenlijk niks merken van de sporen van de Big Six, je merkt er meer van als je incidenteel toch met de kiepwagen door het land bent gegaan. Nu drukt die rooier het ook wel over de volledige 3 meter aan dus je hebt ook geen vergelijk met waar niet gereden is natuurlijk.
+2
jehan
@valmet6400power Die zelfrijdende rooiers ben ik ook niet bang voor. wel de kieper die de bieten aan de hoop rijd. Heb tegen de chauffeur van de kieper er een keer een opmerking over gemaakt. Wat hij toen zei schoot me gelijk in het verkeerde keelgat. Die fendt gaat niet insporen zei hij. Daar zaten niet de breedste banden onder. Heb hem gezegd je doet zo als ik het wil. Anders hoeven jullie de volgende keer niet weer te komen. Snotaap op de trekker
MaxxuM4ever
@jehan precies, wie betaalt bepaald toch.
+1
Valtra man
@jehan toch lees je vaker studies die de druk in de bodem onderzoeken, en die stellen dat het totale gewicht van de machine -ongeacht van de breedte van de band - een invloed heeft op verdichting in de diepere zones van je grond. De kieper maakt de lelijkste indruk bovenop maar dieper zou de bunkerrooier net verantwoordelijk zijn voor schade.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Valtra Valmet 8550 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!