Word een kale bedoening zo'n maaikorf zonder mes. De hobelman maaikorf knipt nog best goed maar toch maar gekozen om er een beetje geld in te steken. Er komen nieuwe vingers, messen, drukhulzen en sli

Herder Maaikorf

+3
GerbertXL
Word een kale bedoening zo'n maaikorf zonder mes.
De hobelman maaikorf knipt nog best goed maar toch maar gekozen om er een beetje geld in te steken. Er komen nieuwe vingers, messen, drukhulzen en slijtplaatjes op.
105ls78
@GerbertXL dit is wel leuk sleutelwerk.

Reacties

+1
GerbertXL
De middelste messen moeten met klinknagels vast, kan iemand me uitleggen hoe die erin gaan want aan de ene kant is helemaal glad.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
T60401
@GerbertXL Zijn die gaten niet wat verzonken? onderste foto is de kop van de bovenste klinknagel toch veel groter dan het gat. Klinknagel er in grote hamer er bij en dan waar nodig vlak slijpen.
deutzisthebest
@GerbertXL

Die klinknagels zijn dezelfde als de rest maar die zitten onder je excentriek. Die moet je vlak slijpen tot aan de mesrug. Zo kan het excentriek er vlak op liggen. Die voorkomt rare spanningen waardoor je messenbalk vlak blijft en je excentriek heel.

Lijn ook je mes dmv van de drukkers goed uit.
Ik doe altijd beide meshelften vastzetten aan de aandrijving en dan de drukkers erop. Uitlijnen en dan de drukkers vastmaken.
+1
JDuitW
Vlakke kant is de onderkant van de klinknagel en de bolle kant is de kant die je plat slaat. Maar wij gebruiken geen klinknagels meer, hebben de mesjes nu met boutjes vast, veel makkelijker
+1
GerbertXL
@JDuitW ik dacht dat het niet zo passen met boutjes bij de aandrijving maar ik bekijk het nog een keer en er zitten gewoon uitsparingen voor boutjes 😀

(klik om te vergroten)

GerbertXL
@JDuitW gebruik je deze speciale boutjes of gewone?

(klik om te vergroten)

Andre150
@GerbertXL wij altijd gewone boutjes met een drupje locktyte
JDuitW
@GerbertXL ja die boutjes gebruiken wij, goed vast draaien dan blijven ze wel vast zitten
GerbertXL
@JDuitW ik moet ze dan weer apart bestellen dat is een beetje jammer, maar er zat geen 1 boutje los en dat zie ik ook weleens anders.
JDuitW
@GerbertXL je kunt altijd eerst proberen met gewone boutjes, je kunt altijd nog van die speciale bestellen. Als je die wel besteld doe er dan ook flensmoer bij, dat werkt bij ons prima
Weidezicht
Slaan is de clou. Maar anders ff bij je loonwerker mee spieken? Vaak doen die machinisten het s middags zelf. Is altijd wel een klusje.
GerbertXL
@Weidezicht klinken ben ik niet bang voor maar de rest van de messen zitten gewoon met boutjes vast
Weidezicht
Als ik inzoom, zie ik, dat je zelf zo n hobelman machine hebt? Gebruikt gekocht voor eigen slootwerk?
+1
GerbertXL
@Weidezicht ja klopt, kijk maar eens tussen m'n foto's
GerbertXL
Daar gaat het geld. Vingers, messen, drukkers en slijtplaatjes gekocht bij prodina.nl , nette prijzen maar met 4 meter word het evengoed snel een bonk geld.

(klik om te vergroten)

GerbertXL
Verschil tussen oude en nieuwe vingers 😀

(klik om te vergroten)

DriveJohnDeere
Gebruikte maaikorf gekocht? in ieder geval de gekartelde mesjes genomen. de mesjes zou ik met boutjes vastzetten dan kun je ze makkelijker vervangen. Hou verder de zwengel goed in de gaten die gaat bij ons ook 1 of 2x per jaar, kun je gewoon lassen behalve als hij onder dat rubbertje breekt dan moet je meestal ff een nieuwe bout halen. kun je meestal voorkomen door het te smeren, maar niet te veel net genoeg dat je het rubbertje met je vinger in kan drukken. verder tijdens het korven er een beetje op letten dat de drukkers goed op hun plek blijven zitten. soms gebeurt het wel eens dat een drukker van het mes afgedrukt wordt door bijvoorbeeld een steen of een stuk hout. Voor de rest veel oefenen en als iets kapot gaat er niet te lang mee doorrijden. good luck
DriveJohnDeere
@DriveJohnDeere ten opzichte van vorig jaar knipt hij de pitrus zooi veel beter en netter af. het korven gaat er ook stukken sneller door.

(klik om te vergroten)

Jzandbergen
@DriveJohnDeere mij is verteld dat je met een nieuw rubber hem 1 keer moet vullen en niet meer mag smeren. En vaak checken of je rubber heel blijft en als ie stuk gaat meteen vervangen en weer vullen.
DriveJohnDeere
@Jzandbergen ja kan ook. in ieder geval niet teveel smeren.
+1
trevor-z
@DriveJohnDeere ik ben oud en ouderwets met dus meer tijd , en wil liever de pitrus met wortel eruit ,daarom zonder knipmes.heb smalle wifo achteruit. .klei op veen gebied..
+1
DriveJohnDeere
@trevor-z ik ben iets minder oud en heb iets minder tijd🙈. Hier zitten we op zware kleigrond dus als we de pitrus eruit gaan trekken zonder knipmes trekken we allemaal gaten in de kant waar de maaier weer doorheen gaat. We knippen de pitrus liever af en omdat het een holle stengel heeft gaat het volstaan met water en rot het vanzelf weg.
+1
GerbertXL
@DriveJohnDeere wat bedoel je met de zwengel, de aandrijfarm? En wat "gaat" er aan? En wat is het rubbertje?
Ik ben blij om de ervaringen te lezen van iemand met ervaring maar ik volg je niet helemaal 😅
+1
DriveJohnDeere
@GerbertXL zwengel is inderdaad de aandrijfarm. meestal breekt hij dan op de plek waar hij smaller wordt. het rubbertje is onderaan de zwengel met de vetnippel.
+1
GerbertXL
@DriveJohnDeere
Ik heb nu 2 jaar met de korf gedraaid en hij doet het verrassend goed voor iets in zo'n slechte staat. Bij het demonteren kwam ik erachter dat het frame op 2 plekken finaal is doorgeschaurd dus ik heb het hele snijwerk eraf gehaald en hij gaat naar een lasser.
DriveJohnDeere
@GerbertXL ja dat dachten wij ook totdat we hem van de winter aangepakt hadden 🙈 . De korf van nu is niet te vergelijken met de korf van toen. vaak loont het wel om zon korf op te knappen, een 2e hands korf kost ook al gauw 5000 euro en dan moet je hem nog reviseren😅. heb je een 4 meter korf?
GerbertXL
@DriveJohnDeere ik heb expres gewacht met onderhoud omdat de korf en de hooby waar ie aan vast zit een gok was, eerst proberen, dan onderhoud. En met de meters die ik maak moet ie wel heel lang meegaan, ik heb er iets van 70 uur opgezet in twee jaar.
Vier meter is het ja, die kun je niet meer krijgen 😬
+1
DriveJohnDeere
@GerbertXL haha snap ik. Een kraan is gouw een dure hobby. 70 uur x 600 meter per uur is 21 km sloot per jaar? Dan is het nog wel de moeite om hem te reviseren. Als t tegenvalt kun je hem vaak met de huidige inflatie voor t zelfde geld verkopen🙈. Hier ook een 4m korf aan een herder. We draaien zo'n 300 uur per jaar waarvan ongeveer 100 uur echt sloten is. Ieder jaar zat onderhoud. Maar t knapt wel op 👌.
+1
GerbertXL
@DriveJohnDeere ik laat al het afval op de kar dus 600 meter in het uur ga ik nooit redden. Vorig jaar ook een brede sloot gemaakt die jaren niet gebeurd was, rijdend tussen twee rijen bomen waar de hooby net tussendoor kan en dan ook nog het afval op een kar laden, dus elke keer met de draaikop de korf tussen de bomen prutsen. Dan ben je blij als je 60 meter per uur red.
Wat bedoel je met echt sloten, de rest met een klepelbak ofzo?
DriveJohnDeere
@GerbertXL op een kar is wel netter met opruimen, kost wel wat capaciteit. de trekker draait 300 uur per jaar waarvan hij er 100 sloot. de overige 200 uur is vooral het slootvuil wegklepelen en rare hoekjes klepelen op het erf.
+1
deutzisthebest
@GerbertXL

Dat rubber kan je ook een beschermplaat voor maken. Dat helpt als er een tak of iets raars in de sloot ligt. Zodra dat rubber stuk is en je hebt het niet op tijd door ligt je lager eruit. En als je pech hebt vreet ie je zwengel/excentriek op.
+3
GerbertXL
Terug van de lasser. Die kan weer een poosje mee.

(klik om te vergroten)

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Herder Maaikorf ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!