Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 85 mk2 met 12 rijige Fähse Monozentra bietenzaaimachine.. Foto is geplaatst door PieterA op 26-10-2023 om 05:20:42, met 9 reacties.

Deutz-Fahr Agrotron 85

+5
PieterA
Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 85 mk2 met 12 rijige Fähse Monozentra bietenzaaimachine.
JD3010
@PieterA Is dit niet erg laat voor een goede oogst? 🤔
+1
PieterA
@JD3010 Dit is geen foto van vandaag. Deze bieten zijn al geleverd. Ik dacht iets van 90 ton gemiddeld. Dan zal die van 8 juni wel rond de 40 ton en die van 1 mei rond de 93 ton opgebracht hebben

Reacties

+2
MF 2725
Mooie compacte trekker om bieten te zaaien.
+3
PieterA
@MF 2725 Klopt ja; De spuiten waar mijn buren en wij mee spuiten zijn 40 meter. Dit vereist 4 gangen in de rondte zaaien. Op die 24 meter kan ik makkelijk omdraaien en met gps de juiste lijn voor het aansluitende vaart vinden zonder snelheid te hoeven minderen (ik zaai 3,8 km per uur).
+9
PieterA
1 mei 2023. Eindelijk was de grond goed om bieten te zaaien. Ik had er al 1 perceeltje van 3,5 hecrare in tussen de buien door. Dit perceel van 3,6 hectare heeft een plek die langer nat blijft. Ik was een paar dagen eerder voor het eerst in 12 jaar met de Agrotron 120 met Vicon spuit vast blijven zitten. En nog wel in het voorjaar op najaarsgeploegd land. Ik zat te dicht bij de natte plek en dat veroorzaakte een spoor van 30 cm diep en 15 meter lang. Dat stuk van het perceel heb ik pas op 8 juni klaar kunnen leggen en in kunnen zaaien. Dat heb ik nog nooit meegemaakt.

Ik denk dat we de bietenzaaier in 1985 -toen nog samen met een andere boer- kochten. Het was toen al een oud beestje. Rond 2003 hebben we er voor 250 euro zo'n zelfde machine bijgekocht. Deze machine had een andere diepteregeling van de elementen. (Met 2 wielen) en een aandrukwiel na het zaaikouter. Van de 2 machines hebben we 1 verbeterde gemaakt (meer geschikt voor lichte grond) en van de overgebleven delen hebben we een machine gemaakt die we voor 350 euro verkochten.

De trekker kwam in 2015 bij ons. Dit was de verplegingstrekker van een gestopte pootgoedteler uit ik meen de monnikenweg in Nagele. De trekker was vrij compleet met o.a. smalle wielen en had weinig uren (2.500). We kochten hem ter vervanging van een Fiat 850 en een Massey Ferguson 155. Ook nam hij wat taken over van de Deutz 6206. In de 8 jaar dat we hem nu hebben draaide hij 2.800 uur. Ongeveer 350 per jaar.

Direct in de winter van 2014-2015 hebben we er dubbellucht op rijafstand op gemonteerd en gps laten plaatsen. Eigenlijk speciaal voor het bieten zaaien in het voorjaar.

De samenwerking met de boer waar we de zaaimachine mee kochten eindigde in 1989. Rond 2001 kocht de buurman 80 cm-banden om land klaar te leggen. Hij legde ons land klaar en wij zaaiden bij hem. Mijn schoonvader zaaide zijn eigen bieten en die van een buurman met een 3m machine. Toen er overgeschakeld werd van C-pillen naar grotere D-pillen ben ik dat er bij gaan zaaien. Dit perceel is van een bevriende boer die soms wel en vaak geen bieten zaait. Zo zaaien we elk jaar zo'n 35-50 hectare bieten.
+1
MF 2725
@PieterA Mooie duidelijke uitleg.
+3
Massey 2705
Weer een mooie omschrijving Pieter. Weet je de jaren van aanschaf en samenwerking allemaal zo uit het hoofd, of heb je een meschien een een soort dagboekje van zulke dingen ..?
Wat zit er in die stallen op de achter grond ?
+3
PieterA
@Massey 2705 Ik weet de jaartallen vaak nog ongeveer. De aanschafdatum van de trekker heb ik even teruggezocht in de fotogalerij van mijn telefoon.

De gemeente Tholen had in de jaren '90 nog geen beperking op intensieve veehouderij. Ondernemers uit Brabant hebben toen grond op Tholen gekocht en daar stallen op vergund gekregen. Er zitten varkens in. (En belangrijk voor mij: er zit mest onder!)

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz-Fahr Agrotron 85 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!