22 mei 2023 Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 85 met Peecon greppelfrees. Greppels frezen in de aardappelen. Elk groeiseizoen komt er wel een hoeveelheid regen langs die de grond niet snel genoeg op ka

Deutz-Fahr Agrotron 85

+9
PieterA
22 mei 2023 Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 85 met Peecon greppelfrees.

Greppels frezen in de aardappelen. Elk groeiseizoen komt er wel een hoeveelheid regen langs die de grond niet snel genoeg op kan nemen en waar je dus zo snel mogelijk vanaf moet. Dat gaat het best met een greppel.

We hebben deze frees samen met een buurman. Deze frees maakt robuuste greppels; iets wat op onze grond hard nodig is. Een smalle greppel heeft bij ons geen lang leven. Afgelopen winter heb ik er een rekje voor breekbouten op gemaakt. Zo heb je ze altijd bij je.

Onder andere voor dit doel is de 85 uitgerust met kruipbak. Een hydraulische topstang zou nog fijner werken, maar die zit er niet op.
+1
Fendttrisixfan
Quote Reactie van @PieterA:
hydraulische topstang

Voor een paar 100€ heb je tegenwoordig al hele deftige nieuwe Hydro topstang
PieterA
@Fendttrisixfan Ja; we hebben er 3. Maar nu even niet gebruikt.
rubencasecs
@PieterA zijn zulke geulen niet een aanslag op je spuit?
PieterA
@rubencasecs Jazeker. Ik leg ze zo ondiep mogelijk en waar de spuit rijdt werk ik met de spa nog wat bij. En dwars op de rijrichting; liever niet schuin.

Reacties

RaHeados
Zit er nu een normale topstang tussen of een ketting? Ik weet ook van greppelfrezen daar zit ipv de topstang een ketting.
Die zijn echter wel anders, dat zijn ridder/ Schouten type frezen.
MaxxuM4ever
@RaHeados klopt ja, die van de bollenboer waar ik gewerkt heb had dat ook zo, hydraulische topstang zou wellicht nog mooier kunnen werken. Mooi voor op je 5-12 verlanglijstje @PieterA.
RaHeados
@MaxxuM4ever
Quote:
hydraulische topstang zou wellicht nog mooier kunnen werken

Ik heb er zelf nooit mee gewerkt eigenlijk, pa z'n klusje greppels frezen en de buizen vrij spaaien 🙈
+2
MaxxuM4ever
@RaHeados bij ons deed de baas het ook altijd zelf, ik mocht hem dan weer schoon spuiten en smeren.
+1
RaHeados
@MaxxuM4ever zo ging t vorig jaar ook, trekker helemaal zwart en ik mag poetsen 😂
deufi
Zijn de percelen niet te kilveren zodat je geen greppels meer hoeft te trekken?
+2
PieterA
@deufi Alle percelen waar we de kans krijgen kilveren we. Dit perceel is ongeveer 5 jaar geleden gekilverd. Vaak moet ik toch nog een beetje greppels frezen.
deufi
@PieterA met gps gekilverd toevallig?
PieterA
@deufi Ja, dat gaat al wel iets beter als vroeger met de laser omdat ze nu in kunnen geven dat je iets meer aanvult dan nodig is om vlak te worden; maar dat nazoeken is toch een beetje onvoorspelbaar.
+2
deufi
@PieterA wij zien liever met de laser dan met gps gekilverd. Meeste percelen die gps gekilverd zijn, geven toch te veel hoogte verschillen en water door onnauwkeurigheid van gps. In. De buurt haal je ze er precies uit. Maar iedere 5 tot 7 jaar alles een keer bijwerken houd je het wel optimaal.
PieterA
@deufi misschien een beetje zwaardere grond bij jullie? Dat het minder nazakt?
+1
deufi
@PieterA klopt, grond is zwaarder. Ook hier zakt het wel iets na overigens. Zijn nu voornemens om alle tarwe percelen ieder jaar te kilveren, zodat ze met weinig poetswerk strak in model blijven voor de lange termijn. Inmiddels is 95% van het areaal gekilverd en in model gebracht. Dus nu is het een kwestie van jaarlijks poetsen en op peil houden.

Keuze voor ons voor laser is fout marge van nihil, terwijl je met gps +/- 2 cm werkt en dat zie je bij veel toch terug bij nat weer, omdat er dan toch kuilen van 4 cm zijn. En een beetje water leidt gelijk tot extra nazakken, ook al staat er maar 5 cm water op.
PieterA
@deufi Hier kunnen we lang niet alle percelen met laser doen. Veen en grote hoogteverschillen zijn hier debet aan. Nu met GPS kunnen we bijna elk perceel wel verbeteren.
deufi
@PieterA veen plekken en zandplekken zijn inderdaad lastig. Maar ook die kan je met de laser erin laten alleen de laser dan meerdere malen verzetten. Er is alleen wat meer kennis benodigd om dat goed in model te krijgen. Hier liggen de percelen ook niet onder dezelfde afschot van voor naar achter en hebben we meerdere afschot instellingen om op het gewenste resultaat te komen. Gps is dan inderdaad makkelijker, maar wel minder nauwkeurig.
stannetje96
@PieterA dat is wel een voordeel van gps dat je die bulten er makkelijker in laat. Toch kan je met bijvoorbeeld een dubbele laser op een statief ook wel veel bereiken
+1
Fast Eddy
@deufi

Als het niet te hard waait en het is helder weer is laser veel nauwkeuriger dan GPS. Er zijn nog wel voor en nadelen op te noemen van beide systemen. Sommige dingen zijn ook streekgebonden en systeemgebonden.
+1
deufi
@Fast Eddy wind was inderdaad een uitdaging. We hebben nu een statief wagen gemaakt met stalen driehoek mast erop met 3 stempel punten en een extra beton blok erop voor meer massa en trilling absorptie. Nu hebben we geen last meer van wind.
+2
PieterA
@deufi Bij gps is wind ook nog wel een dingetje. Om nauwkeurig te werken wordt vaak gebruik gemaakt van een extra station op het perceel.
+1
Fast Eddy
@deufi

Bij het draineren hadden we onze eigen oplossingen. We gebruikten altijd een houten statief en als het ging waaien knoopten we wel eens wat rollen drainage aan het statief. Ook deden we vaak iets tussen de laser en de kop zodat de laser ook star op de kop vast stond. Als we in de NOP bezig waren werd er wel eens een kipper naast de laser gezet om hem uit de wind te houden.
+2
husky
Uniek plaatje, droge grond en schone trekker😁
+3
valmet6400power
@husky
Het is in ieder geval een ding wat zeker is dat je beter in deze omstandigheden greppels kunt maken dan als het hard nodig is. Nu voelt het een beetje “zonde” maar als het nat is is er nog veel meer chaos.
+2
PieterA
@valmet6400power En vaak ben je dan al een beetje te laat.
+2
Fast Eddy
@valmet6400power

Als het zo nat is als nu ben je geen greppelfrees nodig. Je rijdt met de op cultuurbanden van de plas naar de sloot. Het water komt wel door de sporen achter je aan. En als je grote plassen hebt kan je beter een greppel met de kraan graven.

Daarom klopt jouw antwoord volledig. Voorkomen is beter dan genezen.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz-Fahr Agrotron 85 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!