Inmiddels het eerste jaar volledig met de Claas Torion 535 erop zitten. 960u verder maar dan zijn we ook aan elkaar gewend.

Claas Torion

+7
ZetorTwente
Inmiddels het eerste jaar volledig met de Claas Torion 535 erop zitten. 960u verder maar dan zijn we ook aan elkaar gewend.
+1
zettelmeyer
Quote Reactie van @ZetorTwente:
zolangzamerhand ook aan elkaar gewend.

Klinkt niet heel positief
+1
ZetorTwente
@zettelmeyer haha, valt iets mee, metname paralelgeleiding en zicht op de palletvork valt tegen, verder was het vooral kwestie van gewenning. Aandrijving, comfort, opbreekkracht en service zijn wel top.
+1
Grazy
@ZetorTwente 960 uur in 1 jaar?? Wat doe je er allemaal mee dan?
+1
DriveJohnDeere
@Grazy

wij draaien ook 1100 uur in een jaar met onze ahlmann az150 en dat is nog een mechanische teller 🙈

Quote:
Wat doe je er allemaal mee dan?

alles
voeren, voer aanschuiven, voer wegschuiven.

strohokken opstrooien, en uitmesten

kuil vastrijden staat 11x per jaar op de bult

straat vegen en opknappen (zijn de werf een beetje aan het verfraaien)

hand en spandiensten t is toch wel makkelijk zon shovel 😂

denk dat we hem zeker wel een goede 3 uur per dag gebruiken.

is altijd zo met zon ding in het begin vraag je je af waar je hem voor gaat gebruiken en nu wil je niet meer zonder 😂
DriveJohnDeere
@DriveJohnDeere

vergat ook nog t jongvee te voeren 😆
+2
ZetorTwente
@Grazy 960 is weinig voor ons doen 😅, de oude shovel heeft jaren van 1200u gehad. Dagelijkse werkzaamheden bestaan uit, voer aanschuiven 2x daags, voer laden, en deels voeren met de vijzelbak. En verders allerlei voorkomende werkzaamheden.
Grazy
@ZetorTwente Deed ook van alles met mijn JCB verreiker, behalve voeraanschuiven, daar heb je veel goedkopere elektrische machientjes voor maar, 400 uur per jaar was de max.
+2
ZetorTwente
@Grazy Zo'n voer aanschuif robot verdeelt niet, dat is in een ligboxstal niet zo'n probleem, maar in een kalverstal wel. En ik zie dat ding hier die 3 afmeststallen niet langs lopen met die hoogteverschillen en afstand op 't erf. Hier liever maximale output per machine.
+1
J asper
@Grazy
Quote:
daar heb je veel goedkopere elektrische machientjes voor

Als je hem toch hebt staan, wat voor extra onderhoud/afschrijving heb je dan van dat beetje aanschuiven. Had ik liever dan nog een extra machine aanschaffen en onderhouden.
+1
Grazy
@J asperDa's argument wat ik helaas vaak hoor. Ruil jij maar es een machine in met 5000 uur of met 10000 uur, en iedere keer starten om effe voer aan te vegen is ook niet echt een gezonde bezigheid, vooral als het koud is.
+2
J asper
@Grazy In ben geen 5000 uur aan het voer aan schuiven.

Als ik kwartier per dag voer aan schuif(kom ik nooit aan) zit ik op 90 shovel uren per jaar. Eigen tijd kun je ruim weg strepen omdat je in dat “even” een boel ziet in de stal tochtige koeien oa. Als ik shovel nu in ruil na 20 jaar met 12000 uur of 13800 maakt weinig uit.
+1
bluepower12
@Grazy zoals?
Grazy
@bluepower12 Juno was de beste investering die ik ooit gedaan heb.
bluepower12
@Grazy is nogal een investering en die kan niet makkelijk meerdere stallen doen. En laat ze eerst maar eens storingsvrij draaien. Als je in de stal komt en het voer is niet aangeschoven wordt je ook niet blij van. Als je al een shovel hebt dan zijn er meestal wel andere dingen waar je in kunt investeren. Koude start klopt wel, maar je kunt m eerst ook even laten lopen
Grazy
@bluepower12 Jammer genoeg worden de juno's ook niet meer gemaakt zoals vroeger, heb er 13 jaar een gehad, heeft me zeer weinig in de steek gelaten en koste me 2 accus 1 wiel en 2 aandrijfkettingjes aan onderhoud👍
rubencasecs
@Grazy We hebben een Juno van 2 jaar oud, staat bijna altijd stil helaas
+1
Grazy
@rubencasecs Ja, hoorde in de USA ook veel problemen met de nieuwe en dan vragen ze daar nu $26.000, voor een blok beton op wielen 🙈 Maar zo is het met alles van Lely, alleen vroeger maakte ze goede spullen😏
bram power
@rubencasecs welke juno hebben jullie? Hier een flex, vrijwel nooit problemen mee. Wij vinden het ideaal, helemaal ivm alleen smorgens voeren.
rubencasecs
@bram power als die het doet is het ideaal ja, schuift elke 2 uur aan maar vanmorgen had die weer niet geschoven vanaf 10 uur gisteravond en dan staan de koeien zonder voer😡. Het is een Juno 150.
T60401
@rubencasecs Wat voor storing is het dan? Kwam pas een vlog tegen van een boor over de grote oceaan. Daar bleef hij ook wel eens staan bleek dat de koeien net bij de noodstop konden als hij bij het laadstation stond.
+2
rommert14
@ZetorTwente voeren met de vijzelbak is dat omdat jullie daar niet met de mengwagen kunnen komen?
+1
ZetorTwente
@rommert14 jep, calamiteitenstal. En daarnaast de elektrische voerkar vullen om de opfok mee te voeren.
+2
rommert14
@ZetorTwente aha dat is handig, doen wij nog met de hand en het shoveltje
Fast Eddy
@ZetorTwente

Welke producten voeren jullie allemaal?
+1
ZetorTwente
@Fast Eddy Op het moment is het lekker simpel; stro, basismeel, raapschroot, tarwemeel, maïsmeel, snijmaïs en aardappelstoomschillen. Met slechte snijmaïs of matige beschikbaarheid van stoomschillen willen we ook nog wel is aardappels of bierbostel erbij kopen. Meel en stoomschillen hebben we in silo's en komt dus geen shovel aan te pas.
Fast Eddy
@ZetorTwente

Ik dacht dat er niet zoveel vast voer in rosékalveren ging. Of haal ik nu wat door elkaar?
+1
valtraaa
@Fast Eddy jij doelt op wit vlees denk ik die zitten hun hele leven aan de melk en daarnaast wat stro en brok.
+2
ZetorTwente
@Fast Eddy Inderdaad zoals @valtraaa zegt. Beginnen hier met melk en ruwvoer in de opstart, na 4 weken de melk langzaam afbouwen, en met 6 weken volledig over op alleen ruwvoer. In de opfokperiode voeren we stro-brok-maïs-stoomschillen mengsel en na 10 weken gaan we over naar compleet losse grondstoffen afmest rantsoen.
+1
Fast Eddy
@ZetorTwente en @valtraaa

bedankt voor de uitleg. Ik haal de 2 door elkaar.
+1
valtraaa
@ZetorTwente lekker simpel? Vindt het een hele lijst😅 wordt dit rantsoen ook helemaal uitgerekend op de verwachte groei van de kalveren?
+1
ZetorTwente
@valtraaa Rantsoen is gebaseerd op geslachtgewicht van 175kg heeft de adviseur het wel eens over gehad. Daarom moet de opname voor een goed koppel ook altijd 5-10% meer zijn dan 't schema. Maar resultaat is ook afhankelijk van vele andere factoren, klimaat, opstart, voederconversie, water etc. En daarnaast altijd rantsoen bijstellen op wat je ziet in de stal, mest, haarkleed en gezondheid.
+1
zettelmeyer
Quote Reactie van @valtraaa:
lekker simpel?

Mijn voerlijstje nog uitgebreider.....
rommert14
@zettelmeyer hier veel korter 🙈 alles in de premix
bluepower12
@rommert14 kant en klare premix?
rommert14
@bluepower12 Ja alleen de soja los
zettelmeyer
@rommert14 is te duur en risicovol voor mij
new holland koen
@zettelmeyer Wat is er risicovol aan volgens jou?
Ruben-Wind
@zettelmeyer verander je zo vaak wat dan? Hier al sinds mei zelfde tmr meel, maar ben ook geen topmelker
rommert14
@zettelmeyer Ja te duur kan ik mij wel wat bij voorstellen. Maar waarom risico vol?
bluepower12
@rommert14 hoe constant is zo'n premix qua samenstelling? Sturen is ook lastig
rommert14
@bluepower12 inprincipe is het altijd hetzelfde, maar dat is lastig te checken, nee sturen is niet heel simpel nee maar dat is eigenlijk ook alleen met een nieuwe kuil of maisbult nodig.
zettelmeyer
@rommert14 jij hebt een vracht zo op. Ik doe er heel lang over. Daarnaast wil ik het zelf in de hand houden. Voerboeren willen nog graag wel eens producten in kleine vorm ombouwe na goeikopere grondstof.
Om beeld te geven 4 suplementen, 4 losse grondstoffen, 2 bij producten 3 kuilen waarvan 1 deels gps en 1 mais bult
bluepower12
@zettelmeyer wat voor bijproducten voer je naast kuil en mais?
+1
rommert14
@zettelmeyer Ja daar heb je helemaal gelijk in, maar aan de andere kant heb je zelf thuis wel meer plek nodig om al je producten kwijt te kunnen.
J asper
@zettelmeyer Jij kunt ook elke bijvoorbeeld 10 dagen zelf een premix maken. Kunt het altijd proberen als je in totaal meer of minder kwijt bent met voeren dan.
zettelmeyer
@J asper geen ruimte voor....
+2
J asper
@zettelmeyer even boogtentje over je nieuwe sleufsilo en je bent de man😎
Fast Eddy
@J asper

Oude zoutopslag op de kop tikken.
+2
Ruben-Wind
@zettelmeyer heb je dan niet de verkeerde voer boer? Bij agrifirm doen ze het wel weet jij ik. Hier zitten er altijd de zelfde producten in volgens de lever bonnen. Als het duurder wordt dan betalen we meer en andersom ook.
casejxu
Quote Reactie van @Ruben-Wind:
agrifirm

Vind het zelf ook een betrouwbare voerboer om mee te werken. Hebben zelf ook alles daar vandaan
+2
zettelmeyer
@casejxu hier 3 maand van gevoerd en 4 keer de bulk hun leeg kunnen maken.....omdat ze met samenstelling aant klote waren of ranzige grondstof dr door drukte....
+4
@zettelmeyer Dat denk ik ook. Wij hebben zelf varkens en zijn dit jaar begonnen met het zelf malen en maken van het voer door een verandering van bedrijfsomstandigheden. Wat wij merken is dat vooral de kwaliteit van grondstoffen sterk kan wisselen. Met losse grondstoffen kun je in ons geval veel strakker op kwaliteitscontrole zitten dan een kant en klaar veevoer. (hebben altijd goed gevoerd van de voerboer) bij kant en klaar veevoer is het gewoon lastig te controleren omdat het simpelweg wordt opgemengd. We hebben een simpele hectoliter gewicht meter en een vochtmeter maar dat geeft belangrijke informatie
zettelmeyer
@Fendt615lsaturbomatik-e klopt helemaal wat je zegt en zo kun je scherp bij meerdere inkopen

Reacties

+4
RaHeados
Nette voer trein zo 👌
+1
Merlo
Mooie foto
Zo'n shoveltje staat bij mij ook nog op mn verlanglijstje.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Claas Torion ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!