Foto van een IMT 533, bezig met kilveren. duftig zand schaven :D. Foto is geplaatst door wibe op 24-03-2011 om 17:39:05, met 38 reacties.

IMT 533

wibe
Foto van een IMT 533, bezig met kilveren. duftig zand schaven 😃

Reacties

Deutz-5006
Zijn zeker ook best zeldzaam? is dit opbasis van een 35x tog? of is het een 4cilinder?
jordi 1455
@Deutz-5006

dit is drie pitter.
het is een in licentie gebouwde MF 35.
deze trekkers werden in de jaren 1960 door de Cebeco geïmporteerd.
Deutz-5006
Aha, weer wat geleert!
Steyr thomas
Het verschil tussen een 3 en 4 cilinder is eenvoudig te herkennen: Een 3 cilinder heeft de uitlaat links, een 4 cilinder rechts!
bart-mf
Andersom toch?
Steyr thomas
Niet waar!, wij hebben hier een 3 pitter in de schuur staan met de uitlaat links!
Steyr thomas
Nou dan klopt het toch, bij die link van jou zit de uitlaat links! Je moet het altijd bekijken alsof je op de bestuurdersstoel zit.
IHC-power
Nog nooit van gehoord. Iemand wat meer uitleg over?
wibe
Ik weet niet of deze dingen zeldzaam zijn. weet wel dat dit ding ontzettend handig is, je komt overal waar je met de andere trekkers niet komt, kwa wendbaarheid. maar nu met zand schaven heeft hij te gladden banden, zit niks geen profiel meer op 😃 maar we doen hier ook altijd mee kunstmest strooien, dan is dat wel weer ideaal 😃 maar hij word oud, schakeld slecht. mij lijkt het wel wat om een keer een minischoveltje in te ruilen op deze, als deze een keer helemaal dood is.. is volgensmij een 3 pitter ja.
NHtvt135
Mooi trekkertje hoor verdient een ster!
bart-mf
@Steyr thomas

ow ik bekeek het van vooraf srry
bart-mf
@wibe

minishovels zijn ideaal wij hadden er van de week 1 gehuurd, maar het is jammer als je hem dan weer terug moet brengen
wibe
@bart-mf

geen foto van gemaakt? 😃 maar we hebben ook al een voorlader, dus wat dat betreft hem niet nodig. wat mij ook wel mooi lijkt, zo'n kleine weideman verreiker weidemann.nl/telescoop/show/… CC35 en dan de voorlader ook weg, is ook beter voor de trekker. want met zo'n mini shoveltje een messtrooier laden lijkt mij ook niet alles, of hoog de bomen snoeien.. maarja, dan ben je ook heel wat duurder uit 😃
bart-mf
...
wibe
Dat ziet er ook goed uit 😛 maar om met zo'n ding fatsoenlijk een messtrooier vol te laden? lijkt mij zo'n kleine verreiker makkelijker 😃
bart-mf
Ja word met zo`n ding idd een getuntel, ma dinge zijn wel verrekte sterk kan ik met de 35x met grondbak niet tegen aan haha
huub
@wibe

Quote:
maar om met zo'n ding fatsoenlijk een messtrooier vol te laden?

Ja 😃
wibe
Ja huub, ik zei fatsoenlijk 😃 er zo een dikke kop op laden zou wel niet zo snel gaan als met zon mini verreiker
SJB533
@IHC-power

Quote:
Nog nooit van gehoord. Iemand wat meer uitleg over?

IMT? Joegoslavisch (nu Servisch!) bedrijf, voluit INDUSTRIJA MAŠINA I TRAKTORA. Zoals gezegd is deze 533 een licentie van de MF 35, gebouwd van 1961 tot en met 1988, volgens konedata.net.

Ook Serven hebben internet ontdekt: imt.co.rs/index_en.php/
huub
@wibe

Ik heb ervaring genoeg met (kleine) verreikers, neem van mij aan dat een shovel veel handiger is..
wibe
Zo'n weideman is lijkt mij nog kleiner als die jcb, dus wendbaarder. maar mij lijkt het wel verdomd handig dat je nog wat hoger kunt werken, wat met zo'n mini shovel niet altijd kan.
huub
Ze worden dan veel te instabiel, met die JCB is een container vol scheppen (2,80m hoog?) al spannend genoeg..
wibe
Maar met je minishoveltje een container laden word nog lastiger lijkt mij.
Groothengeveld
@Wibe Moet toch lukken?
wibe
Er een goeie kop op laden? dan mag je er wel een hoogkiep bak aan hebben, en dan is zo'n ding lijkt mij ook heel onstabiel
huub
Een container van 2,80m gaat niet lukken, wat ik wil aangeven is dat een kleine verreiker niet zo geweldig is als het lijkt..
fendt-412
Hebben hier ook zon jcb gehad bij de bouw van de stal. Ideaal met een kubeltje voorop, kon zo tussen de mixergangen doorrijden, geregeld begon de beveileging te piepen. Kunnen niet eens zoveel tillen, zijn nog wel vrij stabiel. Maar op het boerenerf zou ik liever een 6tons shovel hebben dan zon verreiker.
wibe
Nee huub, die dingen word hoe hoger je gaat steeds minder stabiel, dat snap ik. maar op de beton voor de mest vaalt de strooier laden moet kunnen. en met zo een als jullie een meststrooier vol pakken lukt lijkt mij ook niet makkelijk. en met snoeien enzo. ja, een 6 tons shovel is alweer te groot voor ons, hebben we het werk niet voor. zoals jullie mengwagen laden en inkuilen, lijkt het mij ideaal ja.
fendt-412
Daar is een 6tonner al weer te licht voor, drukt de kuil te weinig aan en heeft te weinig bodemvrijheid. Neemt ook niet zo heel veel mee met een kuilhapper. Heb dan liever een oude, lompe en onverslijtbare machine 😛
Wat meestal met een 10tonnen niet lukt wil ook niet met een 6tonner, uitmesten wil er hier iig niet mee.
eppo
Las laatst ergens dat het gewicht op de kuil de helft van het aanvoergewicht moest zijn maar was dat ook al weer per uur of per wagen. vond het wel een interessante regel
fendt-412
Heb het ook ergens gelezen ja, maar was het ton drogestof of ton product?
Zit nog wel een beetje verschil in. 60% DS wil voor geen meter aanrijden maar hebt ook geen tonnen. 30% heb je zo vast zitten.

Kunnen het verschil hier wel merken tussen een 6tons trekker of 10ton met kleinere wielen, dus nog meer druk. Veel minder broei enzo.

laatst bij een spreker geweest over het Voercentrum in leeuwarden. Wouden nu 6meter hoge kuilen gaan maken, drukt het bovenste gras het onderste nog weer vaster. Hadden ze nu van 3meter hoog maar dat onderste zat zo vast dat het net moes was 😛 Werd flink aangestampt in die silo's, hadden daardoor ook flink minder verliezen.
wilminkje
Is dat nog wat dan zo'n voercentrum??
dat kan eigenlijk toch nooit uit, als je naar die transportkosten enzo kijkt.....
fendt-412
Moet je dit maar eem lezen:

veeteelt.nl/nieuws/voeding/…
edepot.wur.nl/164323/

Voeren allemaal enkelvoudige voeders en laten geen brokken meer persen. Iedere boer krijgt hetzelfde rantsoen, brokken maken kost erg veel energie, eerst moet alles tot 80graden verwarmd worden en daarna afgekoeld tot 20graden. Hoe het allemaal kan weet ik niet, maar met transport zal het een energiebesparing van 9% opleveren. Het kon ongeveer uit bij 2500koeien binnen 12kilometer. Dus dan ben je nog wel eeen heel aantal bedrijven nodig en moet ook bijna iedereen meedoen. ze hebben grotere kuilen en veel minder verliezen, iets van 5%. Terwijl dit bij de meeste boeren niet onder de 10% komt.

Scheelde bij een boer 3cent/liter. Melkproductie ging ook omhoog, maar er werd door nog geen een boer gemengd gevoerd. Dus duurdere brok aankopen ipv goedkope producten mengen.

Maar zit opzich wel toekomst in denk ik, mestcentrum zal er ook nog wel komen. Kunnen ze er netzo goed ook direct een stal van 3000koeien bijzetten 😛
fendtjuh
Tja een grote fusie kun je er ook nog van maken 😃

Zie opzich wel wat in dat voercentrum, maar dan moet iedereen wel goed gemotiveerd zijn en z'n onkruid bestrijden enz. OOk al zit er wat verschil in de betaling dacht ik, beunhazen hou je altijd en dan krijg jij weer allemaal ridderzuring enz in je land...
Koe
En waar blijft het boerengevoel dan? op een gegeven moment ben je echt niks anders dan een man die melkt, en die de rest allemaal aangeleverd krijgt. Sport gaat er een beetje vanaf zo toch 😛

Maarja, mijn mening is niet economisch en getalsmatig onderbouwd, maar ik denk dat dat wel een aspect is dat wordt vergeten door veel mensen
fendtjuh
Tja dat klopt helemaal, als ik boer zou worden zou ik helemaal gek worden als ik alleen maar zou melken 😛

Al moet je bij dit natuurlijk nog wel maaien, schudden en harken en kun je het er zelf ook heen rijden evt 😛. Tis puur het inkuilen zelf en het laten voeren. Inkuilen zelf, het plastic erop enz is toch al geen hobby van de meesten net zoals kuilen open maken dus misschien is het dan niet zo gek. Zo'n Bokano systeem op die dingen en gaan.
fendt-412
Als je de loonwerker alles laat oprapen of hakselen en de loonvoerder laat komen is het alleen nog maar interessanter. Zit je ook niet met de ellende van de kuilen 😛

Het is wel een knop die om moet in je hoofd.
Voor de echt goede boeren, die het grasland en koeien goed onder de knie hebben valt er weinig winst te behalen gaven ze zelf eerlijk toe. De een heeft een te snelle kuil, de ander te veel structuur. Samen kom je dan tot een heel mooi rantsoen. Dan kun je van elkaar profiteren ipv duur brok aankopen oid. Ziet ook precies wat je aflevert en hoeveel je daarvoor krijgt, hoe dichter je bij de streefwaarde zit hoe meer geld je krijgt. Is dus ook nog een hele sport.

Doordat ze precies monsteren wat er gevoerd wordt krijgen de boeren ook veel meer kengetallen te weten. Zoals rantsoenefficientie. Sommigen zaten eerst op 1.2kg melk/kg DS, sommigen zitten momenteel op 1.6kg. Een wereld van verschil. Was ook een boer die heel krap was met krachtvoer. Wou niet teveel voeren want dat kost geld, efficientie zat op 1.3, later kreeg elke koe ee kilo meer, ging de efficientie naar 1.5-1.6. Kost aan het begin iets meer maar hebt veel meer melk uit hetzelfde ruwvoer. Sport wordt alleen maar groter, alleen het is een hele stap om het uit handen te geven.

Kunnen wel mooie prijzen afdwingen als zo groot bent. Kochten zelf mais aan voor 35euro, een boer kon het goed verkopen aan de buurman. Werd ook niet tegen gehouden 😛 Maar normaal is het de bedoeling dat je alles aflevert aan hun.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de IMT 533 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!