Foto van een Massey Ferguson Pers type 701, bezig met poseren. Er zijn er twee van in Nederland waarvan deze er één is welke in eigendom is van de heer J. van Dam.

Massey Ferguson Pers

Foto van een Massey Ferguson Pers type 701, bezig met poseren. Er zijn er twee van in Nederland waarvan deze er één is welke in eigendom is van de heer J. van Dam.

Reacties

manus
Met benzine motor er op!!
Gerrit GBo
@manus Inderdaad, de Ferguson benzine motor drijft het hele spul aan, de linker hendel is voor het aan/uit zetten van de invoer en de rechter voor de perskamer in te schakelen. Werkt/loopt hartstikke mooi
basia
@Gerrit GBo
Echt nostalgie ; ik weet nog dat hiet een loonbedrijf hier met zo.n pers , perste !
Een broer van mij had ook zo.n pers in zijn "verzameling " helaas ; na het plotseling overlijden van die broer van mij ; is die pers verkocht naar het MF museum ergens in Noord-Holland meende ik.
Er zat een 2cil Armstrog-Siddeley diesel op ( heb hem wel eens aangeslingerd )Op de Friese klei ; is geloof ik ook nog zo,n pers . Deze van de foto staat ook in de Pionier van vorige maand .
Gerrit GBo
@basia
Wat ik van de eigenaar van dit exemplaar heb begrepen is dat er inderdaad een ander exemplaar in een MF museum in Noord-Holland staat. Wat ik van TF'er "nuffield_martin" begreep is de huidige eigenaar de heer Piet Mooij. Dat zal dan de pers van jouw broer geweest zijn denk i.

Deze motor moest ook aan geslingerd worden, de huidige eigenaar heeft hem elektrisch startend gemaakt. Het is een bijzonder vernuftige machine vind ik. En hij perst net zo mooi als een nieuwer type vind ik.
basia
@Gerrit GBo

Op you-tube staat een leuk filmpje van een dergelijke pers ;
( massey-harris 701) intyppen en wordt getrokken door een MF 65 ; hier kun je ook mooi zien dat de knopers aan de binnen-zijkant zitten .
Deze persen hadden hier de bijnaam "paardekop " vanwege de grote kolf die het hooi voor de perswagen drukte !
Gerrit GBo
@basia Inderdaad een mooi filmpje, bedankt voor de tip!!
basia
@Gerrit GBo

Graag gedaan ; er is ook een filmpje van dezelfde pers ; en met een Ford Major ervoor . Helaas weet ik niet hoe je een you-tube link hier op moet zetten . dit filmpje is eigenlijk nog mooier omdat hij op meer capaciteit perst !

massey-harris-ferguson baler 701
kalun
@basia

@Gerrit GBo
Ik zag jullie reacties op de MF-701 balenpers. Ik heb er zelf ook één in bezit, dat wil zeggen hij staat al zo'n 35 jaar in de schuur. Er zijn er dus minimaal drie in Nederland. Nu heb ik een paar jaar geleden de boerderij overgenomen inclusief alle oude machines en toebehoren en daar zat deze mf-701 pers ook bij.
Hij is in 1960 nieuw gekocht door een loonwerker uit Lunteren. Een oom van mij ging er mee in zeeland stro persen voor deze loonwerker. Ik weet niet of hij ook in Friesland is geweest met dat ding. Eind jaren 60 heeft mijn vader met zijn broers hem gekocht.
Afijn, hij stond in de schuur en ik heb hem ergens eind jaren 70 zien persen en daarna nooit meer. Tussen kerst en nieuwjaar heb ik hem voor de dag gehaald en schoongemaakt. Voor hij is weggezet is hij in een dikke laat olie gezet dus hij zit nog redelijk goed in de verf en stickers zijn goed te lezen. In inder geval beter dan die op de foto.
Na de dieselleidingen, filters etc. schoongemaakt te hebben liep hij binnen 10 minuten!
Er zit inderdaad een twee cilinder Armstrong en Siddely moter op die je aan moet slingeren.
Inmiddels heb ik er mee proefgedraaid en hij baalt weer redelijk. Hij moet nog wat beter worden afgesteld en nagekeken.
Er zit nog een Nederlandse handleiding bij maar die is erg vet en vuil en moeilijk leesbaar.
Er zijn er dus minimaal drie in Nederland waarvan deze nog gewoon dienst moet doen aankomend jaar om een paar hectare stro te persen.
verweij
Beste allemaal,

Ik ben afkomstig uit de Betuwe (Geldermalsen) Bij ons thuis kwam loonwerker de Goei hooi persen met een MF65 (toen best enorm) voor een 701 met een aparte dieselmotor (1958?). Toen ik uitvond, dat dat een Armstrong Siddeley geweest moet zijn heb ik er twee gekocht en hebben we er nu een lopend exemplaar van gemaakt.

In Canada zag deze zomer bij het lokale vliegveld van Vancouver twee MF 701 staan met Amerikaanse motoren erop (Ford). Ik droomde ervan om de combinatie MF65 met de 701 te maken, maar dat blijkt niet meer nodig te zijn. Er blijkt een pracht exemplaar 701 in Nederland te zijn!

Ik zou het zeer waarderen als gewaarschuwd wordt als dit spul een keer aan het werk gezet wordt.
Groet.
Wim Verweij
06-21179765
Gerrit GBo
@verweij Rondom september op de oogstdag in Achterberg (bij Rhenen) zal deze wel weer staan. Hij is van meneer van Dam (eigenaar van Damcon) uit Opheusden, bijna een buurman van je. Die man kan je natuurlijk ook eens benaderen.

Je kunt ook TF-lid @Basia benaderen, hij weet er veel vanaf, ben via hem ook meer te weten gekomen via PB's.

Ps.: Ik zou je 06-nummer van internet affhalen, lijkt mij niet verstandig om dit op het world wide web rond te laten slingeren
ortiedeutz
Wel een heel oud topic, maar goed.

Als reactie op Verweij, Aankomende 7 september organiseren wij als BOV een oldtimerdag in kesteren, de kans is groot dat de pers er dan bij staat, en sowieso loopt de heer van Dam er ook rond. Dus als je nog zin en tijd heb!! Bij deze.
Gerrit GBo
@ortiedeutz Bedankt voor de melding!!
dirk-kooistra
Wij hadden vroeger zelf ook zo`n pers helaas nooit in werking gezien maar was een mooie machine, de touw knoperij zat ook op de latere nieuwere hooipersen.
Gerrit GBo
@dirk-kooistra Is inderdaad prachtig om in werking te zien. Zijn nu onbetaalbaar, echt een collecters-item.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Massey Ferguson Pers ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!