Foto van een Farmax Spitmachine. weer 2 nieuwe drp perfct spitmachine's klaar voor aflevering bij wasse

Farmax Spitmachine

valtra t 191
Foto van een Farmax Spitmachine. weer 2 nieuwe drp perfct spitmachine's klaar voor aflevering bij wasse

Reacties

Fendt en MF
IMANTS!
shovel-joopie
Dichtsmeer machines, ik zou hem niet op mijn land willen hebben, een krukas spitter werkt vele malen beter. Zoals een
Celli spitmachine.
JD3010
Quote @shovel-joopie:
ik zou hem niet op mijn land willen hebben, een krukas spitter werkt vele malen beter.

Daarom zijn er ook zoveel verschillende soorten en merken. 😉
NHtvt135
@shovel-joopie wij hebben een celli krukas spitter voor op de zeeuwse grond hiere, zijn we na een seizoen erg tevreden over mooi resultaat een werkt ook goed dus, ik deel je mening.
SJB533
@shovel-joopie
Leg mij dan s uit, waarom je hier geen krukasspitmachines ziet!
radium45
@SJB533 Slijtage en de capaciteit, hier kun je met een roterende goed uit de voeten wat op de zware klei minder het geval is.
shovel-joopie
@SJB533 Hier zie je niet één roter spitmachine, ze smeren de onderlaag dicht, met een krukas spitmachine worden de spades de grond in gedrukt en dat breekt ook meteen de onderliggende en eventueel storende lagen, daarom zie hier na het spitten nergens water op het veld staan, in tegenstelling tot de Farmax die smeert de onderlaag dicht, er zijn wel diverse machines van Farmax op demo geweest, maar geven steeds hetzelfde probleem.
NHtvt135
@shovel-joopie helemaal gelijk in, overal waar hier gespit is op de klei is geen water op de akkers te zien, waar het als je zou geploegd hebben het wel op gestaan zou hebben.
Boerenjongen16
Die rotors zijn idd leuke opschieters voor de (zware) zand. Verder niets...
jmos
@shovel-joopie @nhtvt135
jullie zitten allebei op klei ja. daar is zo'n rotor niet geschikt voor maar op zand enzo waar deze ook staan werkt het goed. zoek anders eerst eens op waar dit is en dan pas oordelen van hoe die machine werkt. als je had gezocht wist je dat dit niet op klei was.
NHtvt135
@jmos nou moet je toch echt je grote mond es ff houde ventje, ik zeg niet dat die spitter op de foto slecht is en ik zeg ook niet dat je daar op zand of klei zit.
Ik zeg alleen maar wat er hier in de buurt rond rijd en ik vertel wat ik heb ervaren met een spitter, dus ook een tip voor jou, voot alleer je mensen weeral kwaad maakt met valse buschuldigingen lees eerst een goed hun reacties door.
jmos
@NHtvt135
sorry als het zo overkwam, was niet kwaad bedoeld hoor. heb jullie reacties ook gelezen ja. wat jij ervaren hebt met zo'n spitter kan goed kloppen ja. 😄 was trouwens ook meer gericht op shoveljoopie vanwege zijn reactie dat hij het gelijk dichtsmeermachines noemt.
NHtvt135
@jmos das allemaal goed en wel maar denk int vervolg dan er even over na he, en shovel-joopie zegt het ook normaal wat er bij hem in eigen persoon aanspreekt en wat hij het liefst zou hebben.
jmos
Quote @NHtvt135:
en shovel-joopie zegt het ook normaal wat er bij hem in eigen persoon aanspreekt en wat hij het liefst zou hebben.

mening geven mag wel ja, niks verkeerd aan. maar de manier waarop stoort me wel een beetje
NHtvt135
@jmos jou reacties mij soms ook, maar denk dus eerst eens na, van moet ik hier wel op reageren en zo ja hoe...
jmos
Quote @NHtvt135:
maar denk dus eerst eens na, van moet ik hier wel op reageren en zo ja hoe...

daar heb je gelijk aan. maar heb soms wel eens de nijging om te gaan typen en tegelijk na te denken.... 😞 is niet goed van mij maar dan typ ik gewoon dingen achter mekaar en dat komt dan soms niet helemaal goed over. vaak zie ik dat zelf ook wel en pas ik het weer aan maar soms zie ik dat zelf niet.
JD 6430 The Best
@shovel-joopie als je al roterend wil spitten op klei, moet je eens een farmtec proberen, die doen het hier ook wel goed op zware klei 😉
SJB533
@NHtvt135
De manier, waar sjoveljopie t zegt, had ook anders gekund 😉 Wat dat aan gaat, heeft @jmos ook een punt. Dat het een machine is die een kleilaag enigszins dichtsmeert, kan ik mij enigszins indenken ja 😉 Maar "brandt" een machine dan niet helemaal af...
JD3010
Quote @NHtvt135:
en ik vertel wat ik heb ervaren met een spitter

Jou ervaring geld dus niet voor iedereen hoor. Ik heb beide spitters en als ik mijn land wil verpesten, moet ik met de krukasspitter gaan spitten als het nat is. Onder goede omstandigheden legt de roterende spitter de grond mooier weg dan de andere.
radium45
Quote @NHtvt135:
nou moet je toch echt je grote mond es ff houde ventje

En hoe oud ben jij? 😛
NHtvt135
@JD3010 dat is wat ik bedoel ik vertel wat mijn ervaring is en dat is voor iedereen anders.
JD3010
NHtvt135
@SJB533 oke het kan anders maar in mijn ogen valtt het wel mee toch.
NHtvt135
@radium45 snap je reactie, maar ik kan dan wel 15 zijn ik zeg gewoon wat ik wildde zegge erover daar is niets mis mee, dan doet mn leeftijd er toch nie toe.... of ik nu 15 of 51 ben....
radium45
@NHtvt135 Ik snap jouw reaktie ook maar veelal is het zo naarmate je ouder wordt je iets bewuster met je woordkeuze omgaat. Net zoiets wat ze vaak over de oosterlingen zeggen: Eerst 3 x moeten denken voor ze wat zeggen waarop wij zeggen: die westerlingen.. die schreeuwen eerst 3 x voordat ze 1 x nadenken. 😃 Dit even terzijde. Wat ik wil aangeven is dat je woordkeuze bij een ander heel verkeerd kan vallen en dat is tegenwoordig ook vaak de pest met dat ge sms en weet ik wat nog meer, 1 verkeerd woord en je kunt het nooit meer terugdraaien. Sommige mensen hebben moeite om iemand persoonlijk wat te vragen of te zeggen en doen dat dan maar via een social medium, kan heel verkeerd uitpakken. Poe, wat een verhaal, toch wel handig zon toetsenbord, 😛
SJB533
@radium45
Kom ie oet t Oosten? Klinkt wal wies namelijk?
jehan
Ja kump heel wies over ja
Hurli356
@SJB533 😃 De wijzen komen uit het oosten, daarom is het oosten van Nederland zo dun bevolkt...
shovel-joopie
@jmos Als dichtsmeer machine staan ze hier ook bekend, ik kan het niet mooier maken dan het is, en als je niet tegen commentaar kan moet je geen foto's plaatsen, het is niet bedoeld om de machine af te kraken, maar dat zijn nu eenmaal de feiten hier in de regio, en wat betreft je reactie dat ik moet kijken, dat heb ik gedaan maar de kaarten geven niet aan op wat voor grond daar gewerkt wordt.
radium45
@jehan Joa he? Bun er ok meu van 😃
radium45
@shovel-joopie Nu moet je niet boos worden maar wij van het wereldberoemde Hengelse Zand zeggen altijd: Hoe stiever de grond.. Hoe stiever het volk...
radium45
Dit valt bij mij onder de catagorie humor
jehan
@radium45 wej waor ik now meu van worde das den driet snee die hier weer ligt..hew dan 2 winters achterelkaar?
radium45
@jehan Ja, volgend jaar hebben wij hier 2 snedes mais
shovel-joopie
@radium45 ik kan de humor wel inzien van je zienswijze, ik vind alles best, al spit hij met en kinderbats.
JD3010
Quote @shovel-joopie:
het is niet bedoeld om de machine af te kraken, maar dat zijn nu eenmaal de feiten hier in de regio

Van spitmachines wordt verwacht dat je de rotzooi van een ander kan opknappen. Dat is dus niet zo. Zoals ik al vaker heb gezegd, als het nat is moet je niet op het land zijn, zeker niet met een krukasspitter. Ik noem dit geen feit, maar zo is het wel.
radium45
@shovel-joopie Is dat VCA verantwoord?
SJB533
@jehan
Snee? Ne glippe in n eers?
shovel-joopie
@radium45 dat mott'n we dan nog effe nazien war.
radium45
Quote @JD3010:
Van spitmachines wordt verwacht dat je de rotzooi van een ander kan opknappen

klopt, wij hebben grond bewerkt met de Farmax waar geen ander meer wat kon beginnen of durfde, zelfs wij zeiden dan vaak tegen de boer.. Waar ben je toch mee bezig dat je dat zaad zo in de grond wilt prutsen... Doorgaan zei die dan, je komt toch vooruit?
jehan
@SJB533 hahaha je weet wel dat ik sneeuw bedoel neem ik aan
shovel-joopie
@JD3010 Hier hebben we vorig jaar 2 grote demo's gehad met Farmax, 1 op hele zware klei, en 1 op 40% afslibbaar, ons is nu gebleken dat op beide percelen waar de Farmax machines hebben gedraaid grote verzopen hoeken zijn ontstaan, net als voor het spitten, over de vorst is er nadien met een Celli spitmachine gereden en oeps het water is weg gek hé. Drains liepen een uur later voluit waar het voor het spitten bij druppelen bleef, rara wat maakt het verschil.
JD3010
@radium45 Ik ben ook een keer bij iemand bezig geweest wat 1 grote baggerzooi was. Krijg je later nog commentaar dat het niet goed is gebeurd, omdat de suikerbieten er niet wilde groeien. Ik blijft voortaan lekker thuis met de spitter, kan ik hem ook niet kapot draaien bij een ander.
SJB533
@jehan
Tuulk 😉
JD3010
@shovel-joopie Hier in de buurt staat al bijna de hele winter een perceel water op dat gespit is met een krukasspitter (merk weet ik niet). Het is zo moeilijk om de machine direkt de schuld te geven.
Ik zeg ook niet dat het smeren niet kan hoor met een rotor.
SJB533
Gewoon blijven ploegen die klei 😃
jmos
@shovel-joopie
kan begrijpen dat ze daar zo bekend staan ja. 😄 maar probeer dat er dan even bij te zeggen. 😄 op de kaart kijken kun je achterhalen waar dit ongeveer is ja. grondsoort erbij opzoeken is omslachtig ja. maar het is wek te raden dat het geen klei is. 😃
Boerenjongen16
Quote @radium45:
@shovel-joopie Nu moet je niet boos worden maar wij van het wereldberoemde Hengelse Zand zeggen altijd: Hoe stiever de grond.. Hoe stiever het volk...

Haha, dus op het zand kan alles? 😛

@JD3010 Hier is het gewoon een kwestie dat een rotorspitmachine niet goed wilt werken. De grond is er te zwaar en veel te vet voor, onderlaag zou hier en daar misschien wat breken, maar de bovenlaag valt helemaal dicht, en das niet fijn voor nadere bewerking op de kleigronden, integendeel van krukasspitters.

Linkje van een rotorspitter op de klei (oude reportage): trekkertrekker.nl/challenger-mt765-in-actie-deel-1…
JD3010
Als die bovenlaag te fijn komt te liggen, dan werk die frees toch te veel? Hier is het ook zware klei en dat gaat prima. Ik zaai er de wintertarwe mee en dan is het juist mooi dat die wat fijner valt.
Boerenjongen16
Dealer/ fabrikant was er zelf bij om af te stellen, dus zou je moeten denken dat hij perfect zou moeten werken. Ze hebben ook nog gereden zodat de frees nauwlijks wat deed, maar resultaat bleef zo goed als het zelfde.

Voor tarwe zaaien zou het misschien nét gaan zo. Maar dan moet je er ook geen stortbui op krijgen... want dan slaat de bovenlaag volledig dicht.
JD 6430 The Best
@JD3010 net wat boerenjongen16 ook zegt, niet te fijn maken he, want anders weet je na een stortbui zeker dat je er in het voorjaar gerst of zomertarwe in kan douwen 😄
JD3010
@Boerenjongen16 Blind op de dealer/fabrikant afgaan moet je niet doen. Het is immers zijn grond niet. Als de grond te fijn komt te liggen, dan harder rijden en/of het toerental terug.
Als ik de foto's zie, komt het inderdaad wel erg fijn te liggen, ze kunnen er zo de bieten in zaaien. 😉
Boerenjongen16
@JD3010 Het voorjaar erna waren er volgens mij ook suikerbieten ingegaan haha 😄
Allrad
@Boerenjongen16 Mag ik hier even opmerken dat de in de reportage getoonde Farmtec een heel andere vorm van de spitschoppen heeft als een FarmaX of Imants. De machine uit de reportage heeft geen spades op de rotor maar kleine ploegscharen, waardoor het resultaat ook niet 1 op 1 met elkaar vergeleken kan worden.
jeroen13
Quote @SJB533:

Gewoon blijven ploegen die klei

Groot gelijk! +1

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Farmax Spitmachine ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!