Foto van een John Deere 7800, bezig met ploegen. Geer ploegen.. Foto is geplaatst door mdoornekamp op 05-02-2015 om 20:53:55, met 25 reacties.

John Deere 7800

mdoornekamp
Foto van een John Deere 7800, bezig met ploegen. Geer ploegen.

Reacties

David Bakker
Netjes
mdoornekamp
@David Bakker Met pk's, vario en wat ervaring kun je veel doen.
sjonnies
@mdoornekamp hoe kun je beste een geer ploegen ploeg jaarlijks ruim 25 hec maïsland maar soms wil geer ploegen mooi en soms is het niet helemaal goed. ploeg met een 3 schaar rumpstad en niewyer ploeg
mdoornekamp
@sjonnies Je moet ten eerste steeds op de goede plek in en uitzetten zodat je een rechte strook van ongeveer 10 meter over houd. Makkelijkst is om even een lijntje te rijden of licht ploegen als de geer begint.

Dan kun je er in 1 keer tegen aan ploegen zoals ik hier gedaan heb. Wel alles meenemen wat nog vast is. De korte voortjes worden dan aardig dicht gestort. Je kan ook eerst een slag licht de andere kant op ploegen zodat er een klein voortje ontstaat. Dan er tegen aan ploegen. Vervolgens die 10 meter dicht ploegen en wat met de vario spelen zodat je uitkomt bij de sloot.
sjonnies
Quote @mdoornekamp:
kan ook eerst een slag licht de andere kant op ploegen zodat er een klein voortje ontstaat. Dan er tegen aan ploegen. Vervolgens die 10 meter dicht ploegen en wat met de vario spelen zodat je uitkomt bij de sloot.
dat doe ik ook en dat gaat tot nu toe het beste na mijn idee maar sommige ploegen hem in 1 x langs en net zo strak dacht dat je dat hier ook had gedaan
mdoornekamp
@sjonnies Het precies goed in en uitzetten is wel belangrijk. Hier had ik na 1 slag alle aanzetten al weggeploegd. Hier had ik niet terug geploegd omdat het gras was. Dan meng je zo veel. Als je eerst terug ploegt moet je beslist niet te diep gaan want dan kom je grond tekort bij het er tegenaan ploegen. En op lichte grond gaat het altijd mooier dan dat het heel zwaar en stug is.
mdoornekamp
@sjonnies Mooie grond....
sjonnies
@mdoornekamp oke nouja over 2,5 maandjes kunnen we weer proberen ploeg 80% zand en 20% klei of leem met een verbruik van gemiddeld 5,5 liter per uur kom op 11 liter per hec op zand
mdoornekamp
@sjonnies Wij verbruiken 35-40 liter p/ha
reinder-mf
Ik ga altijd zigzaggend door mijn in- en uitzettingen zodat ie mooi aansluit, en de gps breidt de bochten in de rechte lijn zegmaar weer recht.
massey8690
@mdoornekamp heb het 2 jaar terug ook 'geprobeert' vond het wel erg netjes die foto's van jullie 'polderboeren' 😃 dit jaar maar eens weer proberen. al vindt ik het wel lastig uitrekenen waar je de 'lichte geerlijn' moet trekken, als je het eenmaal weet waar je vanuit een vast punt in de cabine zichten (langs spiegel bijv.) zal het wel makkelijker gaan.. geloof dat ik op langs een 7 meterlijn moet rijden op de kopakker (waar ik dit geren ook probeer toe te passen) 😛
sjonnies
@mdoornekamp dat geloof ik best zo veel diesel met die zware klei
mdoornekamp
@massey8690 ik trek de geerlijn altijd willekeurig. Wel zo breed dat ik in 1 keer rond kan rijden en niet hoef te steken met draaien. Met de vario speel ik dan zo dat ik uitkom bij de sloot. Dit doe ik dan in de laatste 4 banen. Dan kan ik de breedte wel inschatten.
mdoornekamp
@R. Hogenhout Ik ga ook wel eens iets heen en weer de eerste slag. Dan later weer recht vario'en
massey8690
@mdoornekamp haha ok, het gaat bij mij maar om een paar werkgangen die ik schuin aankom, en heb ook geen vario dus dan hou ik het wel bij weinig werkgangen anders krijg ik er alleen maar meer afwijking in..
het ploegen met zo'n 'huurbarrel' valt dan ook niet mee 😛
JD 6430 The Best
Ik begin altijd met afrijden, dan rijd ik 2 omgang spoor in spoor vanaf de sloot. Dan op het laatste spoor in en uit zetten. Ook ploeg ik altijd eerst een baantje erbij weg, dan gewoon er voor langs ploegen en wat spelen met de vario.
mdoornekamp
@JD 6430 The Best afrijden vind ik een beetje jammer van mijn tijd. En ik maak de geer altijd wat breder zodat ik in 1 keer een rondje kan rijden met de korte einden.
JD 6430 The Best
@mdoornekamp ik doe altijd afrijden, heb nog niet zo veel ervaring dat ik het op het oogje ff netjes doe, zo weet ik iig zeker dat het uitkomt.
mdoornekamp
@JD 6430 The Best ik begin gewoon op een willekeurige plek met de geer. Als de sloot dan in zicht komt moet je op den duur inschatten of je nog 3 of 4 banen moet. Dan met de vario wat aanpassen zodat je uitkomt. Je wint er geen ploegwedstrijd mee, maar het werkt wel vlot. Wendakkers rijd ik ook nooit uit. Als je de lange einden met de voorwielen tot de sloot rijdt, past het altijd in 4 slagen. Het laatste pas je aan met de vario.
JD 6430 The Best
Aha oké, ik zal t ook eens even proberen als er niet een al te grote sloot langs het perceel ligt 😛 ik heb me vorig jaar eens gruwlijk vergist met geerploegen, zat een bocht int perceel, toen raakte ik in de greppel 😛
boggie
Kanme niet voorstellen 35 tot 40 liter per ha. Zal wel per uur zijn.
mdoornekamp
@boggie 28 liter per uur met een 4 schaar op klei. Ik rij ongeveer 1,5 uur over een hectare. Als het mooi gaat 1,25 uur over een ha. 35 liter/ha is ook wel een beetje de norm dacht ik. Weet niet waar jij mee ploegt?
boggie
Fendt 716 met 4 schaar ongeveer 20 tot 25 ltr per uur ligt er aan hoe zwaar de grond is.
Doen ook ongeveer 1.25 ha per uur bij heel mooie lange stukken 1 ha per uur.
mdoornekamp
@boggie Komt ongeveer op het zelfde neer dus. Ik ploeg in de zomer ook wel met John Deere 6620, dan is het verbruik lager. Het gaat dan meestal ook lichter. Die 7800 ligt er in de herfst soms plat voor. En dat komt niet door de afstelling, maar door de grondsoort. 😄

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de John Deere 7800 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!