Ploegen vs. Spitten

Hallo allemaal,

voor m'n werkgever ben ik me een beetje aan het oriënteren omtrent het vraagstuk ploegen of spitten? Ploegen was jarenlang in onze omgeving de normaalste zaak van de wereld maar sinds enkele jaren is spitten in opmars.

Voordelen van spitten voor zover ik weet zijn een redelijk hoge capaciteit, zeker i.c.m. een zaaimachine achter de spitmachine. Ook zullen kopakkers en geren met een spitmachine makkelijker te bewerken zijn?

Natuurlijk zijn er ook vraagtekens bij het spitten. Bijvoorbeeld over de onkruiddruk en gaan schimmels en ziektes zoals bladvlekkenziekte in de mais wel genoeg kapot?

Er zijn vast mensen hier op tractorfan die ooit dezelfde vraag hebben gehad. Waarom hebben jullie wel voor spitten gekozen of waarom zijn jullie juist blijven ploegen? Alle serieuze antwoorden zijn welkom!

Alvast hartelijk dank!

Groeten Joost

Deel dit topic

Reacties

Siebenga
Zoekfunctie had je 13 min geleden al van alle informatie kunnen voorzien
joozt
Ik hou er van om mijn informatie altijd up-to-date te hebben! 😉 Vandaar dat ik het eventjes overzichtelijk in dit topic vraag. Kan iedereen zijn meningen hier delen en dan staat het allemaal mooi gesorteerd! Handigg! 😃
TurnMeLoose
Niks handigs aan. Als alle informatie nu bij 1 punt krijgt en houdt!! Dan hou je overzicht over/bij een topic. Met deze denkwijze blijft het 1 puin zooi....
Boerenjongen16
Sluiten dus maar 😄
Valtrapowerr
Niks sluiten! die jongen wil gewoon actuele informatie en stand van zaken op dat gebied!

zelf heb ik wellis gehoord dat je na een aantal keer spitten de grond te los haalt (wat denkik ook wel afhankt van de grondsoort) , voordeel is idd (meestal) hogere capaciteit en idd je kan er een zaaimachine achter doen. maar het voordeel van ploegen is dat je ook met een kleiniere trekker toe kunt verder zou ik zo niet kunnen bedenken. en ploegen is goedkoper ivm diesel verbruik en onderhoud
johndeere4live
Idd, maar als je vaak ploegt dan krijg je na een paar keer ploegen een beetje vaste laag omdat je hem altijd op dezelfde diepte los trekt dan is het wel weer beter om een keer te spitten mischien..
staaf
Nee, dan moet je gewoon een keer de cultivator erdoor halen.
county1124driver
Als je veel jaren achter mekaar spit. is het daarna t 1e jaar lastiger de ploeg mooi af te stellen. krijgt een hele harde vaste laag in de grond. dat is bij ploegen met ondergronders wel minder! dit jaar gehad dat de ploeg over de spitzool heen ging.
Case ih 845 xl
Wij lieten het maisland eerder ook altijd ploegen maar toen een jaar laten spitten voor de verandering en dat is ons goed bevallen en eerst hadden we last van bladschimmel in de mais en nu we spitten hebben we dat niet meer.
dus mij lijkt het niet zo moeilijk gewoon spitten
BjornM
Scheelt ook hoe je perceel erbij licht he, als het helemaal is stukgereden, is woelen of spitten beter als ploegen, omdat je het dan meer open trekt.

En uiteraard wat je grondsoort is, wij doen hier in de regio van de 100 hectare ong. de helft spitten en de helft ploegen.
1455ihpowerzz
Ja als het nat achtig is ken je beter spitten of frezen zeggen ze bij ons maar is ook wel verschillend in grond
SJB533
Hangt ook van de gewassen af! Heb ook een verhaal gelezen van een boer die voor t eerst sinds jaren de ploeg uit de schuur moest halen! (Helaas doet FP niks, daar staan de achtergronden ;-))
joozt
En mensen hier ook ervaring met een graanzaaimachine direct achter de spitmachine? Dus zaaien in de onbereden grond?
BjornM
@ joozt, gaat hier alleen als daar nog weer een kopeg oid tussen zit.

Zaaimachine kan trouwens wel gelijk achter de Imants, deze legt het met de aangedreven frees fijn genoeg weg.
joozt
Ah oke, ja geloof dat een akkerbouwer hier in de buurt zijn zaaimachine ook direct achter een Imants heeft. Dan heb je wel capaciteit natuurlijk. De grond is dan wel vast genoeg tijdens het oogsten? Normaal druk je het met zaaien natuurlijk nog een beetje aan.
BjornM
Ja, aan de Imants hangt natuurlijk ook een zware rol die het ook wel weer aandrukt, maar na het spitten klinkt de grond natuurlijk nog wel behoorlijk in.

Ik denk dat je het gewoon per perceel moet bekijken en niet in het algemeen. Hier zullen wij zelf nooit een stukgereden perceel kool of mais ploegen, maar spitten. De loonwerker trekt er wel weer een ploeg doorheen...

Voordeel is natuurlijk dat je geen begin- en eindvoren hebt en dat je geen wielslip of ploegzool hebt. Aan de andere kant kost spitten wel meer brandstof als ploegen en het duurt langer, want hier rijden wij ong. met 2 km/h over het land met de spitter, terwijl Imants bewijst dat 5 km/h mogelijk is, maar dan moet je aan een veel zwaardere trekker.

Het blijft al met al een belangrijk vraagstuk

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
18
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
6