Boer ploegt nietsvermoedend over granaten op zijn akker heen, niemand had hem gewaarschuwd

Dat er granaten uit de Tweede Wereldoorlog op zijn akker waren gevonden? Dat wist de politie en dat wisten ook de twee schatgravers die de oude projectielen met een metaaldetector hadden gevonden. Maar de boer van wie de akker is, wist helemaal nergens van. En dus liet hij nietsvermoedend afgelopen week zijn stagiair het land omploegen.
 Boer ploegt nietsvermoedend over granaten op zijn akker heen, niemand had hem gewaarschuwd (gelderlander.nl)

Dat er granaten uit de Tweede Wereldoorlog op zijn akker waren gevonden? Dat wist de politie en dat wisten ook de twee schatgravers die de oude projectielen met een metaaldetector hadden gevonden. Maar de boer van wie de akker is, wist helemaal nergens van. En dus liet hij nietsvermoedend afgelopen week zijn stagiair het land omploegen.

Nieuwsgrazer

Reacties

walker1
Natuurlijk niet goed dat die boer niet gewaarschuwd is en natuurlijk kan zoiets vreselijk mis gaan, maar de afgelopen 75 jaar is de grondbewerking op die akker blijkbaar zonder ontploffingen verlopen.
aad3040
Rommel die in de grond gestopt word komt na vele jaren weer boven. Is een kwestie van tijd.
Fendttrisixfan
Is hier dagelijkse kost, halen ieder jaar nog veel bommen en ijzer van 1ste wereldoorlog uit, 1x kleine ontploffing gehad
ronald-deutz-fahr
@Fendttrisixfan en dan alles gewoon bij het oud ijzer? Waar is hier?
+1
Fendttrisixfan
@ronald-deutz-fahr nee komt ontmijningsdienst achter, is in west Vlaanderen I. Het midden van het slagveld van wo1
ronald-deutz-fahr
@Fendttrisixfan pfoe lijkt me toch dat je dan niet zo lekker in je stoel zit..
In de hele omgeving is dag zo dan of bepaalde gebieden/percelen?
+1
Fendttrisixfan
@ronald-deutz-fahr opzich word het wel een gewenste, als je bom tegenkomt leg je die even aan de kant en doe je verder. Is wel wat in gebieden maar al ons land is zo
Fast Eddy
@Fendttrisixfan

Vorig jaar was daar nog wat over op tv. Daar zag je gaaskisten vol met munitie. Dat werd eens in de zoveel tijd opgehaald en tot ontploffing gebracht. Ik vond het wel mooi om te zien hoe kalm de boeren daar er mee omgaan.
+1
Fendttrisixfan
@Fast Eddy ja is hier wat verder in de buurt, 2x per dag worden er een aantal tot ontploffing gebracht, op een windstille dag kunnen wij dit horen
+2
Fast Eddy
Normaal vraag je toch aan de eigenaar van de grond of je daar mag zoeken? Dat hoef je hier in de buurt niet te doen.
+1
nhfendt fan
Ff in context zetten want ik ken de beste man die woont in wyler net over de grens bij nijmegen en neemt het sowieso niet heel nou ....
contitour
Vaak gebeurt er niks, maar het kan ook goed fout gaan getuige het volgende artikel: mirror.co.uk/news/world-news/…
Hier achter op het veld zijn vorig jaar ook nog drie granaten naar boven gekomen met ploegen. (zyfflich, achter Wyler) en de man van de duitse EOD wist toen ook te melden dat met meestal wel goed gaat, maar dat er ook in Dld nog steeds slachtoffers vallen.
Hier in de buurt ligt ook veel, met operatie veritable is de polder (duffelt) vanaf de Duivelsberg behoorlijk beschoten. In onze boerderij zie je ook nog sporen van de granaatscherven/kogels.
+2
Ritchie
Obusios fresios!
labella
Die dingen ploffen uit zichzelf niet meer. Loonwerker heeft hier eentje met de kraan op de kuil gegooid en met met afspitten van de kuil hebben wij hem eerst een paar keer met de schep geraakt. Toen de politie kwam kijken wilde mijn vader hem achter in het busje leggen maar ze wilden hem niet mee nemen. Vervolgens is de eod geweest om er wat dynamiet bij aan te knopen en hem in een gegraven kuil in het land te laten ontploffen.
+1
JD3010
Quote Reactie van @labella:
Die dingen ploffen uit zichzelf niet meer.

Het explosief wat erin zit, dat vergaat niet. De buitenkant wel en wordt dus steeds zwakker. Ik vind ze soms ook op m'n land, maar ik ga er wel zorgvuldig mee om. Je weet maar nooit, ik zou niet graag de eerste zijn waar het toch fout gaat.
jammermaarhelaas
Heb het hier in de krant gelezen, als een journalist een tractor ziet die met iets door de grond gaat, is het vaak meteen een ploeg. Bleek bij het lezen van het artikel een werktuig te wezen wat 5 tot 10 cm diep werkt, iets van een cultivator/schijveneg zal het wel geweest zijn.
De munitie lag op 60 cm diepte volgens hetzelfde artikel, gat was weer dichtgegooid.
Grootste vraag was volgens de journalist wie nou eigenlijk wie moest waarschuwen als er iets gevonden werd. Lijkt me heel eenvoudig, maar wie ben ik.
+7
radium45
Zo was ik eens bij het plaatsje Olburgen bij Doesburg met de kopeg-zaaicombi bezig toen opeens de breekbout van de tussen-as knapte... Dacht eerst iets van puin of zo maar bij een nadere inspectie of ik wat tussen de tanden had zitten bleek een grote granaat het probleem te zijn. Ding aan de kant gelegd en eerst het zaaien afgemaakt en natijd de politie gewaarschuwd. Anders leggen ze je het werk nog stil ook.
+2
Fast Eddy
Hier vlakbij heeft een vliegveld van de Duitsers gezeten. Daar heeft een boer tijdens het ploegen een 100 ponder naar boven getrokken. Hij heeft er een ketting om gedaan en de bom naar huis gesleept over een puin pad.En toen heeft hij de politie gebeld. Een stuk verderop zit nog steeds de blusvijver. Die vijver hebben de Canadezen alle munitie in gedumpt. Waardoor als er een droog jaar was de fosforgranaten bloot kwamen te liggen en begonnen te roken/branden. 20 jaar geleden is alles gesaneerd. Ik was tijdens het saneren van de vijver daar ook bij. Toen zeiden de experts dat als ik een fosforgranaat zonder ontsteking zag ik hem met de schep door mocht steken.
+2
jehan
Hier in de buurt heeft er een keer eentje achter op zn fiets gelegd en mee naar het politie bureau gefietst .meneer agent was niet blij toen die boer het ding op zn bureau legde
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden politie en boer geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!