Illustratie van:

New Holland Super Hayliner No 69 - Hardhout voor rond de perswagen

Hallo,

Onze new holland hayliner 68 pers heeft houten balken als lagers voor de perswagen. Toen we aan het einde van de zomer gingen persen begon de perswagen steeds meer te kantelen. Na inspectie bleken de houten balken versleten te zijn waardoor er teveel speling op de perswagen zit. Nu wil ik nieuwe balken hiervoor halen maar is het de vraag hoe groot deze balken moeten zijn. Misschien de afmetingen van de hoekprofielen waar ze in lopen? En wat voor soort hout kan ik hier het beste voor gebruiken? Azobe? Verder advies over het vervangen van deze balken is ook welkom!

Alvast bedankt!

Deel dit topic

Reacties

basia
Heb destijds een dorpstimmerman 4 geleiders na laten maken ; maar dat is wel 40 jaar geleden .
Helaas weet ik de houtsoort niet meer maar een oudere timmerman kan je wel advies geven denk
ik .
De dikte zul je even moeten meten . De oude dikte + de ruimte , is dan ongeveer de dikte van balkjes .
De hoogte speling is af te stellen door de stelbouten op de slede en zijdelingse speling door de stalen (vaste rails ) aan de buitenzijde links op perskanaal .
(Heb enkele jaren terug wel een rail laten maken voor een Welger pers die ik nu heb ; als je wilt kan ik die timmerman wel vragen wat voor soort hout dat was )
fergusonnetje
@basia Bedankt voor de info! Het is me helder hoe het afstellen moet. Nu de balken nog. Als u het zou willen vragen aan die timmerman, graag!
contitour
Pokhout?, dat werd gebruikt voor de lagering van assen van scheepsschroeven; is zelfsmerend. Maar daar is niet meer aan te komen en zowel niet meer te betalen.
Alternatief is misschien robinia (valse acacia). Is harder als eiken en niet zo duur.

groetjes Bouke
fergusonnetje
@contitour Bedankt voor je advies! Geschaafd azobe hout kan je in iedere bouwmarkt halen, zou robania beter/slijtvaster zijn?
Jank56
Wij hebben nog wel oude persdelicten liggen
Wil morgen wel even kijken of er nog geleidebalken liggen
Hoeveel heb je nodig?
fergusonnetje
@Jank56 Als u even zou willen kijken graag! Het zijn er 4.
Jank56
Goeden morgen
ik heb even gekeken
helaas hebben we deze niet meer liggen
ik weet niet of je een onderdelen boek hebt
die kan ik je wel digitaal doorsturen misschien wel gemakkelijk
als je mailadres opgeeft stuur ik je die toe
gr Jan
fergusonnetje
@Jank56 Heb een pb gestuurd.
basia
Was bij de timmerman hier in het dorp , met de houtsoorten pokhout en robinia hadden ze geen ervaring (gebruiken ze niet voor hun werk )
Wat ze het meest geschikt vonden was ook Azobe hout , omdat dat glad en hard is .
Soms hoeft voor bepaalde toepassingen het hardste hout niet het geschiktste te zijn .
Zelfs Essen zou misschien kunnen volgens hen ; omdat dat sterk ,taai en glad is .
Zelf heb ik mijn pers (ook NH 68 hayliner ) enkele jaren terug verkocht , ik denk als daar nieuwe rails in hadden gemoeten , zou ik ook voor Azobe gegaan zijn denk ik .
fergusonnetje
@basia Oke, dan gaar het Azobe worden denk ik. Bedankt!
contitour
@fergusonnetje Ik denk dat bij de bouwmarkt het meestal bankirai wordt aangeboden ipv azobe. Meestal in de tuinafdeling. Ik heb er zelf een hekel aan omdat het heel venijnig splintert. Wat ook wel een goede zou kunnen zijn is iroko. Wordt op zee vaak als teakvervanger gebruikt. Is hard, goed af te werken en ook wat vettig. Ik heb er vroeger veel tuinsets van gemaakt en die houden het heel lang uit. Essen is ook fijn, redelijk hard en taai, maar niet vocht bestendig. Maakt niet zoveel uit want persen doe je niet in de regen.
Voor echt azobe moet je in dieren zijn, daar zit een azobezagerij.

groetjes Bouke
fergusonnetje
@contitour Bedoel je dat bankirai venijnig splintert of de azobe?
contitour
@fergusonnetje Bankirai bedoel ik.
jehan
@fergusonnetje timmerman hier heeft in het verleden azobe hout gebruikt
SJB533
Quote Reactie van @basia:
Zelfs Essen zou misschien kunnen volgens hen ; omdat dat sterk ,taai en glad is .

Ik weet, dat op de binders van de Dorsclub hier wel essenhout gebruikt wordt. Ik moet alleen wel bekennen, dat ik niet, waar dat allemaal gebruikt wordt. Op de doeken en haspels wel, misschien wel op meerdere onderdelen.
jehan
Bij mn cultivator met verkruimel rollen ..draaien de rollen ook in azobe hout ..as gas van 20 mm dacht ik.. heb de laatste zelf gemaakt ..heb het ook weleens gezien waar ze kunstof bussen hadden ..
fergusonnetje
@jehan Slijtvast is het dan in ieder geval wel
FearTheDeere
@jehan hier draait de vorenpakker ook al jaren op houten lagers, zijn wel een keer nieuwe in gekomen maar weet het houtsoort zo niet. Weet wel dat ze toendertijd in olie werden gekookt ofzo voor een smerende werking. Misschien dat het een idee is voor de pers. Er is vast wel iemand die dat vaker gedaan heeft of er van gehoord heeft.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de New Holland Super Hayliner No 69 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
18
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN