Illustratie van:
37

Kuhn PZ 320 F - Welk merk frontmaaier beste voor grazen, kuilen

Ik ben aan het oriënteren om een frontmaaier te kopen. ik heb nu alleen een Lely Spelendimo 3.20 achter (zonder kneuzer). Fronthef en aftakas heb ik al op de trekker (JD6115R).
daar wil ik dubbel mee gaan maaien. ik ga niet kneuzen dus denk dat ik voldoende pk's heb.
nu gaan we in de toekomst er ook mee grazen. daarom denk ik aan een KUHN PZ 3021 F maaier. dit vindt ik mooie eenvoudige maaiers. maar ik twijfel ook tussen een Krone en een Pottinger maaier. welke zouden jullie adviseren? bedankt alvast!

Deel dit topic

Reacties

Zorg maar voor scherpe messen en niet te diep. Of een schotelmaaier vanwege minder gewasbeschadiging.
Waarom zou een schotelmaaier minder het gewas beschadigen? ten opzichte van een schijvenmaaier?@pa
+1
Wij maaien al jaren met een krone 280 stalvoer maaier met aangedreven zwad trommels. Prima machine weinig onderhoud. Maait ook goed. Geen geknooi zwadleggers o.i.d. en altijd een mooi los smal zwad dat in het midden ligt.
@deJong ik vindt Krone een mooi merk. nooit nagedacht over een 3.20 maaier. Voor het grazen vindt ik dat mooier omdat je sneller vol zit. en in de bochten kom je mooier uit.
@bobbydeboer jah. Maar die 280 was en. Ne eenmaal😂
@bobbydeboer
Die 3021 is met 305cm naar mijn idee breed zat, ik heb pz 320 maar mocht van mij ook wel 300 zijn.
Omdat wij nogal een smalle pickup hebben bij stalvoer opraapwagen is een smal zwad belangrijk, die konden wij mooist krijgen met een maaier met vier dezelfde grote trommels en 2 zwadwielen achter elkaar
@NH-Ford
Werkt dat een beetje dan met 2 zwadwielen, de PZ typen hebben 2 kleinere trommels binnenin waardoor hij het zwad al wat naar binnen gooit en ik dacht dat ze daarom nog maar 1 zwadtrommel hebben. Een 320 heeft natuurlijk dan nog wel een breder zwad als een 300 of 270.
@Husqvarna Die reden die jij noemt was destijds ook de reden om te kiezen voor een PZ, of nja, een Deutz Fahr (zelfde), een 270 met twee kleine en twee grote trommels. Konden daar net één zwadwiel geen fatsoenlijk smal zwad krijgen. Net of op één of ander manier de grote trommels gras te veel mee terugnemen ipv goed te lossen.
Draaien nu al tijdje met een Fella 310, vier gelijke trommels en twee zwadwielen per zijde, bevalt goed.
Kunt btw bij PZ als extra optie wel een tweede zwadwiel krijgen.
@NH-Ford Hier exact het tegenover gestelde. Altijd fijn gemaaid met een pz270. Maar pa wilde wat breder dus kwam er een Claas met 4 even grote trommels en dubbele zwad schijven. Maar die kreeg het maar niet netjes genoeg in een smal zwad. Van alles aan geprobeerd met de dealer er bij maar uiteindelijk nu eerst maar weer terug naar de 270 met de 2 grote en kleine trommels.
@CaseCS130 Heul apart🙈 Wat voor grondsoort zitten jullie?
Daar zit soms nogal eens verschil met grasstructuur
@NH-Ford zand en veen. Mijn theorie is dat een maaier met 2 grote en 2 kleine het van zichzelf al veel beter een smal zwad maakt, dan hoeft een zwad bordje niet veel meer te doen. @J asper jij zweert toch ook bij de 2 grote en 2 kleine trommels?
+1
@CaseCS130 Hier alleen veen. Die theorie had ik ook, en zie dat het bij veel anderen ook prima werkt. Heb bij de onze ook wel geprobeerd met meer of minder windvanen, werdt niet veel anders van. Ma goed, zijn nu prima te spreken en maaien ook een mooi een dikke 3 mtr.
Quote Reactie van @NH-Ford:
windvanen

Windvanen ?
Hier hebben we een een pickup van 1.60 met een pz320 maaier, enkele zwadscchijven, gebeurt doch zelden dat ik vind dat ie teveel er buiten laat liggen, heb laatst de pickup wat lager gezet voor zandgrond, maar op veengrond moet ie dan weer een standje hoger. Dus ik weet niet of dat helpt. Maar het zou kunnen te maken hebben met hoeveel gras er op zit en de grondsoort, wij hebben een kwart veengrond rest zand.
@Husqvarna stripjes aan zijkant van trommel, daardoor meer of minder wind creëren en evt als meenemer van gras. Doe bij omgebouwde kantenmaaiers (2 schotels zelfse draairichting) ook altijd, daar geeft het een uitmuntende werking. 😉
Vond zelf ook erg raar dat het met de 270 niet wou, meeste maaiers die voor dat werk gebruikt worden zijn zo uitvoering.
+1
@CaseCS130 Klopt, maakt met gewone zwadborden een heel mooi zwad, ook in alle soorten gras eingenlijk nooit gedoe mee. Ook onze 295 maaier, hier alleen maar zandgrond.
@CaseCS130 Hier ook een Claas 290 met 4 gelijke trommels. Nadat ik de beugels om de binnenste trommels verwijderd had gaat lukt het om het zwad net tussen de wielen door te krijgen bij 650's op 1,80 m. Dit met enkele zwadschijven. Bij hogere snelheid, > 10 km/u gaat het prima. Bij lagere snelheid is het zwad net iets te breed. Bij droog weer raapt het schoon maar bij nat weer blijven er bereden strookjes liggen.
Bij stalvoeren zou ik, wat @NH-Ford ook zegt voor een trommelmaaier met vier even grote trommels gaan.
Ook is het belangrijk om te weten hoe hoog je wil maaien.
Bij een trommelmaaier kun je dan vaak een hogere onderschotel of afstandsringen tussen de onder en de boven schotel er bij kopen.
Dat is in ieder geval bij de Claas trommelmaaiers een optie.
+1
@Kosk123 hoogte instelling kan inderdaad door meer of minder ringen te monteren, of zoals PZ/Kuhn door buitenste trommels via spindel te verdraaien. Fella heeft bij enkele types ook een stelmechanisme tussen maai en glijschotel, kun je glijschotel hoger of lager draaien.
@NH-Ford klopt, zo’n traploze hoogte verstelling als bij de Fella’s is bij Claas ook op een model verkrijgbaar.
+1
Ik heb hier nu ook zon maaier wat @deJong nu ook heeft, hiervoor had ik een pz greenland.
Ik heb het idee dat met de krone ik wat hoger maai het mooier afmaaid, dan dat je hoog maaid met de pz. Ik ben wel een voorstander van hoog afmaaien, ik heb hiermee het idee dat er vlotter hergroei komt!
@Baltus_steyr Hoe hoog maai je nu dan?
@J asper ik dacht zo rond de 8 a 9 cm. Als ik nu naar 10 cm ga is het net te hoog en maaid die het net niet mooi af, omdat er een hele lichte snede staat, net te licht om de winter in te laten gaan. Als ik zo hoog met de pz probeerde liet die veel meer staan had ik het idee!
@Baltus_steyr 8 cm maaide je toch ook met je pz helemaal omhoog gedraaid? Hier wel tenminste en maaien ook nooit lager ook voor normaal maaien niet.
+1
@J asper ja zoiets. Ik kon hem volgensmij niet hoger draaien. dan topstang wat korter maar dan laat die snel wat plukken staan of begon die alsware beetje te stropen.
Nu met de krone gaat naar mijn gevoel een stuk beter. Ik wil toch zowiezo proberen wat hoger te maaien in de hoop dat het sneller weer uitloopt. Ook heb ik nu wat kruidenrijk stukken die ook zeker hoger gemaaid moeten worden, dus daar moet ik ook wat mee gaan pioneren aankomend seizoen!!
@Baltus_steyr dat van kruiden rijk zou ik zeker hoger maaien ja, zit het groeipunt weer iets hoger als bij gras zeggen ze. Maar je hebt niet het idee dat je stukje opbrengst mist door een paar cm meer de laten staan? Zo zeggen ze het op school bij te hoog maaien. Bij te laag maaien heb je eerder ruw as en duurt het te lang voor de het groei.
+1
@RaHeados ik ben er met de nieuwe maaier mee begonnen. Dat was toen eind september begin oktober dacht ik. Vanaf toen had ik het idee met hoger maaien dat ik zo weer gras weer had.
De man van pure graze die zei dat als je bij gras hoger afmaaid het ook vlotter hoger wil gaan groeien , hetzelfde werking zou hebben als met kruidenrijk.
Ik ben benieuwd of ik met de krone en kuhn maaier vlot 12 cm hoog kan maaien. Ik wil eigenlijk het kruidenrijk niet te laag maaien omdat ik dan bang ben dat ik er teveel kruiden uit maai!
+1
@RaHeados

Als het argument van de docenten is dat je opbrengst mist met hoog maaien moeten ze gauw ander werk zoeken. Iedere plant groeit uit fotosynthese. Hoe korter je maait hoe minder fotosynthese
+1
@newholland6640 ja maar er zit wel ergens een optimum in?
+1
@RaHeados

Dat denk ik wel. Maar men vind 8 cm al heel hoog tegenwoordig.
+1
@RaHeados @newholland6640
Ik denk dat het ook met weersomstandigheden te maken heeft, midden in een droge zomer maai ik wat hoger omdat je anders 'doodmaait' en de zon meteen op de korte zode op de grond zou branden met nog harder verdroging en doding van bodemleven (UV), dan als een paar weken terug wat korter omdat ik wist dat het toch wel zou hergroeien, en hoog gras zou ik ook hoger maaien omdat de groeipunt dan hoger zit. En nu natuurlijk niet te kort, alleen staat er ook nog weinig op.
+1
@Baltus_steyr boven de rechter trommel zit een u kapje. Met 2 dikke bouten vast. Die kun je eraf halen en daar zit een tussenasje. Die mag je zo nu en dan eens smeren😁 optijd nieuwe olie in de maaibalk doen.
@deJong hoevaak doe jij nieuwe olie erop dan?
@Baltus_steyr 1 keer in de 2 jaar
@Baltus_steyr dan kun je ook direct zien of er een keerring van de balk kapot is als er wat vocht in zit
+1
@deJong niet zo erg in uit mijn ervaring want die van ons doet het ook nog steeds. 🤭
Zou zelf dan voor een KUHN PZ 300 F gaan. Dat is er nog 1 met vsnaar aandrijving. Bevalt mij super. Maait altijd netjes, gaat weinig stuk en met 2 zwadborden maak je een mooi zwad voor de raapwagen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Kuhn PZ 320 F en hebben de trefwoorden fronthef , trekker , kuilen , aftakas , maaien , grazen , toekomst , pottinger , maaier , merk , maaiers en vers gras geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
37
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
1.359