Illustratie van:
7

Shibaura SX 24 - Start niet meer na pauze van 30 min.

Na ong 3 uur probleemloos werken met de frezer, een pauze van 30 min genomen en de Shibaura uitgezet. Na de pauze wil 'ie niet meer opstarten. Alles staat op neutraal. Diesel stond op 1/4 en hebben we bijgevuld toen 'ie niet wilde starten (zo van, je weet maar nooit). Gloeien werkt, je hoort ook tikken, maar als het gloeilampje uitgaat en je de sleutel omdraait gebeurt er helemaal niets meer. Geen geluid, niets. Na een paar seconden gaat het gloeilampje weer aan. Bij een auto zou ik zeggen dat de startmotor het niet meer doet. Ik kan helaas ook geen goede handleiding vinden met troubleshooting erin. Ik hoor graag ideeën.

Deel dit topic

Reacties

Accu nagemeten?
Valt het dashbord uit?
De startmotor trekt heel wat meer stroom dan het gloeispiraaltje. Het zou dus best kunnen dat de accu het zomaar in vol bedrijf heeft opgegeven, bijv. door de hitte, maar dat hij nog net genoeg stroom levert voor de gloeispiraal. Zorg dus eerst voor volop stroom: andere accu aansluiten.
Moet je voor starten de koppeling intrappen, zorg dan dat de trekker (uiteraard) in z'n vrij staat en maak het koppelingspedaal ingetrapt vast, bijv. met ijzerdraad. Nu kun je afstappen en starten.
Gebeurt er nog niks, dan kan het startrelais vast zitten. Dit is de extra "buis" die aan de startmotor vast zit. De dikke pluskabel loopt erheen. Klop er eens een paar keer op met een hamer, misschien schiet het ding dan los.
Nog geen resultaat: misschien is de startknop (of contactslot) defect. Probeer nu het startrelais stroom te geven met een schroevendraaier, door rechtstreeks de dikke draad vanaf de accu te verbinden met de dunne draad op het startrelais. Pas wel op dat je geen kortsluiting maakt, dat is een flinke opdonder voor de accu en kan je zomaar een halve schroevendraaier kosten.
Als alles op niks uitdraait, dan moet je ervan uitgaan dat de startmotor de geest heeft gegeven. Mocht je deze zelf willen reviseren, dan zijn daarover filmpjes te vinden op Youtube.
+1
Controleer eens of je kabels aan je accu goed vast zitten
Hij tikt niet eens zeg je. Als het aan de accu zou liggen dan zou ik verwachten minimaal een tikje te horen omdat de gloeispiraal het wel doet. Ik dan dat de verbinding van je contactslot naar het relais op de startmotor verbroken is. Ik denk dan aan 3 dingen. Stekkertje is van het contactslot af getrild, kabel zelf is ergens kapot (los van contactstekkertje of gewoon door gesleten door het trillen) of kabeltje is los gekomen van het relais van de startmotor.
+4
Bedankt voor jullie antwoorden! De oplossing bleek (gelukkig) simpeler dan verwacht. De PTO hendel leek op neutraal te staan maar blijkbaar niet voldoende. Na een paar keer heen en weer gewiebeld te hebben startte de traktor gewoon op. Dus dat weten we ook weer, alle hendels echt goed na lopen of ze echt op neutraal staan.
+3
Quote Reactie van @AnneDK:
De PTO hendel leek op neutraal te staan maar blijkbaar niet voldoende.

Fijn dat je het even terugkoppelt en mooi dat het zo gemakkelijk op te lossen was.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Shibaura SX 24 en hebben de trefwoorden startproblemen , startmotor , auto , geluid , starten , start niet , pauze , diesel , opstarten , neutraal en Handleiding geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
7
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0