Illustratie van:
66

Weidebloter - Ik ben op zoek naar een weidebloter voor incidenteel gebruik. Zijn er goed en slechte merken?

Ik zoek er dus eentje voor incidenteel gebruik.

Deze kwam ik tegen agritrader.nl/landbouwwerktuigen/maaier/…

Maar vraag me af of de kwaliteit dan wel goed is of dat ik beter ver kan zoeken naar een bekender merk (en zoja welk merk heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding)?

Deel dit topic

Reacties

+1
Er zit verschil in een weidebloter en een maaier. Een weidebloter is vierkant en heeft 1 mes. Een maaier heeft vaak 3 kleinere messen en die is voor grotere gazons en parken bedoeld. Maar die zou ik niet teveel inzetten als echte weidebloter, met molshopen en hopen paardenmest en lang taai gras. Daar kunnen ze minder goed tegen als een echte bloter.

Van jou link is een maaier, geen echte bloter. Die wat ga je er vooral mee doen en wat komt er als trekker voor?

Italiaanse merken als boxer en morgineux zijn prima voor hobby.
@worteljcb Ooh dus zo'n vierkante met van die "glijstrips" is een bloter en zo'n maaier lijkt inderdaad meer op een maaidek van een zitmaaier.

Het gaat inderdaad voor het bijhouden van de paardenweide op de plekken waar ze de staart optillen 😉
Het mest schep ik wel weg hoor met vork en kruiwagen (al zal er heus wel eens eentje missen)

Als ik jouw uitleg lees is dus een "echte" bloter beter als een maaidek.

Trekker is een TYM 433 (43 PK HST met cat1 aansluiting)
+1
@Sideswipe Precies.

Koop maar gewoon zo’n vierkante op glijstrips, daar heb je veel langer plezier van. Iets van Suire, Boxer, morgnieux en dan 150 of 180 breed.
@worteljcb Ik zie van Boxer dat er een BL 120 en een BLG 120 bestaat.

De BL heeft verstevigingsribben, de BLG is deels verzinkt. de BLG is ook iets zwaarder ( 186kg vs 210 kg)
De BLG is ook in een 160 (en een 200 maar die is cat II dus dat werd al te groot)

De BL en BLG 120 zitten nagenoeg in dezelfde prijsklasse. Wat is het voordeel van de een op de andere?

(klik om te vergroten)

+1
@Sideswipe Persoonlijk ging ik voor de BLG, de gegalvaniseerde variant. Die lijkt mij zwaarder gebouwd zo op de foto’s. Daarnaast gegalvaniseerd, dus gaat minder snel roesten. En de aankoppelbok is verstelbaar in breedte, dat is ook wel handig.

Maar jou trekker is toch wel breder dan 120 cm? Die 160 versie is ook cat 1 hef, dan kocht ik die.
+1
@worteljcb Maakt het nog qua vermogen nog uit? Oftewel, is die 43PK voldoende voor de BLG160
Volgens de tabel wel maar ik heb geen ervaring of je dan beter ruim kan zitten met lang gras/onkruid.

(klik om te vergroten)

@Sideswipe Dat zal makkelijk gaan. Heb zelf 47 pk met 180 maaier, daar geeft hij niks om
+1
@Sideswipe heb zelf zo’n maaidek van 180 cm maar die knerpt al aardig als het wat langer en natter is. Daar ga ik echt de weide niet mee in.
@Sideswipe De door jou genoemde maaier kan dat werk prima doen. Kies dan wel voor die van 1.85, dat kan die Tym van jou gemakkelijk trekken. Ik maai met iets soortgelijks van 1.50 m. met een trekkertje van 17 pk. Bij een snelheid van 6-7 km/h is er geen enkel probleem. Zie de foto: tractorfan.nl/picture/1482976/…
Enige probleem was daar dat zich pluizen voor de radiator verzamelden, zodat ik na 2 rondjes even moest stoppen om de radiator schoon te maken. Maar geen pluizen, geen centje pijn.
+3
@worteljcb zon Boxer maaier kan je ook best zakelijk mee maaien. Heb een 180cm BOXER waar ik elke week 2x 2 hectare recreatie terrein mee maai. Gewoon goed onderhoud plegen, en schoon weg zetten. Heb in 10 jaar maaien 3 sets messen versleten en een keer de haakse overbrenging opnieuw afgedicht (vloeibare pakking)
+1
Ik heb er eentje staan zoals op die link. €400 is ie van jouw.
@GerbertXL Hoe bevalt ie ?
+1
@Sideswipe ik heb een partij machines overgenomen en daar zat ie bij, ik heb er zelf geen geschikte trekker voor.
+1
@GerbertXL Heb je een foto? Misschien mooi om voorop de minishovel te maken hier 👍🏻
@MulderDeutz1 hij is nogal stoffig want ik heb m in de olie gezet.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
@GerbertXL
Da's geen verkeerd ding, hij kan dat werk zeker doen. Hij mist alleen de voorste loopwielen.
Is deze 1.20 m.? Ik denk dat @Sideswipe best 1.50 of zelfs 1.80 kan trekken. Die Tym van 43 pk kan dat zeker aan, misschien zelfs wel 2 meter. Die is nog hydrostatisch aangedreven ook, wordt het te zwaar, is het een kwestie van 't pedaaltje iets minder diep intrappen.
@roscho ja 1,50 of 180, weet het niet zo uit m'n hoofd
+1
Wat voor gras wil je ermee maaien, heb zelf al jaren Perfect T180 voor achter 40pk midi trekkertje, die kan de trekker tenminste smoren en geeft niet om veel gras. Zon maaier als hierboven is wel echt heel andere kwaliteit.
+2
@JohnDeere5085 Perfect is topspul maar wel heel duur voor incidenteel gebruik.
+1
Wij hebben eens een suire op de kop getikt, werkt ook mooi. Is er wel 1 met 1 groot mes.
Ik heb al een jaar of 8 zo'n bloter die jij tegen kwam. Wordt behoorlijk intensief gebruikt op de 1000 toeren aftakas (mag eigenlijk maar 540) Tot nu toe alleen wat scheuren gelast aan de kap (waarschijnlijk door teveel toeren/trillingen), snaren vervangen en messen vervangen. Ik ben er iig zeer tevreden over. Heb er toen iets van E 750,-- ex voor betaald. Destijds gekocht bij Luuk van Elk in Deest bij Nijmegen.
+1
Ik heb nu een dik jaar een suire bloter van 120CM achter mijn Ihc 533 smalspoor. Geweldige machine en maait erg goed en vraagt relatief weinig vermogen. Met de 45PK van de 533 heb je meer en meer als genoeg. Ga niet voor een maaier op wieltjes want dat zijn meer gazon maaiers en die gaan op termijn kapot van lang gras, zo’n bloter met glijstrips en 1 mes werkt fenomenaal

(klik om te vergroten)

@Yanmarthomas gooit de maaier lang gras mooi open of op 1 kant? Mijn agram maaier 1,5m gooit het maaisel op 1 kant ipv mooi open.
@ten bosse een bloter met 1 mes gooit het altijd naar een kant, als je een mooi gespreid maaisel wilt hebben moet je een bloter met 3 messen hebben, maar die zie je eigenlijk niet in deze kleine maat los van een cirkelmaaier…. Maar die zijn niet geschikt voor dat werk.
+2
Zelf ook jaren met een suire 150 gebloot achter de pinken aan. Machine is mij heel goed bevallen met een 40pk deutz ervoor.
Weet iemand hoe de kwaliteit van Kraffter is tov een Boxer?

Dus deze agrixpert.com/kraffter-weidebloter-120-7/
met deze boxeragri.nl/product/boxer-blg-weide-bloter/
@Sideswipe De boxer is verzinkt, zal minder snel roesten, maar is ook een stapje duurder.
Mijn ervaring met verzinkte spullen: de bovenkant blijft mooi, maar aan de onderkant slijt het zink eraf en dan gaat hij evengoed roesten.
Bij beide is de hoogteverstelling met een paar pieleboutjes. Die roesten na verloop van tijd helemaal vast. In de praktijk zul je ze dus slechts eenmalig afstellen. Ook zul je na gebruik sleepsporen in het gras zien. Dan zijn de wielen aan een maaier heel wat gemakkelijker. Je merkt al: ik hou niet zo van bloters, geef mij maar een maaier, maar die discussie hadden we hierboven al gehad. 😉
@roscho ligt maar net aan je doel… als je gras hebt tot zo’n 20cm hoog gaat een cirkelmaaier prima wordt het gras langer ben je met een bloter veel beter af, en je er veel sneller mee kunt werken 😉 ik heb niet voor niets een cirkelmaaier en een bloter😅 cirkel maaier is mooi voor kort gras maar met lang gras kom je nergens
@Yanmarthomas Ik heb andere ervaringen. Ooit een bloter geleend achter een grote trekker en gebruikt op land dat 2 jaar braak had gelegen. Als je iets te snel reed (>zo'n 3-4 km/h) dan gilde de riem als een geslagen vrouw. Voor een paar brandnetels zou dat wel gegaan zijn, maar dit was veel te gek.
Met mijn Hinomotooootje van 17 pk ros ik door opgeschoten bloemen/grasmengsel met zo'n 6 km/h. Zie de foto op tractorfan.nl/picture/1482976/…
+1
@roscho daarom heb ik ook een bloter zonder riemen 😉 ik kan daar gras van 1 meter hoog zonder probleem mee maaien. Het nadeel van een cirkelmaaier vind ik dat ze snel vastlopen en eigenlijk het grote nadeel vind ik dat je bij hoog gras 2-3x over het gemaaide moet gaan om het kort te krijgen zodat het kan verteren…..
+1
@Yanmarthomas Juist, daarom gewoon een 160 cm kopen met 1 mes. Haakse aandrijfkast direct op het mes. Regelmatig mes slijpen en tijdig olie verversen en gas erop.
@Sideswipe boxer en krafter komen volgens mij uit dezelfde fabriek
+1
Even een vraagje warom overweeg je niet om aan een klepelbakje te gaan dat slaat het gras mooi fijn ik maai zelf het gazon en langs de wegkant ermee dat gaat super
@boer Ik heb geen idee eerlijk gezegd en heb geen ervaring met maaiers (zie door de maaiers het gras niet meer 😄 )

ga af op wat mensen mij adviseren hier.

Als je dan denkt in Bloter of Klepelmaaier, wat de doet de ene beter of slechter?
@Sideswipe

Een klepelmaaier kan hoog gras (hooi lengte) en onkruid beter en makkelijker verkleinen.
Leuke Perfect zware snoeihoutversnipperaar van, of , gebruikte kopen hier al jaar veel plezier van
+2
@Sideswipe Laat je de kop niet gek maken hier hoor. Er zijn natuurlijk meerdere wegen naar Rome, zoals altijd. Voor het werk wat jij aangeeft adviseer ik een Boxer BLG160 te kopen, of soortgelijk product van ander merk. Prijs/Kwaliteit is gewoon goed bij Boxer.

Houd hem netjes schoon, houd het mes scherp en ververs de olie van de kast af en toe. Zet hem binnen en dan heb je de minstens de komende 25 jaar veel plezier van het apparaat. Veel plezier, gemakkelijk te bedienen en relatief lage investering.
+6
@worteljcb Ik heb die BLG 160 besteld!

Ik ben net 50 geworden dus ik kan de rest van mijn leven plezier hebben van de maaier;-)
+6
@Sideswipe Verstandige keuze. Hier heeft een boer in de buurt ook een jaar of 10 geleden zo'n machine voor soortgelijk gebruik gekocht. Hij pleegt weinig onderhoud en maait met beleid. Over 20 jaar mankeert er nog niks aan.
+4
@Sideswipe Kijk aan, dat is een mooie aanwinst. Ik hoop voor je dat je zo oud mag worden 😁😉
+5
Geleverd en gemonteerd 😄

(klik om te vergroten)

Boxer BLG160 in de verpakking

(klik om te vergroten)

Boxer BLG 160 net gemonteerd op een TYM T433
+3
Ziet er goed uit. Nét iets breder dan de trekker, zodat je ook aan de kant kunt komen.
@roscho Eigenlijk is ie net iets smaller (2cm oid) maar ik kan de maaier iets uit het midden plaatsen.

De kanten maaien is nog wel een dingetje, misschien toch maar een losse bosmaaier omdat je ook met afrasterpalen zit.
+2
Quote Reactie van @Sideswipe:
afrasterpalen

Had je tóch een boomgaardmaaier moeten kopen.... 😉
Quote Reactie van @roscho:
boomgaardmaaier

Ik begin nu al een agrariër te worden 😉

Bosmaaier is wel handig voor in de hoekjes en bij de tuin. Nu hebben we daar een elektrische goedkope strimmer voor dus maar even kijken voor een goede met accu (makita oid).

En uiteindelijk eten de paarden de kantjes wel schoon (tenzij er brandnetels staan)
+2
Quote Reactie van @Sideswipe:
goede met accu (makita oid)

Ik heb er twee. Eén op benzine, Alpina, de andere een goedkoop ding van Lidl, met een accu van 4 Ah.
Als het op capaciteit aankomt, geef mij die Alpina. Honda 4-takt motortje erop met Aspen in de tank en een halve liter motorolie in het carter. Start altijd, de enige modificatie die ik erop heb aangebracht is een vetnippel op het vet-toevoerplugje van de haakse overbrenging. Apparaat is voor een benzinemaaier bijzonder stil, je kunt gerust maaien zonder oorbescherming.
Die van Lidl gebruik ik wel onder de schuifpoort, waar de gazonmaaier niet kan komen, met de Alpina bagger ik hele sloten uit met brandnetels van anderhalve meter hoog.
Prijsverschil is er ook wel, de Alpina kocht ik 25 jaar geleden voor 1200 gulden, de Lidl maaier kostte iets van 70 euro. De Alpina heeft nu 20 jaar een slotenbeurt overleefd met alleen af en toe een slijpbeurt voor het 4-tandige mes, ik denk dat die van Lidl dat niet zal halen.
De moraal van dit verhaal: als het een enkel klein hoekje is, dan kan een accumaaier volstaan. Wil je er flink mee door de brandnetels, neem dan maar een benzinemaaier.
+1
@roscho Wij kijken nu naar twee soorten/merken

Makita en dan de LXT 18V accu serie. Dan heb je bij veel machines nog de keuze of er 1 of 2 accus op kunnen (dus 18V of 36V met één accusysteem)
Of dan Stihl en dan AP accuserie. (de meer prof lijn )

Van Stihl hebben we wel de zwaarste benzine bladblazer (model 800) en die bevalt wel goed. Dus wat dat betreft ben ik echt tevreden over Stihl. Mooi degelijk afgewerkt en direct starten, ook na ruim een jaar stil te hebben gestaan.

Mijn vrouw heeft dan liever de accu versie voor een trimmer/bosmaaier.

Het voordeel met Makita is weer dat je een breder assortiment hebt van machines. Dus buiten een trimmer/ heggeschaar en kettingzaag kun je er klusgereedschap bij kopen (cirkelzaag, boormachine etc)

p.s. we hebben ook een onkruidborstelmachine en daar hadden we de keuze voor een B&S motor of de Honda motor (op hetzelfde model machine) Toch de Honda motor gekozen, was maar iets duurder maar kwaliteit leek mij beter.
+1
Quote Reactie van @Sideswipe:
B&S motor of de Honda motor

Ik zou ook de Honda kiezen, te meer omdat die ook 4-takt modellen heeft. Die zijn stiller en stinken minder. Volgens mij heeft B&S alleen 2-takts.
@roscho Ooit (twee) zitmaaiers gehad en die hadden een B&S 4takt motor.
Vond het wel wat rauw lopen en altijd zweterig. Ook regelmatig beetje olie bijvullen.
+1
@Sideswipe wij hebben ook een makita accu bosmaaier. Mooi voor de randjes in de tuin maar de sloot uit maaien pak ik altijd de stihl FS 460 dan begin je met de makita niks in de sloot
@Yanmarthomas En pakt ie Makita wel brandnetels en bramenstruiken?
+1
@Sideswipe brandnetels is geen probleem. Bramenstruiken hoef je met een accu bosmaaier niet te proberen. Met de zwaarste stihl accu bosmaaiers zou het misschien net gaan maar dan ben je heel lang bezig want vlot gaat dat niet…..
Quote Reactie van @Sideswipe:
regelmatig beetje olie bijvullen

Heeft B&S dan toch 4-takt motortjes?

Ik vind idd. de Hondaatjes ook mooier rustig lopen.
@roscho deze werden toch gebruikt voor grasmaaiers, hakselaars, en dergelijke.
Bij Stiga kon je kiezen voor een Honda motor of een B&S motor.
Naar ik vernomen heb zou B&S wel failliet zijn gegaan.
+2
@Sideswipe Wij hebben nu 2 jaar de 36 volt variant van makita in gebruik. Destijds voor gekozen omdat we ook veel handelektrisch gereedschap hebben en de accu's dan utiwisselbaar zijn. Kracht heeft de bosmaaier genoeg, maar de looptijd op hoge snelheid met dit gewas is niet je van het. Wij hebben een dubbellader met 4 5 ah accus erbij. 3 ah accu is te weinig. Wij doen er vooral hoekjes en randjes mee en dat gaat prima. Ben best wel tevreden over het ding. Weinig herrie, niet meer met vaatjes 2 takt in de weer. Maar ik kan me voorstellen dat met ruig werk de looptijd te weinig is.
@contitour Daar zitten wij dus ook aan te denken. Dus beginnen met een bosmaaier en reciprozaag.

Eventueel zou ik dan later nog uit kunnen breiden als ik wat huidige gereedschap vervang (zoals B&D heggeschaar met snoer en ik heb nog een setje groene Bosch accuboor en accuschroef machine)

Vandaag even bij een Stihl dealer langsgelopen..........
Stihl heeft 2 accusystemen de AK (kleine tuin) en de AP (prof) serie.
Bij de AP accu's hebben ze een AP200, AP300s en de AP500s

De bosmaaier (FSA 90) met AP accu met U stuur en harnas doet dan de volgende draaitijden.
AP200= 36 minuten
AP300s=56 minuten
AP500s =67 minuten

Dus dan moet je ook al meerdere accu's hebben als een dagdeel wil werken.
@Sideswipe

Stihl accu gereedschap is duur. Maar kan beter tegen een stootje dan Makita. En misschien kan er op de Stihl een slagmes. Dat maait lichter dan touwtjes dus zou je de maaitijd iets kunnen verlengen. Als je van heen en weer lopen houdt zou ik 2 accu`s nemen. Als je een beetje productie wilt hebben moet je 3 of 4 hebben. Hou er wel rekening mee dat een bosmaaier een grootverbruiker aan stroom is ten opzichte van een heggenschaar. Bij een heggenschaar kan je met 2 accu`s bijna de hele dag doen.
@Sideswipe en de aankoop van zo'n accu?
Denk dat deze ook aan de prijs zijn.
Hoe laad je deze dan op op locatie?
+1
@Fendt 106 S Christoph Ik heb een perceel gekocht voor nieuw te bouwen (woonhuis). Perceel is 1,5ha groot met een schuur in het midden. Dus opladen is niet echt een groot probleem.
+2
@Sideswipe als je zoveel werk hebt zou ik serieus overwegen om een benzine bosmaaier aan te schaffen. Stihl fs 240 of iets in die trend is een mooie tussenmaat waar je eigenlijk alles mee kunt. Met een accu bosmaaier schiet je vrij snel te kort, het kan allemaal wel voor gras oid bramen kun je vergeten, maar als je lekker vlot wilt doorwerken zou ik 100% een benzine bosmaaier pakken….
+1
@Yanmarthomas Ik ben nu (online) aan het kijken naar een benzine versie.

Het andere gereedschap kan dan wel met accugereedschap doen (heggeschaar,reciprozaag etc).
Nadeel van accu is dat je voor de bosmaaier eigenlijk de zwaarste versie nodig hebt (Maktia adviseert dan hun zwaarste accuplatform, dus de 40V).
Als je daar dan ander gereedschap bijkoopt in hetzelfde accusysteem is dat dan weer te groot voor mijn gebruik (ik heb geen 40V schroefmachine nodig voor een plakje op te hangen 😄 )
+1
Quote Reactie van @Sideswipe:
ik heb geen 40V schroefmachine nodig voor een plakje op te hangen

Meestal zijn die apparaten voorzien van 2 of 3 18-volts accu's die je ook apart kunt gebruiken. Alleen wel opletten dat ze allemaal evenveel opgeladen zijn als je ze weer samen wilt gebruiken, anders denk ik dat ze onderling gaan overladen tot ze evenveel lading hebben.
+1
@roscho Als je de Makita's met 18V LXT accu platform pakt wel. Dan heb je machines wie werken met 1 of 2 accus.
Dat was ook het plan mochten we op accu gaan en dan een assortiment aan Makita gereedschap sparen (aanschaffen net wat je nodig hebt)
Maar de bosmaaier 2x18V (model DUR369) is volgens Makita zelf niet geschikt voor zwaarder spul zoals bramenstruiken en adviseerde dus het 40V accuplatform. Dus dan kom e weer in het hoogste/zwaarste segment uit.

****
Dank voor jouw interesse in Makita. Je stelde mij de hieronder genoemde vraag, waarop ik je graag antwoord.

Antwoord:

Helaas moet ik mijn eerder gegeven antwoord herzien, excuses daarvoor. Bij navraag op onze tuinafdeling blijkt een DUR369 niet krachtig genoeg.

Je zou dit wel kunnen met onze UR013 bosmaaier op 40Volt XGT, zie link: Zoeken | Makita.nl

Jouw vraag:
Kan je met een Makita DUR369APT2 bramen en/of doornstruiken weghalen?

Hoeveel minuten werkt deze machine met 1 accu-set?

Mocht je naar aanleiding hiervan nog vragen hebben beantwoord ik deze graag.

****
+2
Op de zaak hebben wij een accu bosmaaier van Ego. Is een 56volt machine en zit een accu in van 7,5Ah. Machine doet niet onder voor instapmodellen op benzine. Prima voor pleksgewijs dingen, bij ons zit er eigenlijk altijd een draadkop op. Ik gebruik hem zelf erg weinig, maar hoor collega's er ook nooit over klagen. Ik was er sceptisch over, maar is prima ding.

Vanwaar dit merk, we hadden al een gazonmaaier en heggeschaar van dit merk. Verder is het voor mij onbekend.
@yoohan Ego is wel 1 van de betere accumachines, al hebben ze niet veel naam nog.

Ik heb zelf al het tuingereedschap op accu, trimmer, blazertje, heggenschaar. Heerlijk rustig en geen snoeren etc. Maar de bosmaaier en grasmaaier blijven gewoon benzine. Als die pakt wil je gewoon maaien en niet moeten wachten op laden van de accu. Zulke machines vragen behoorlijk power en dat is met stroom gewoon niks waard nog. Ik moet aardig wat maaien en ook slootkanten. Die accu's zijn daarvoor niet goed genoeg nog vind ik.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Zelfbouw weidebloter en hebben de trefwoorden merk en weidebloter geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!