Regels Tractor met Dolly en Oplegger
Omdat ik dit jaar maar heel erg moeizaam mensen bij elkaar krijg voor het op de wagen staan met kleine baaltjes persen heb ik besloten om verder te mechaniseren. Als eerste heb ik een trekker met voorlader gekocht welke ik wil aanvullen met een Meijer Holland systeem om de aanhangers mee vol te laden. Nu staan er hier in de buurt redelijk wat aanhangers die ik kan gebruiken, maar als ik aan het persen ben zijn anderen natuurlijk ook bezig. Ik moet dus ook een paar grote aanhangers zien te bemachtigen welke ik vol kan persen en later kan afladen.
Omdat ik dit soort aanhangers nogal aan de prijs vindt, is mijn ook gevallen op een stel platte opleggers die voor relatief weinig geld worden aangeboden. Dolly erbij en rijden maar. Het spul wordt maar een paar keer per jaar gebruikt en er kunnen ongeveer 640 baaltjes per oplegger op. Helemaal fijn!
Het probleem is dat ik eigenlijk weinig of niks kan over regelgeving rondom rijden op de openbare weg met een tractor/dolly/oplegger combinatie. Heeft iemand hier ervaring mee of weet iemand hier meer van?
Met vriendelijke groet,
Bouke
Deel dit topic
Lees ook
TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij
Hebben de trefwoorden oplegger , voorlader , trekker , persen , tractor , baaltjes , regelgeving , ervaring , kleine baaltjes en gebruikt geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!
Laatste
Reacties
Maximum lengte 18,75 meter.
Achter een tractor mag je 2 aanhangers knopen, met maximaal 4 assen. Een pers telt ook als aanhanger. Pas op de klem die in je voorlader hangt, die vergroot je lengte.
Maximum lengte van 1 aanhanger heb ik nog geleerd is 11 meter, maar dat schijnt ooit veranderd te zijn in 12. Als ik daar op begin te zoeken kom ik de helft van de tijd uit op Belgische wetgeving.
Een oplegger en een dolly zijn 2 aanhangers!
In sommige delen van het land wordt er op deze dingen allemaal wat minder gelet. Maar op “spannende” momenten kan het wel voor problemen zorgen.
, ,
staat het hele spul op snelverkeer kenteken, heb je apk plicht op de aanhangers +dolly.
Of je moet het hele spul terug keuren naar 40M/H .
Maar dan moet het ook aan de eisen voldoen van het RDW.
Dolly en oplegger
De lengte van een motorrijtuig met beperkte snelheid of mobiele machine met aanhangwagen is nu maximaal 20,75 meter. De lengte van 20,75 meter mag alleen, als de lading op de aanhangwagen een verwisselbaar uitrustingsstuk is, welke voor het gebruik van het zelfrijdende werktuig noodzakelijk is. Een voorbeeld is een maaidorser met daarachter het maaibord. Of de aanhangwagen is onbeladen, dan is ook 20,75 meter toegestaan.
Het mooiste is dan er 1 maken met de schotel voor de as. Zo krijg je oplegdruk wat je anders met een wagen niet hebt. Wel zo veilig met die zware opleggers
Het zou voor mijn nieuwe New Holland TS125A zijn die is uitgerust met enkele en dubbele luchtremmen. Een plaatje op de trekker zegt dat ie ruim 31.000 kg mag trekken als de aanhanger met luchtremmen is uitgerust. Lengte kan wel een ding worden. Je gaat al snel over de 18.75 mtr heen als je oplegger-dolly met dissel-trekker rekent. Eventueel kan er aan de achterkant nog een stuk afgeflext worden als het allemaal te lang wordt. Maar tevens lees ik dat het hele spul voor voertuigen met beperkte snelheid 20.75 mtr lang mag zijn. Ik zal ook eens gaan rondbellen of ik wat meer boven water kan krijgen.
Ik ben er nu eentje op het spoor met een laadoppervlak van 13.20 mtr, luchtgeremde dolly en luchtgeremde oplegger. Voordeel is dat de oplegger maar 1 as heeft (wringt minder in de bochten). De maximale belading met 600 baaltjes zal zo rond de 10 ton liggen. Dat is op zich makkelijk haalbaar met twee assen (oplegger en dolly). Ik houd u op de hoogte