Illustratie van:
10

Fordson Super Major - Problemen met stilleggen motor

Beste tractor liefhebbers, ik heb een fordson super-major van 1962. Sinds kort zijn er problemen met het stilleggen van de motor. Eerst bleef enkel de stophendel hangen na het stilleggen. Deze kon ik dan manueel terug zetten. Nu ondervind ik meer en meer problemen om de motor stilgelegd te krijgen en de hendel blijft nog steeds hangen. Bij het stilleggen heeft de motor ook de neiging om hoger in toeren te gaan. Kan iemand mij vertellen hoe het stoppen van de motor juist werkt en weet er iemand wat de oplossing kan zijn. Alvast bedankt. Stef.

Deel dit topic

Reacties

Koppel de stopknop kabel eens af en probeer of de kabel soepel beweegt in de mantel.
@Hanomag22 heb ik reeds geprobeerd. Als je de hendel beweegt zonder kabel dan voel je soms dat er binnenin iets hapert waardoor de hendel blijft hangen. Als je de hendel beweegt als de motor niet draait dan gaat hij 9 van de 10 keer terug en 1 blijft hij hangen. Dan moet je wat meer kracht zetten om hem terug te krijgen. Alsof je binnenin over iets moet duwen.
@Stefco post eens een foto van de inspuitpomp. Is het een mechanisc geregelde pomp? Of vacuum. Indien mechanisch; Heb je wel olie in de regulateur? Als die geen of geen goede olie heeft wordt t gevaarlijk en kan de regelstang van de plunjers niet soepel bewegen.
@Hanomag22 ik had er een foto van de brandstofpomp bijgedaan maar is nergens terug te vinden in de post. Ik heb ergens gelezen dat je de eerste 90 dagen na uw registratie op het forum geen foto's kan posten dacht ik. Ik denk dat het een vacuüm pomp is volgens ik al kunnen opmaken heb uit eerdere posts maar ben niet zeker. Kan ik een

(klik om te vergroten)

Brandstofpomp
@Hanomag22 blijkbaar is de foto nu toch gelukt!
@Stefco dit is een vacuüm geregelde pomp. Je kunt op fordsontractorpages wel een werkplaatsboek vinden voor t brandstof systeem. Ik vermoed dat je regelstang niet soepel beweegt en je zou dus het eea eens los kunnen halen en met wd40 wat gangbaar maken. Met de documentatie weet je wat je tegen zou moeten komen
@Hanomag22 bedankt voor de info. Ik zal deze bekijken. Welke stukken mag ik zomaar demonteren zonder dat het inspuitmoment verandert? Dit wil ik vermijden, de motor draait immers goed nu en ik ken er te weinig van om dit terug in te stellen. Ik zie links de hendel die de motor stillegt: kan ik deze zomaar demonteren zonder risico en het grote deksel waar simms opstaat, kan dit gedemonteerd worden? Heeft deze pomp olie nodig of is daarna ontluchten langs bovenste schroef voldoende?
@Stefco als de rekker goed loopt en goed soepel in toeren regelt zou ik zoeken in het gedeelte waar de stopknop zit. Goed schoonmaken voor je iets loshaalt. Timing verstek je aan de aandrijfksmt.

Het grote deksel kan eraf om te checken of de regelstang soepel beweegt. Hoeft dan niet te ontluchten. Dit type pomp is volgens ford literatuur alleen bij revisie te smeren en wordt gedurende de levensduur met lekdiesel gesmeerd. In mijn ogen kan schone motorolie geen kwaad doen. Beetje wd40 op de regelstang ook niet.
+5
@Hanomag22 heb schakel gedeelte gedemonteerd en gezien dat de houder waar het asje in vastzit uitgesleten is waardoor de as scheef komt te zitten als je de motor stopt. Als het asje scheef komt te zitten komt de pal die de brandstofpomp afsluit naast de stang te zitten en stopt de motor niet. Nu een beugeltje gemaakt om het asje op zijn plaats te houden. Kan hem nu zonder problemen stil leggen. Bedankt voor de reactie en hulp!
+1
@Stefco

Kijk mooi. Bedankt voor de terugkoppeling!

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Super Major en hebben de trefwoorden super , super major , tractor , motor , fordson , toeren , hendel en fordson super major geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
10
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
730