Agent die schoot op de tractor van Jouke voor de rechter

Quote:
Witheet waren veel boeren, toen in juli vorig jaar door een agent gericht op de tractor van boer Jouke (toen 16) werd geschoten. "Hij had morsdood kunnen zijn", klonk het verontwaardigd. Waarom haalde de bewuste politieman tijdens een boerenprotest in Heerenveen de trekker over? Die vraag zal hij vandaag zelf bij de rechter in Utrecht moeten beantwoorden.

Deel dit topic

Reacties

+3
Twentsch Land
Eis van poging tot doodslag lijkt onafwendbaar voor agent.
+10
Twentsch Land
Hoe zou het verlopen zijn als die camera beelden er niet waren.
+11
labella
@Twentsch Land Dan was hij vrijuit gegaan maar gelukkig hebben we de beelden nog van de overspannen reactie van deze vuurwapengevaarlijke gek.
+13
Twentsch Land
Weet nog goed wat de eerste berichten waren die in de media werden gebracht !

En toen kwamen de opnamen tevoorschijn ..... 😂😂😂

@labella
+4
cjw73
@Twentsch Land ja snel roepen in de media dat die jongen die agent omver had willen rijden, maar gelukkig waren de beelden anders.
Grasbaal
Quote Reactie van @cjw73:
ja snel roepen in de media dat die jongen die agent omver had willen rijden,
+4
cjw73
@Grasbaal ja die matenaaiers beschermen elkaar toch. Maar iedereen die erbij was weet wel anders. Handig intrekken dat wapen en op staan voet ontslag. Totaal niet geschikt voor dit werk.
+3
MaxxuM4ever
@cjw73 een beetje nuance zou wel op zijn plaats toch? Neem aan dat de rechter na hoor en wederhoor met een afgewogen uitspraak komt. Er spelen zoveel dingen mee zoals bijvoorbeeld het heersende sentiment van de boeren protesten op dat moment.
+2
de jonge
@Twentsch Land ik denk dat het dan zelfs zo ver
had kunnen komen dat jouke werd aangeklaagd...
Bartlehiemboer
@labella
De agent zou niet allen vrij uit zijn gegaan.
Jouke zou beschuldigd zijn op inrijden. Dus een (minderjarige) straf uitzitten
+2
Marco de 1ste
2 uur schoffelen.
"Agent schoot op tractor" nee hoor agent schoot gericht to kill.
Met de smoes dat hij inreed op agent. Ben benieuwd waar OM mee komt.
Poging tot doodslag op z'n minst.
Grasbaal
Quote Reactie van @Marco de 1ste:
Poging tot doodslag op z'n minst.


+15
Van-Epscheuten
Wat de uitspraak ook mag worden, het belangrijkste is dat die knakker nooit geen pistool meer mag vasthouden.
Grasbaal
Via Saskia kun je de rechtszaak volgen:


+1
labella
@Grasbaal De schietgrage "agent" durft niet te komen begrijp ik, wat een held!!!
+1
Weidezicht
@labella zou die man vanaf dat moment van schieten een prettig leven hebben gehad? Fout gemaakt, gelukkig goed afgelopen. Nu de rechtzaak afwachten, wie weet wat er voorafgaand aan schiet moment nog boven komt.
+1
overstekend wild
@Weidezicht dat hij geestelijke labiel psychiatrisch niet in orde is of al dat soort excuses hoef ik niet te horen. Dan had hij zich moeten afmelden, idioot
labella
Quote Reactie van @Weidezicht:
zou die man vanaf dat moment van schieten een prettig leven hebben gehad?

Dat had hij zich moeten bedenken voordat hij schoot!
Galebreaker
Dit was 1 zwakke schakel in de politieorganisatie. Volgens mij is de politie de grootste werkgever van ons land. Het lijkt aannemelijk dat er dus meer van dit soort schakels in de ketting zitten. De beleidsmakers in NL zijn m.i. verantwoordelijk voor dit hele gebeuren.
+4
casev2
@Galebreaker nu denk ik dat oom agent ook wel eens met volk te maken heeft waar zo'n pistooltje wel makkelijk is om te hebben...
+3
Weidezicht
@casev2 tuurlijk. Ik wil niet ruilen. Ze doen het nooit goed.
+7
Jotke
Quote Reactie van @casev2:
@Galebreaker nu denk ik dat oom agent ook wel eens met volk te maken heeft waar zo'n pistooltje wel makkelijk is om te hebben...

Dat zal zeker zo zijn, toch heeft die klapviool dan nog steeds geen enkele reden om op een (!)voorbij(!)rijdende trekker te schieten en ook nog gericht op het hoofd van de bestuurder die nog geen enkele wet overtreden had. Een agent moet zich kunnen beheersen en gezien beelden van eerder die avond kon deze dat duidelijk niet. Zelfs bij een tussen twee trekkers stilstaande trekker vond hij het nodig zijn wapen te trekken.

Enige juiste straf is: opstaande voet opslag, fikse schadevergoeding aan Jouke en familie, extra schadevergoeding voor iedere dag dat hij geen excuses aanbiedt en minstens jaar de cel in.

Het had weinig gescheeld of Jouke was er niet meer geweest!
+9
de jonge
En de agent mag thuis zitten via livestream, het is toch van de zotten, de dader mag thuis zitten en het slachtoffer moet naar de rechtbank...
+1
Marco de 1ste
"ik heb op de stoel geschoten" jaja. politie collega's dekken elkaar
Fantasie verhaal ophangen daar in de rechtbank
+1
mestyle
@Marco de 1ste

Kennis van mij is bij defensie wapentechnidchr dienst. De wapens van politie zijn niet al te best volgens hem en op meer dan 20 meter gericht schieten wordt al lastiger.
+1
Spuit11
@mestyle Niet lullig bedoeld maar meer dan 20 meter nauwkeurig schieten valt voor een agent al helemaal niet mee. Hij gaat maar 2x per jaar naar de schietbaan. Als je op 20 meter schiet moet je wekelijks trainen
+3
DriveJohnDeere
Lastig geval (nu ben ik ook geen kenner van de wet)

in feite zit Jouke bij voorbaat al fout. hij rijdt op een plek waar hij niet mag zijn en hij negeert politieorders. dat staat al vast.

alleen het gaat er nu om of de agent in kwestie juist gehandeld heeft.

naar mijn bescheiden mening zat die agent goed fout. negeren van politieorders in deze context is geen aanleiding om te schieten. en al helemaal niet gericht op de cabinestijl waarachter het hoofd van Jouke zich bevind. dat is bij voorbaat gewoon poging tot doodslag.

de agent zegt dat Jouke op hem ingereden is. en dat het daarom dus geoorloofd was.

ik neem aan dat we allemaal de video gezien hebben waaruit bleek dat dit duidelijk niet het geval was.

naar mijn mening zou het terecht zijn om de agent gewoon nooit meer een vuurwapen te geven, of nog beter helemaal te ontslaan.

nu hopen dat de rechter er hetzelfde over denkt. al weet je dat tegenwoordig ook nooit met de d66 rechters.

de aanklacht van het om vond ik ook wat zwakjes eigenlijk.

naja we gaan het zien. het belangrijkste is in ieder geval dat Jouke ongedeerd is gebleven.
Grasbaal
+2
Bennie Stevelink
Ik zou het terecht vinden dat de ouders van Jouke worden aangemeld bij “Veilig thuis”, waar ook demonstranten van Extinction Rebellion, die kinderen meenemen naar een demonstratie, worden aangemeld.
De ouders wisten of konden weten dat de demonstraties in Friesland al meerdere dagen waren gekaapt door extreem rechts die geen ander doel had dan een zo groot mogelijke clash met de politie uit te lokken.
Een jongen van 16 daar naar toe laten gaan is verzaken van ouderlijke verantwoordelijkheid.

Dit doet overigens niets af aan het feit dat het handelen van de politieagent buitenproportioneel was en terecht strafrechtelijk wordt beoordeeld.
+10
cjw73
@Bennie Stevelink lul verhaal, was helemaal niks aan de orde daar. Was je erbij?
+2
magerehein
@cjw73 Bennie is nergens bij.Achteraf als hij door zn moeder naar zn vochtige kelder is gestuurd en er weer achter zn toetsenbord zit dan is Bennie weer ergens "bij". Extreem rechts,man ga je flauwe kul ergens anders verkopen.Hanekammen en hakenkruizen heb ik de laatste 25 jaar op straat niet meer gezien laat staan een boeren actie.Ga je mond spoelen ezel
+1
Bennie Stevelink
Quote Reactie van @magerehein:
Extreem rechts,man ga je flauwe kul ergens anders verkopen.

Ik baseer mij op uitspraken van politie leidinggevenden, een aantal dagen voor het incident. Ze zagen bij de protesten in Friesland personen lopen die ook aanwezig waren bij corona rellen in Den Haag.
+1
Tom VB
@Bennie Stevelink
Ja en? Wat heeft dat met "extreem rechts" te maken?
+1
weurding
@Bennie Stevelink lopen is vrij, ze zaten niet op trekkers
+1
magerehein
@Bennie Stevelink Nou Bennie hartstikke bedankt dat je mij en het overgrote deel van het publiek hier als neo nazi wegzet.En je doet het nog meerdere keren ook.Loser
+5
newholland6640
@Bennie Stevelink

Welke leeftijd is er aangemeld bij de klimaat demonstraties?
+8
Hans van Bergen
@Bennie Stevelink Zoals altijd zit je er weer eens naast. Deze Jouke had een trekker rijbewijs en mocht dus rijden. Daarnaast mag hij demonstreren. In min persoonlijke overtuiging MOEST hij zelfs demonstreren immers tis zijn toekomst die op het spel staat. Ook al omdat andere slappe lullen dat niet deden. En als je nog nooit iets of iemand opgevoed hebt kun je je daar beter buiten laten.

Het is heel normaal voor een 16 jarige om graag mee te gaan, er bij te willen zijn, met je vrienden savonds op pad te gaan ipv thuis tussen pap en mam op de bank te zitten. En al zeker als er vlak bij veel te doen is.
Voor authistische mensen geld dit natuurlijk niet of veel minder. Die kunnen zich hierin niet verplaatsen. Die snappen ook niet hoe kwetsend zon opmerking is naar de ouders toe, die een door de politie beschoten kind hebben wat in de rechtbank ook door politie agenten, voorgelogen wordt. Ondanks dat alles op film staat.
+1
Bennie Stevelink
@Hans van Bergen
Quote:
Deze Jouke had een trekker rijbewijs en mocht dus rijden.

Een 16 jarige met een trekker rijbewijs, zwemdiploma of blokfluitdiploma is nog steeds minderjarig en valt dus onder ouderlijke verantwoordelijkheid.
Het kan wel zijn dat Jouke daar naar toe wilde, omdat hij niet begreep dat de boerenzaak in Friesland misbruikt werd door extreem rechts, dat betekent niet dat de ouders dat toe moeten laten.
Dat het ging om de toekomst van oa Jouke is in dit geval onjuist. De demonstraties in Friesland dienden niet het boerenbelang maar die van extreem rechts.
+12
Nevergiveup
@Bennie Stevelink U schrijft wel veel "extreme" verhalen ...

Het ergste is dat je probeert goed te praten dat er uberhaubt iemand schiet in een rijdende kabine stijl van 5cm , wat je niet 1x in de 100 x lukt , gelukkig had de jongen de oprechte beschermheer boven zich.

Laat je eens nakijken Bennie met zulke bizar foute conclusies over een kind dat aan de dood ontsnapt ... , niet normaal joh !
+4
weurding
@Bennie Stevelink blokfluitdiploma..... misschien niet verkeerd er een keer gehoor aan te geven als je wordt "teruggefloten"
+3
Albert Altena
@Bennie Stevelink Wat heeft het nu voor nut wat je nu opschrijft.
Het lijkt wel jennen!!!!
+2
Bennie Stevelink
@Albert Altena
Quote:
Wat heeft het nu voor nut wat je nu opschrijft.
Het lijkt wel jennen!!!!

Het eenzijdige slachtoffer verhaal stoort mij. Ze reageren zoals alle relschoppers reageren, ook die van Extinction Rebellion: bewust een zo groot mogelijke clash met de politie uitlokken en als de politie reageert de vermoorde onschuld en slachtoffer spelen.

Dat neemt niet weg dat deze politieagent buitenproportioneel gereageerd heeft, wat terecht strafrechtelijk beoordeeld wordt.
matt
@Bennie Stevelink Een 16 jarige met een trekker rijbewijs, zwemdiploma of blokfluitdiploma is nog steeds minderjarig en valt dus onder ouderlijke verantwoordelijkheid.

Met die blokfluit,probeer je die jongen weg te zetten als een kleuter.

Het kan wel zijn dat Jouke daar naar toe wilde, omdat hij niet begreep dat de boerenzaak in Friesland misbruikt werd door extreem rechts, dat betekent niet dat de ouders dat toe moeten laten.

Dat begreep ie inderdaad niet,wat dat betreft was hij wel bij zijn volle verstand.
En hoefden zijn ouders,zijn handje dus niet vast te houden.

Dat het ging om de toekomst van oa Jouke is in dit geval onjuist. De demonstraties in Friesland dienden niet het boerenbelang maar die van extreem rechts.

Het ging wel over de toekomst van Jouke,en niet over jouw extreem rechts
Stokpaardje.
.
Achso
@Bennie Stevelink misbruikt door extreem rechts. Je schrijft nogal wat op.
Bennie Stevelink
@Achso
Quote:
misbruikt door extreem rechts. Je schrijft nogal wat op.

Ik baseer mij op berichtgeving van de politie die al dagen voor het schietincident in de pers liet weten dat ze bij demonstraties in Friesland mensen zagen lopen die betrokken waren bij Corona-rellen en “Nederland in Verzet”.
+2
Ford revisiemotor
@Bennie Stevelink
Je zou je beter richten op objectieve berichtgeving,
politie is in dit geval betrokken als organisatie.
+3
Twentsch Land
Kan allemaal zo zijn ..... maar die rijden niet op trekkers.

@Bennie Stevelink
+1
jan-cees
@Bennie Stevelink straks ga je ook hier nog complotteren dat ik de leidende figuur was 🙈🙈🙈
pieta
Quote Reactie van @jan-cees:
dat ik de lijdende figuur was 😁

Ja, dat was toch ook.
+1
jan-cees
@pieta heb er niet onder geleden🙈
+8
friesboertje
@Bennie Stevelink
Ik vind dat het mechanisatiebedrijf ook schuldig is door het verkopen van zo’n levensgevaarlijk grote trekker !!!
mf 35x
Grasbaal
De agent die in juli 2022 tijdens een boerenprotest op een trekker schoot had dat niet moeten doen. Dat zei hij vrijdag tijdens een rechtszaak over het incident. Wel zegt de agent erbij dat hij tot die conclusie komt met de kennis van nu.

In de beschoten trekker zat de zestienjarige Jouke uit het Friese Akkrum. De agent schoot omdat hij dacht dat de trekker op hem in zou rijden. De kogel kwam in het staal van de cabine terecht en miste daardoor Jouke net.

"Achteraf had ik het niet moeten doen. Dan weet je pas wat er precies is gebeurd. Maar dat is achteraf", zegt de agent. Het Openbaar Ministerie legt hem poging tot doodslag of poging tot zware mishandeling ten laste.

"Het was hectisch en een onvoorspelbare situatie, waarbij ik niet wist wat Jouke ging doen", verklaart de agent zijn schot. "Achteraf geloof ik echt dat hij weg wilde rijden, maar ik kan geen gedachten lezen."

Meer: nu.nl/binnenland/6289100/…
+4
Theo61
Quote Reactie van @Grasbaal:
dacht dat de trekker op hem in zou rijden.
zat minimaal 5 meter tussen en agent draaide naar de trekker die voor hem langs reed.
+1
HansBa
@Grasbaal achteraf, lijkt me toch dat agenten daarvoor opgeleid worden om geen inschattingsfouten te maken. Ongeschikt dus.
+10
Bartlehiemboer
@HansBa

Bij veel demonstraties geweest.
We staan er allemaal behoorlijk opgefokt.
Zowel politie als Boeren.

Momenteel staat de wereld ook helemaal op zijn kop en de politie wordt maar gestuurd om alles rustig te houden en in goede banen te leiden.
Ik kan me enigzins voorstellen dat het bij de politie ook over loopt.
Met dit schiet incident als resultaat. Waar we voor alle partijen blij mogen zijn dat het goed is afgelopen voor Jouke.

Waar ik echter totaal onbekwaamheid van de agent zie.. Is het ontkennen van de situatie ter plekke.
Het afschuiven van jouw probleem op de ander.
Wat meestal de grootste fout is die mensen begaan en waardoor alles escaleert.
In de wereld, de politiek, bij de demonstraties, bekeuringen etc.
Deze agent kan hierdoor niet meer serieus genomen worden.
Einde verhaal als politieman.

.Ondertussen is de uitspraak vast al bekend

Aan Jouke nogmaals sterkte. Alles zal weer opnieuw afgespeeld worden
+7
weurding
@Bartlehiemboer quote:
"Momenteel staat de wereld ook helemaal op zijn kop en de politie wordt maar gestuurd om alles rustig te houden en in goede banen te leiden.
Ik kan me enigzins voorstellen dat het bij de politie ook over loopt."

Ja zal wel, de dreiging bij een meute vaak beschonken voetbalhooligans die al rellend complete winkelstraten ruïneren is vele malen groter en daar wordt zelden een schot gelost
+3
de jonge
Quote Reactie van @Grasbaal:
De agent schoot omdat hij dacht dat de trekker op hem in zou rijden.

knappe schutter, om als iemand op je inrijd van de zijkant de stijl te raken
+1
DriveJohnDeere
@de jonge
nooit films gekeken zeker

anders zou je weten dat tegenwoordig iedereen een kogel met een boogje kan schieten 😜

anyway er klopt natuurlijk niks van wat die agent zegt. eigenlijk best triest als je erover nadenkt.
+3
hookwood
Voorwaardelijke celstraf geëist tegen politieman die op trekker schoot omropfryslan.nl/nl/nieuws/… #omropfryslan
+1
Twentsch Land
Jaartje gedeisd houden en het verhaal is geschiedenis.

@hookwood
labella
@Twentsch Land SCHANDE!!!!! Strafeis een jaar lang niemand neerschieten en het is klaar. Het is te gek voor woorden!
+11
Erik1979.
@hookwood vrij gesproken dus. Wat een land. Die kerel die liefde vrijheid geen dictatuur roept bij het huis van Kaag zat 8 maanden. Schiet je met scherp dan loop je vrij rond. Ik schaam me diep voor dat ik Nederlander ben😢
+3
Hans van Bergen
@Erik1979. Wat denk je van de waksine licht gooier?? Jaren en jaren achtervolgt.
+1
Grasbaal
Quote Reactie van @Erik1979.:
Schiet je met scherp dan loop je vrij rond.

"Met voorbedachte rade" vind je geen goed argument waarom die fakkelbedreiger een hogere straf heeft gekregen?
+2
Spuit11
@Grasbaal Een gun draag je ook maar om één reden. Daarmee zijn geen fouten veroorlooft.
+1
Bennie Stevelink
@Spuit11
Quote:
Daarmee zijn geen fouten veroorlooft.

En als er wel fouten gemaakt worden moet worden bekeken hoe verwijtbaar deze zijn. Dat bepaalt de strafmaat.
+1
Erik1979.
@Grasbaal hij was bij een corona demonstratie. Na de demonstratie had die bedacht dat die naar Kaag wilde om met haar te praten. Slaat natuurlijk nergens op. Maar was niets met voorbedachte raden. Dat zijn fakkel zo groot was lijkt mij dat die gewoon niet beter weet. Ze hadden hem gewoon een verbiedsverbod moeten geven. 8maanden sloeg nergens op. En dan kom je van de andere kant. En dan mag je gewoon gericht schieten en dan zeggen ze foei foei niet meer doen. En als je het komend jaar toch nog een keer doet dan moet je wel een maand de bak in. Hiermee zijn alle boeren vogelvrij verklaard.
+2
Erik1979.
@Erik1979. Even verder denken allemaal. Wat is als je een harde jongen bent. Je zit tegen een Natura 2000 gebied aan waar ze straks een industrieterrein van willen maken. Je gaat alle procedures door. Bent een paar keer uitgevallen tegen een paar ambtenaren die je onder druk zetten. Je komt thuis aangereden met de trekker en daar staan de ambtenaren te wachten voor een bespreking en de politie is erbij als begeleiding. Hè shit hij rijdt een beetje hard. Kogel door de kop. Foei politie dat mag niet. Bedrijf moet verkocht worden en alleen de overheid mag kopen wegens voorkeurs recht. Welkom in het wilde westen. Natuurlijk gebeurt het niet maar het zou gewoon kunnen.
Grasbaal
Quote Reactie van @Erik1979.:
Natuurlijk gebeurt het niet maar het zou gewoon kunnen

onzin....
Erik1979.
@Grasbaal weet ik, maar als de straffen laag genoeg zijn wordt criminaliteit bevordert. Dat wil ik er mee zeggen
Bennie Stevelink
Quote Reactie van @Erik1979.:
Die kerel die liefde vrijheid geen dictatuur roept

Die man met de fakkel is een vrijheidslievend persoon. Hij eiste een vrijheid die alleen mogelijk is als je tot de heersende partij behoort in een dictatuur.
Achso
@Bennie Stevelink dictatuur kun je op verschillende wijzen invullen. Of heb je wat te zeggen in NL? Jij wel waarschijnlijk
+8
HansBa
@hookwood gericht schieten uit onmacht en dan een voorwaardelijke celstraf van een maand, lachertje!
+2
Spuit11
@HansBa Omdenken. Ook jij mag schieten uit onmacht.
+1
Bennie Stevelink
Quote Reactie van @hookwood:
Voorwaardelijke celstraf geëist tegen politieman die op trekker schoot

Ik vind dit wel erg laag. Er zijn veel omstandigheden waardoor de verwijtbaarheid van het handelen van de politieagent flink lager wordt, maar 1 maand voorwaardelijk is wel erg laag.
+4
Hans van Bergen
Wij zijn bij een aantal demo's geweest. Opgefokte sfeer TOTAAL geen enkele sprake van. Voor de politie agenten is het een bijna vrije dag. immers bij voetbal rellen staan ze klinkers en brandbommen te koppen. Hier is het kijken en vooral wachten. Wie er allemaal bij waren is nog grotere kul. Deze jongens en meiden gingen op de hut aan. Vort. En daar staat dan een politie auto moeilijk te doen.

Los van alles is het in en in triest dat lieden zich makkelijk laten misbruiken om de linkse kolder en de lto/cda propaganda te verkondigen ten koste van het slachtoffer en zijn familie.
Bennie Stevelink
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Wij zijn bij een aantal demo's geweest.

In Friesland?
+2
Hanomag22
Je zou maar agent zijn. Zou me doodschamen om bij zo’n organisatie te horen.
+3
achterhoeker2
De ouders van jouke hebben opgeroepen om geen heksenjacht te houden op de betreffende agent en dat siert hun.
De straf (één mnd voorwaardelijk) vind ik mild maar passend.
Verder is de manier van protesteren ook van belang op snelwegen gaan zitten lokt agressie uit en is daarmee een ongeschikt protestmiddel, dat zelfde geldt voor trekkers die zijn te groot om tegen te houden.
+9
labella
Quote Reactie van @achterhoeker2:
De straf (één mnd voorwaardelijk) vind ik mild maar passend

Passend??? Die idioot had minimaal een paar jaar achter de tralies gemoeten en ook een levenslang beroepsverbod. Die is totaal ongeschikt om met een wapen te lopen!!!
+1
achterhoeker2
@labella Overal worden fouten gemaakt ook bij de politie icm wapens, die zelfde politie wordt overal op afgestuurd van klimaatprotesten tot pro-palistine optochten en van voetbalongeregeldheden tot terrorisme.
In deze rumoerige tijd mag je ook weleens over het hard strijken en geloven in 2e kansen.
+2
Erik1979.
@achterhoeker2 niet als het over wapen gebruik gaat. Bij demonstraties hoort dat niet. Ook niet bij die asociale klimaat idioten en ook niet bij Palestijnen. Totaal ongeschikt die kerel. Hij en zijn leidinggevende hadden bestraft moeten worden. Die maand voorwaardelijk was terecht geweest voor diegene die hem die avond had laten werken.
+3
Nevergiveup
@achterhoeker2 Denk toch eens na man ....

De straf maakt mij niet eens zoveel uit eigenlijk , maar als je het fimpje gezien heb weet je zeker dat deze man nooit geen wapen meer mag vasthouden dat is 100% zeker. Ik neem aan dat het politiekorps en colega's verstandiger is met de bestemming van deze man ....

En verder ben ik van mening dat een ieder die dit bagatelliseert beter naar het midden oosten kan verhuizen , daar kijken ze wat minder nauw met wie de kans krijgt om wat dan ook te bedreigen of dood te schieten ....
+2
achterhoeker2
@Nevergiveup Niet in dit geval maar ik vind dat de politie wel vaker het vuurwapen mag gebruiken.
We zijn veel te soft in dit land , en dat komt door types als jij die metteen over de zeik zijn als de politie een keer stevig optreedt.
Hoe had je gereageerd als er geschoten was op één van extinction rebellion die een boerderij bezet?
+1
Nevergiveup
@achterhoeker2 Ik weet niet of U al een beetje op de hoogte bent , maar de doodstraf bestaat hier zeker niet voor een langsrijdend voertuig , en ook niet voor het onrechtmatig je bevinden in een stal , of 14 dagen op een snelweg gaan zitten. Of heeft U liever dat er nog een paar meer omgelegd worden zoals iedere week al in Vernederland gebeurd .....

Ik dat vind U zich in een zeer laag niveau begeeft !
+3
Twentsch Land
Een politie is geen rechter !

@achterhoeker2
+3
pieta
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Hoe had je gereageerd als er geschoten was op één van extinction rebellion die een boerderij bezet?

Die had de politie na een uur gewoon met harde hand de stal uit moeten zetten. Daar zijn ze veel te soft.
+1
overstekend wild
@pieta is ook gewoon huisvredebreuk staat 1 jaar cel of 8700 euro boete voor
+1
Nevergiveup
@overstekend wild Vooral die boete is in die gevallen beter , als je ze op de kop houd valt er na het weekend geen stuiver meer uit ...
+3
overstekend wild
@achterhoeker2 als de politie ook gaat schieten op elke vluchtende scooter dan mist straks elke middelbare school een paar leerlingen
achterhoeker2
@overstekend wild Dat schrijf ik helemaal niet, steviger optreden hoeft niet meteen schieten ze zijn.
labella
@achterhoeker2 Dat mag dus gewoon gezien deze strafeis, alleen een maandje voorwaardelijk..
+6
Theo61
@labella De agent - die al meer dan veertig jaar bij de politie werkt - was uit veiligheidsoverwegingen niet in de zaal aanwezig , zo oud was hij echt niet.
+1
cjw73
@Theo61 mee eens , hij was zelf nog geen eens 40.
weurding
@achterhoeker2 40 pk houd je ook al slecht tegen
+1
Nevergiveup
@achterhoeker2 Als hij geen functie elders krijgt iig. zonder wapen bezit ! vind ik het alsnog onbegrijpelijk.
+5
pieta
Quote Reactie van @achterhoeker2:
De straf (één mnd voorwaardelijk) vind ik mild maar passend

Dat vind ik niet. Er hadden best wat zwaardere consequenties aan mogen zitten. Taakstraf van een jaar of zo. Een jaar aan het werk bij diverse bedrijven in de agrarische sector bijvoorbeeld en in ieder geval einde aan het recht om een pistool te dragen.
+2
Nevergiveup
@pieta vooral dat laatste
+11
Marco69
Ergste van het hele verhaal dat dader en zijn collega's feitenrelaas op elkaar afgestemd hebben. (uit de duim gezogen , het inrijden bedreigt voelen noodzaak wapen trekken) 1 agente had een totaal andere versie (sfeer was gemoedelijk relaxt en vond dat dader niet had moeten schieten).
Dader agent deed deze verklaring af als " zij woont tussen de agrariers dan weet je genoeg".
Die agenten dekken elkaar allemaal,behalve 1 dan. Ik wil wel beweren ,als dat filmpje er niet was geweest Jouke een forse straf had gekregen. En die bewuste agent geen enkel berouw had gehad over zijn daden.
In de rechtzaak had de dader nog steeds geen enkel besef dat hij ook wel eens mis had kunnen zitten. Sorry zeggen kwam niet in hem op. En in gesprek met ouders verklaarde hij dat het hem ook maar is overkomen.
En ook nog laatdunkend uitlaten over antvaxers wappies hooligans hij zei het niet reken maar dat hij zelfde dacht over boeren.
+1
Hans van Bergen
Ik wil er graag nog 1 opmerking aan toe voegen. Als die agenten zich bedreigt voelen door een paar trekkers, ALS dat al waar is, dan zijn die gene, die op (boeren)fora in de media op sociale media, de FDF conseqeunt als terroristische rechts radicale actie groep hebben weggezet, MEDESCHULDIG AAN DE POGING TOT DOODSLAG.
+2
BuvaM
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
terroristische rechts radicale

Radicaal Rechts: ja. Terroristisch is geen citaat , slechts jouw woord- en positiekeuze.
+1
Erik1979.
@Hans van Bergen ja, in deze weer helemaal met jou eens. Iedereen wordt extreem rechts genoemd als die niet in het narratief mee gaan. Bij ons Wagenknecht van de linker nu haar eigen partij maar nog steeds heel links is ook extreem rechts genoemd omdat ze in twijfel trok wie de nord Stream opgeblazen had. Tegen wapen leveringen naar Oekraïne is omdat ze altijd al tegen wapen leveringen is en vrede's besprekingen wil. Tegen heel veel van de Corona maatregelen was. Èèn van de linkste politici uit Duitsland is extreem rechts. Wagenknecht is echt heel netjes, maar we kennen het nog dat linkse politici uit Duitsland niet netjes waren en nog extreem rechts genoemd worden. Daarmee sla je iedere discussie door en drijf je mensen angst aan. Terwijl we weten dat de kogel van links komt. Die slaan te vaak door in hun ideologie terwijl echte rechtse mensen alleen harder gaan vechten op een toegestane manier om hun doel te bereiken.
Achso
@Erik1979. Ik hoop dat Wagenknecht balans in Duitsland brengen kan. De huidige regering is toch wel bijzonder ver van het padje af
+3
Erik1979.
@Hans van Bergen btw net als dat ze schuldig zijn aan de moord op Fortuyn de aanslag op meerdere AFD leden en de aanslagen op FvD zoals die paraplu aanslag en de rotzooi bom bij jong FvD. Altijd links met hun smerige woorden. Altijd!!!
+8
weurding
Idd heel verschil

(klik om te vergroten)

+2
Nevergiveup
@weurding Bar eigenlijk
Bennie Stevelink
@weurding Appels met peren vergelijken.
+3
weurding
@Bennie Stevelink tuurlijk bennie, al kun je het sap van beide goed mengen
+1
Nevergiveup
@Bennie Stevelink Vind U de "rechtspraak" heel begrijpelijk in deze ?
Freddie1
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Appels met peren vergelijken.

Man schiet op voertuig in beide gevallen. De ene werkt voor de overheid en de andere niet.
De situaties zijn beide appels (als je die vergelijking doorzet), in beide gevallen is het even strafbaar.
Als je de richtlijnen van het openbaar ministerie er bij zou pakken, zou er in beide gevallen een vergelijkbare straf(eis) uit moeten komen.
Natuurlijk is iedere situatie uniek, maar de richtlijnen lijken mij hetzelfde.

Je zou bij de man die niet voor de overheid nog verboden wapenbezit toe kunnen voegen in de strafeis, maar voor de rest lijkt mij dat er qua richtlijn weinig verschil tussen zit.
Nevergiveup
@Freddie1 het belangrijkste vergeet je nog denk , de agent schoot op een onschuldige zoals nu uit de video maar ook de rechter bekend ...
+3
Freddie1
Quote Reactie van @Nevergiveup:
de agent schoot op een onschuldige

Klopt inderdaad, hij kan zich niet eens beroepen op noodweer of wat dan ook. Er zijn geen omstandigheden te noemen die rechtvaardigen dat de agent had mogen schieten.
+1
Bennie Stevelink
@Freddie1
Quote:
De situaties zijn beide appels (als je die vergelijking doorzet), in beide gevallen is het even strafbaar.

De strafmaat is afhankelijk van de mate van verwijtbaarheid. Ik zal twee extreme voorbeelden geven om het verschil zichtbaar te maken.

Een aantal jaren geleden werd door enkele Marokanen een overval gepleegd op een juwelier. De vrouw van de juwelier wist te vluchten naar een vertrek achter de winkel. De man kwam in gevecht met de overvallers. De juwelier had illegaal een pistool in het vertrek achter de winkel omdat ze al eerder overvallen waren. De vrouw probeerde de deur naar de winkel te openen maar kon deze maar een klein beetje open krijgen omdat haar man daar voor lag, in gevecht met de overvallers. De vrouw vreesde voor het leven van haar man en schoot enkele keren met het illegale pistool op de overvallers. Twee overvallers werden gedood.
De officier van justitie die de zaak beoordeelde vond de verwijtbaarheid voor het doodschieten van deze twee personen, ondanks dat het vuurwapen illegaal was, zo laag dat hij het niet eens voor de rechter bracht. Het werd op voorhand geseponeerd, de vrouw ging vrijuit.

Een automobilist reed met drank op 172 km per uur waar maar 80 gereden mocht worden. Met deze snelheid reed hij ook nog door rood licht. Het was niet de eerste keer dat hij met drank op reed. Een eind na het rode licht werd iemand geschept die op slag dood was.
Hij had niet de bedoeling iemand te doden, het was een ongeval. De verwijtbaarheid was echter zo extreem hoog dat hij zes jaar gevangenisstraf kreeg.

Hier zie je dus het verschil in strafmaat in relatie tot verwijtbaarheid. De vrouw heeft twee personen gericht doodgeschoten met een illegaal vuurwapen maar gaat als gevolg van zeer lage verwijtbaarheid vrijuit.
De automobilist had niet de bedoeling iemand te doden maar gaat als gevolg van zeer hoge verwijtbaarheid zes jaar de gevangenis in.

Hoe verwijtbaar was het handelen van de politieagent die op Jouke schoot?
1 Het was voor deze politieagent al de vijfde dag dat hij met trekker rellen geconfronteerd werd.
2 Bij gewone rellen heeft de politie meerdere handhavingsmiddelen tot hun beschikking: wapenstok, pepperspray, taser en als laatste het vuurwapen.
Bij de trekker rellen in Friesland werden trekkers ingezet als machtsmiddel en als potentieel (dodelijk) geweldsmiddel. De politie kon niets met de wapenstok, pepperspray of taser. Het enigste wat ze er tegenover konden zetten was het vuurwapen.
3 Ook Jouke was onderdeel van de rellen door aanwijzingen van de politie te negeren waarbij ook hij de trekker gebruikte als machtsmiddel tegenover de politie.
4 Vlak voor het schietincident was de situatie zo hectisch dat al drie andere agenten het vuurwapen hadden getrokken.

Op grond van deze omstandigheid werd de verwijtbaarheid voor het schieten zo laag ingeschat dat de officier van justitie een maand voorwaardelijk eiste.
Voor mijn gevoel is dat te laag vanwege de richting waarin geschoten is. Er is op het hoofd geschoten wat ik zo ernstig vind dat ik zeker een half jaar voorwaardelijk had geëist.
+6
Twentsch Land
Die agent was een heethoofd die zag dat de trekker weg reed, voor zijn ego onverkropbaar, een collega probeerde de man tot bedaren te brengen, gezien de eerste berichten die politie middels media naar buiten bracht geeft ook aan dat ego redden het belangrijkste was, we kunnen dan ook zeggen dat deze agent en waarschijnlijk overige agenten die ook aanwezig waren niet functioneren zoals het hoort

Wat zullen ze gebaald hebben van de opname .

@Bennie Stevelink
Bennie Stevelink
@Twentsch Land. Wij boeren hebben geen conflict met de politie. De politiek, ambtenaren-kliek en activistische wetenschap is onze tegenstander.
Bij extreem rechts (en links) is juist de politie de tegenstander. Ze zien de politie als vertegenwoordigers van de overheid die zij haten. Zij zoeken dan ook voortdurend de confrontatie met de politie.

Toen in Friesland de confrontatie met de politie werd gezocht was duidelijk dat hier personen actief waren die niet het boerenbelang maar het extreem rechtse belang dienden. Iedere verstandige boer die voor het boeren belang kwam had op dat moment moeten vertrekken.
+1
hans-hans
@Bennie Stevelink gelukkig waren er beelden van op YouTube en dat heeft de zaak van Jouke geholpen
+2
Jotke
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
trekker rellen

Tis maar wat je rellen noemt Bennie.

Over algemeen houden boeren en hun Kids zich prima aan de regels wbt demonstreren. Ook Jouke en die club hadden ergens netjes staan demonstreren en waren onderweg naar huis.

Omdat Jouke na lange tijd staande houding er begrijpelijk wel klaar mee was en er niemand van de politie met hem bezig was wou hij naar huis. Zonder ook maar een beetje in de richting van de politie te rijden.

Die mafklapper had gewoon geen enkel recht om te schieten en zeker niet zoals jij zei op hoofdhoogte.

Op de filmpjes is een gewone rustige sfeer te zien ondanks dat vermoedelijk dezelfde agent eerder al zijn wapen trok richting een trekkerbestuurder die geen kant op kon gezien de trekkers voor en achter hem( zou best kunnen dat dat Jouke was gezien de MF maar zeker weet ik dat niet). Zover ik me herinner was hij ook niet de enige die er vandoor ging.

Het was misschien niet goed om aan te rijden maar dat geeft die agent nog geen enkele reden om te schieten. Ze hadden er ook achteraan kunnen gaan. Die Benzen zijn sneller dan een MF. Op verschillende beelden is ook te zien dat bij beide keren dat een wapen getrokken wordt een vrouwelijke collega die agent tegen probeert te houden. Als het gerechtvaardigd was deed die collega dat niet.

Ik heb trouwens gemist dat er al 3x eerder een wapen zou zijn getrokken? Wel 1x.
+1
Freddie1
instagram.com/p/CzgKi0HLgT-/ Als je een verkeerde opmerking maakt over een agent, dan wordt je strenger gestraft, dan die agent die bijna iemand heeft doodgeschoten, echt de omgekeerde wereld in dit land🙃
+1
Twentsch Land
Als je de rechter begrijpend ja zag knikken toen de desbetreffende agent aan het woord was werdt al wel duidelijk dat de strafeis niet of nauwelijks zou zijn.

@Freddie1

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden trekker , tractor , heerenveen , boerenprotest , jouke , boeren en Utrecht geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
121
DEELNEMERS
43
WEERGAVES
6.403