Het leek wel een pronkstoet van tractors: “Een tractor onder de 100 PK is voor een tuinaanlegger”

Wat BMW en Porsche zijn voor zakenlui, zijn tractoren voor landbouwers. Hoe groter, hoe meer prestige. Veel trekkers komen uit Duitsland. “Een tractor onder de 100 PK is voor een tuinaanlegger.”

Deel dit topic

Reacties

+13
erik9831
Dan komt er eens iets van de boerenprotesten uit België hier op de site, is het nog 1 van de meest belachelijk makende artikels dat men kan vinden.
+7
cyrus-van-gelder
@erik9831 ik voel me anders beslist niet minder waardig met m,n trekker van 60 pk.
Over de protesten: ik snap de boeren heel goed. Alles is zo stadig aan onmogelijk gemaakt, niet voor niks dat er boeren naar Canada of elders heengaan.
En helaas ook in mijn directe omgeving zijn er die er niet meer tegen konden..... 😪😪
+4
bas101
@cyrus-van-gelder t is eigenlijk van alle tijden , in de vorige eeuw emigreerden boeren ook as l massaal naar Canada Australië Brazilië etc en ook toen zal en moest de tractor groter sterker en mooier zijn dan die van de buurman.
+3
erik9831
@bas101 in de begin jaren 70 kon men ook nog heel goed zijn kost verdienen met een paar hectare. Nu is een gemiddeld Belgisch landbouwbedrijf iets van een 27 hectare, wat voor sommige nog heel klein is. Vroeger kwamen de buren nog helpen, die je nu ook niet meer ziet. Uiteindelijk zijn die grotere trekkers ook nodig om het nodige werk te verrichten. Helaas zijn ze zo duur als een woning.
+4
bas101
@erik9831 ja zo is t wat je schrijft, die emigratietijd was eigenlijk de jaren 50, jaren 60 70 en gedeeltelijk jaren 80 was t nog goed voor de boeren , (de eind jaren 80 ingevoerde melkquotum bracht grote veranderingen), later gingen ze in de jaren 90 nog naar Denemarken , de Noaberhulp is zo gioed als verdwenen.
+2
dirkao
@bas101 melkquotum is in 1984 ingevoerd, met 1983 als referencie jaar
+1
bas101
@dirkao ach dacht altijd dat t 1987 was
dirkao
@bas101 geeft nog niks dat je je vergist. En voor vandaag de dag maakt het toch niks meer uit wanneer dat ingevoerd is
bas101
@dirkao nou ik herinner me t zo: mijn vader handelde in die tijd in hooi en stro en kocht in 1985 een nieuwe vrachtauto en in kocht er in 1986 nog eens 2 nieuwe bij , kort daarop stortte de markt in en had hij nog maar werk voor 1 vrachtauto , zodoende dacht ik dat t jaartal 1987 was. Maar idd vandaag de dag zal t nog maar een enkeling interesseren.
+2
cyrus-van-gelder
@bas101 in de jaren 50 was de Nederlandse regering er al mee bezig dat ons land te vol begon te raken. Dus emigreren naar het buitenland werd alleen maar aangemoedigd .
Nu wonen er nog veel meer mensen hier, en er komen er steeds meer bij van buiten af....
Er zijn in de vorige eeuw inderdaad veel boeren met hun familie in Australia ( ik ook dus ) Canada of New Zealand gegaan.
Later in de jaren 90 zijn er ook wel family naar Denemarken verhuisd.
Volgens hun zeggen lijkt de omgeving daar wel op dat van Friesland. 😉😉
+4
dirkao
@cyrus-van-gelder en laat ik het maar netjes houden: de mentaliteit van de mensen die in de loop der jaren emigreerden is nou niet bepaald hetzelfde als van al die mensen die de laatste 20 jaar nederland binnenkomen
+3
cyrus-van-gelder
@dirkao dan zeg je het inderdaad heel netjes kerel!!!!
Ik weet namelijk donders goed dat de mensen die naar Canada, Australia, New Zealand vertrokken keihard moesten werken om daar een bestaan op te bouwen!!!!!
En volgens de krant van afgelopen week werken oekraieners die naar Nederland komen wel ( zo,n 55 procent) en willen ze zelfs wel 60 uur of meer werken.
Volgens de zelfde krant ligt het percentage werkende status houders schrikbarend lager...
Ik hoop maar dat ik het netjes genoeg gezegd heb he?
+6
cyrus-van-gelder
@erik9831 mee eens wat je zegt!!! Wij hielpen elkaar ook altijd met hooi binnen halen/ kuilen / mest uitrijden.
En de machines van tegenwoordig vragen dusdanig vermogen dat je met een trekker van 60/ 70 pk niet meer uit de voeten kan.
Voorheen reden we mest uit met de zogenaamde ketsplaat, dat vergd niet zo,n zware trekker he?
En Voorheen hadden we ook geen maaimachine die zoveel meter besloeg.
Veel is een stuk groter en zwaarder geworden.
En ja, die trekkers zijn behoorlijk duur inderdaad.
+3
Kidd
Mijn zwaarste trekker op de boerderij was een Ford 4610, 61pk. Ik heb nooit geen zwaardere nodig gehad voor de 25 hectare die we hadden. Allemaal dikke praat op niks af.
+4
cyrus-van-gelder
@Kidd zelf ben ik zeer tevreden met m,n inter 644( 60 pk)
De trekker is voor de doel einden waar ik em voor heb ruim voldoende 👍🏽👍🏽👍🏽
Zelf noemde je de Ford 4610. Daar heb ik bij Rijkswaterstaat directie Flevoland veel mee gewerkt ( dat was in 1990 _ 1992)
Een fijne trekker waar ik met plezier mee gewerkt heb. Soms zie je ze nog weleens.
Mooie herinneringen!!!! 🙂🙂🙂🙂

 • +2
  hoest
  @Kidd wij bewerken 100 ha. Dan zouden wij een trekker van 240 kunnen hebben ipv de 160 dat de sterkste nu is
  +2
  cyrus-van-gelder
  @hoest trekkers met zo,n vermogen is niet te vergelijken met die van 40/ 50 jaar geleden. Als je toen een trekker van 100pk had was dat een zware trekker!!!😉
  +3
  hoest
  @cyrus-van-gelder dat weet ik. Ging mij erom dat hij zegt dat die grote trekkers praat om niks is. Ik geef aan dat per te bewerken hectare het aantal pk's niet meer geworden is, eerder minder. Andersom geredeneerd voordat mijn opa zijn eerste trekker kocht werd het landwerk ook gedaan. Dus eigenlijk is Kidd een patser met zijn dikke 60pk trekker
  Kidd
  @hoest 60pk was voor mij precies zat voor 25 hectare grasland, icm met genoeg gewicht.
  Als jij denkt dat je 240 pk nodig hebt voor 100 hectare moet je dat zeker doen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon kopen wat je nodig hebt?
  +1
  hoest
  @Kidd ik heb 3 trekkers, 160, 125 en 90pk, ben ook geen 240 nodig. Ik weis er alleen op dat zeggen dat de boeren met grotere trekkers patsers zijn omdat jij het 40 jaar terug kon met 60 pk kant nog wal raakt.
  +4
  BvdD
  @Kidd ik heb gister 25 h.a. geploegd, toen was ik toch wel blij met m'n ''dikke'' trekker. Anders was ik nu nog bezig. Werk wat met een kleine trekker kan doe ik nog wel het liefst met een kleine trekker.
  +1
  newholland6640
  @Kidd

  En nu geen boer meer?
  mf 6150
  @Kidd
  Verschil moet er gelukkig wezen, ben blij dat wij een beetje vermogen onder de kont hebben. Werk moet toch snel klaar.
  +1
  Kidd
  @mf 6150 Ik had 6 lichtere trekkers ipv 2 of 3 zwaardere, afbetaalde eenvoudige techniek, zuiniger verbruik, minder omkoppelen en minder verdichting. Comfort heb ik nooit niks om gegeven en zo heeft Iedereen zijn eigen afwegingen👍
  +1
  Hanomag22
  @Kidd groot gelijk. Het is ook nergens voor nodig natuur om zuinig te zijn op je eigen lichaam. Zo goedkoop en spartaans mogelijk is t beste. De vraag is alleen voor wie
  +1
  Kidd
  @Hanomag22 Lul toch niet zo dom, we zijn niet allemaal van poppenstront.
  Ik geniet gewoon meer op een oude trekker, waarom zou ik dan op een nieuwe moeten zitten? En je kent mijn situatie destijds ook helemaal niet, ik heb die trekkers zelf betaald en er hard voor gewerkt.
  +1
  bluepower12
  @Kidd het is eigenlijk een beetje zo als je een oude trekker hebt ben je een ouderwetse boer die niet met de tijd meegaat en als je en knappe trekker hebt dan zeggen ze 'melkprijs is goed zeker, zo slecht hebben boeren het niet'
  +2
  Kidd
  @bluepower12 Ouderwetse boeren die niet met hun tijd mee gaan zijn vaak de mooiste mensen💪
  +1
  Towaberg
  Gewoonweg een gevolg van schaalvergroting denk ik dan en evolutie van de mechanisatie. De enige weg terug is op kleinere schaal biologisch tellen, als je genoeg lokale afzet hebt tenminste.
  +3
  Vincent.
  @Towaberg
  Het werk moet ook in een steeds korter tijdsbestek gebeuren
  Towaberg
  Dat ook👍@Vincent.
  +1
  dirkao
  @Vincent. En als je zoals hier 5 oogsten in 2 jaar haalt dan valt er geen tijd te verliezen tussen oogsten en weer zaaien
  BvdD
  @dirkao nu ben ik wel benieuwd wat en waar jij teelt
  +2
  Hanomag22
  @Towaberg klopt precies. Overal stijgt de arbeidsproductiviteit. Dus dat moet ook in de landbouw.
  rommert14
  Quote Reactie van @Towaberg:
  De enige weg terug is op kleinere schaal biologisch tellen

  Daar hebben weinig zin in, terug naar de tijd van ot en sien. Dat biologisch telen zal dan ook gewoon op grote schaal gebeuren denk ik.
  +1
  mf 6150
  @rommert14
  Wij moeten terug naar geitenwollen sokken en paard en wagen, maar alles om ons heen gaat maar door😂 bouwen alles vol enzo
  +2
  rommert14
  @mf 6150 ja daar komt het wel op neer he

  « Terug naar discussielijst

  TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

  Hebben de trefwoorden duitsland , porsche , tractor , tractoren , trekkers en bmw geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

  REACTIES
  37
  DEELNEMERS
  14
  WEERGAVES
  2.713