Illustratie van:
29

Vicon Kunstmeststrooier - Werking van het bedieningspaneel zonder de wielsensor

Werkt de bediengskast en de strooischijf open en dicht ook zonder de wielsensor??

Deel dit topic

Reacties

+1
Wat voor soort bedieningspaneel heb je het over? Er zijn verschillende soorten en een beetje meer details zouden voor menig TFer welkom zijn om je vooruit te kunnen helpen
+1

(klik om te vergroten)

+1
Ja, dat kan.
Je moet dan ergens een getal (rijsnelheid in km/h) invullen, dan rekent de vicontrol daarmee i.p.v. met de rijsnelheid verkregen van de wielsensor.
Alleen open/dicht kan altijd.
Welke kast heb je?
De zwarte langwerpige of de wat oudere grijze die meer vierkant is?
Van die zwarte heb ik nog wel een instructieboek liggen.

(klik om te vergroten)

Ik heb alle losse delen liggen maar geen kabels ervan ik heb de conectors en de sensor en de kast maar leidingwerk heb ik niet
Zou wel moeten werken, alleen dan klopt je afgifte niet. Je kunt hem handmatig afstellen zonder wielsensor, dan moet je de rijsnelheid invoeren, en dan gaaf die afgeven op basis van die snelheid. Maar ik zou altijd even een sensor inbouwen, heb je een bult schik van. wij strooien met ook met wielsensor en weegsensoren, maar dat is een genot om mee te werken.
+1
Quote Reactie van @robbin lamers:
Maar ik zou altijd even een sensor inbouwen

Of even een kabeltje maken met zo'n kleine 7-polige stekker eraan, pak je de snelheid van de trekker.

Je hoeft voor de vicontrol maar 1 draadje aan te sluiten.

De meeste trekkers van de laatste 25 jaar hebben wel zo'n signaalstopcontact ergens in de cabine zitten.

(klik om te vergroten)

@hobbyboer .... en ik denk dat ik nog wel een sensor heb liggen. 🤔
+1
@JD3010 ik ook wel
Maar signaal van de trekker is makkelijker en reageert veel sneller op snelheidsveranderingen door meer pulsen per 20 meter
+1
@hobbyboer Maar dat kan je met meer magneten weer oplossen
+1
@hobbyboer ja klopt, wij hebben bij de Renault een sensor op de 4wd as gemaakt, en de hanomag was af fabriek ook niet voorzien van snelheidssingaal... dus die heeft een sensor in het wiel. die geeft 72 pulsen per 28 meter. dat zouden er meer mogen zijn, maar werkt wel prima, nooit problemen met langzaam reageren.
@hobbyboer deze komt aan een dx4.50 te hangen en kan ik ergens een voorbeeld vinden van hoe die sensor gemonteerd zit en ziet de sensor het wiel draaien of moet ik iets maken aan het wiel dat telkens voorbij de sensor paseert?
Quote Reactie van @michiel-devisch:
kan ik ergens een voorbeeld vinden van hoe die sensor gemonteerd zit en ziet de sensor het wiel draaien of moet ik iets maken aan het wiel dat telkens voorbij de sensor paseert?

Er moet met enige regelmaat iets van metaal vlakvoor de sensor langs gaan.
Origineel zat er een ring bij met uitsteeksels, maar je zou hem ook bv boutkoppen kunnen laten tellen
@hobbyboer ik heb niet zo'n signaalstopcontact in de trekker waar zo'n 7-polige in kan..bij 4 MF's 6200 en 6400 hier in de buurt gekeken, allemaal dezelfde stekker als de mijne. Zie foto.
Kun je hier ook de wielsnelheid weghalen? En zo ja, is er een soort verloop stekker ergens te krijgen, of kun je beter een wielsensor zelf erop zetten zoals in dit topic al eerder genoemd is ?

(klik om te vergroten)

Deze heb ik, 13 polig, buurman had er eentje met 5 en eentje met 7 ofzo🤷gebruikte het nooit dus wist het ook niet
@hobbyboer je kan zo die stekkers omleggen? Die van ons geeft iedere keer de E08 storing. Wat een contact probleem kan zijn
@hobbyboer die voor de radar moet dan aan de rechterstekker gemaakt worden? Linkerstekker heeft ook geen lekker contact denk ik

(klik om te vergroten)

@robbin lamers eens je het weet en het werkt idd een plezier maar is voorlopig enkel hobby matig maar zou graag alles werkend krijgen maar vind nergens voorbeelden en moet de stroom met een 3 polige(varkenssnuit) of 7 polige stekker stroom krijgen
@michiel-devisch ik tel met de renault over de 4wd as, en met de hanomag heb ik de telring aan de naaf vast gelast, dit heeft als voordeel dat met meerdere maten velgen de sensor er altijd zit, dan hoef je alleen de kalibreren. Bij ons komt de voeding van de kast uit een varkenssnuit, en het snelheidssingaal uit de kast door middel van een 7 polige ampenol stekker waarvan die over de middelste drie loopt. Daarnaast heeft onze strooier nog een extra voeding nodig voor de elektrische kleppen, deze staat los van de computer kast.
+1
Bij de langwerpige zwarte kast (ED821) kun je onder F06 de rijsnelheid ingeven (tot 1 cijfer achter de komma). De strooier doseert dan alsof je deze snelheid rijdt. En kan dus met de start en stop knop open en dicht gezet worden, alsof er een wielsensor of radar op is aangesloten (maar zal nu dus niet corrigeren bij een andere rijsnelheid!).
@jammermaarhelaas en bij de ED820 ook of niet? Tis voor mij uitzoeken heb altijd met een hydrolic verstelling van vicon gestrooid en raak niet wegwijs nu met deze
@michiel-devisch misschien heb ik de handleiding nog ergens liggen
@michiel-devisch

De ED820 ken ik amper, heb er nooit mee gestrooid. Ik vermoed dat het daar niet kan.
@michiel-devisch

Persoonlijk zou ik de strooier handbediend maken, dat scheelt je heel veel gedoe en afdraaien moet je hem toch (bij een Vicontrol is de afdraaiproef noodzakelijk zodat de computer de juiste stand van de doseerschijf kan instellen).
Heb je die afdraaiproef gedaan dan kun je die ook zelf omrekenen naar kg/ha, zo deed ik het voorheen ook.
Heb sinds enkele jaren een gebruikte strooier met een ED821, ook daar doe ik dan de afdraaiproef mee bij een andere soort kunstmest of nieuwe partij van dezelfde soort. Groot voordeel van de Vicontrol is dan het kunnen werken met verschillende rijsnelheden, of makkelijk een andere dosering instellen. Maar voor het afstrooien van geren moest ik eerst nog wel even "droog" oefenen om met de sneltoets voor lagere dosering en de juiste stappengrootte te leren werken, en hoe je dan weer terug op basisgift komt nadat de klep gesloten is. Het vraagt aandacht en tijd. Heb je handbediening, dan kun je de klep in een geer langzaam sluiten, icm lager toerental.
Quote Reactie van @jammermaarhelaas:
bij een Vicontrol is de afdraaiproef noodzakelijk zodat de computer de juiste stand van de doseerschijf kan instellen

Het wel of niet hebben van de vicontrol strooicomputer maakt de afdraaiproef niet meer of minder noodzakelijk.

Als je precies de gewenste dosering wilt strooien moet je afdraaien, ook zonder vicontrol.
Als je niet op de laatste kilo kijkt kan prima zonder afdraaiproef werken, ook met vicontrol.
Gewoon per kunstmestsoort de kilo's van een eerdere afdraaiproef onthouden/opschrijven.

(Ik ben opzich wel voorstander van even afdraaien, omdat het met vicontrol heel snel en makkelijk gaat)
Zie mijn reactie

Quote Reactie van @hobbyboer:
Heb je die afdraaiproef gedaan dan kun je die ook zelf omrekenen naar kg/ha, zo deed ik het voorheen ook.
Hier een link naar pdf's over de strooier en de Vicontrol, (na aanklikken en openen van de link even op de voorpagina klikken en het document wordt gedownload)

Overzicht alle documenten hier op TF:
tractorfan.nl/docs/

Algemene handleiding pendelstrooier, hier vind je ook instructie over kantstrooien, strooitabellen, afstellen algemeen, enz.
tractorfan.nl/doc/927/

Handleiding ED 820:
tractorfan.nl/doc/924/

Service handboek uit 1991 over de ED 820:
tractorfan.nl/doc/925/
Heb ook nog wel een nokkenring liggen, als je interesse hebt dan graag even via een persoonlijk bericht (pb)
Ik kan nog even uitzoeken welke sensor er bij ons op zit. Het is namelijk een universele. Ik heb alleen de kabel verlengd/ stekker aangezet.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Vicon Kunstmeststrooier en hebben de trefwoorden kunstmeststrooier , vicon kunstmeststrooier , Vicon en werking geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
29
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0