Illustratie van:
11

Kubota B6001 - Geen bandengrip op de akker

Ik heb voor de eerste keer een minitractor kubota B6001 gekocht met rotovator en hefbak. Ik ben een beginneling, maar heb alles geprobeerd om op de akker meer bandengrip te hebben. Wielen blijven slippen, zelfs als ik hem in de 4x4 stand zet. Ook de hendel voor meer grip op de voorwielen heb ik geprobeerd. Op harde grond rijdt
hij normaal. Wat doe ik verkeerd?

Deel dit topic

Reacties

Wat voor banden heb je?
Of beter plaats is een foto hier met je werktuigen
Dit kan aan een aantal dingen liggen:
- ongeschikte banden voor de grondsoort. Met gazonbanden in het losse land gaat moeilijk lukken, voor gladde kleigrond heb je banden nodig met hoge nokken.
- bodem nog te nat, wacht even op droog weer
- werk je met getrokken werktuigen, probeer dan wat meer gewicht op de trekker te krijgen door de heffing iets omhoog te halen
- monteer max. 80 kg. aan frontgewicht
- het gewicht van het trekkertje is te laag in vergelijking met de getrokken werktuigen, dit trekkertje weegt maar zo'n 500 kg en daar moet je geen wonderen van verwachten.
Hoe bedoel je op harde grond dan werkt hij wel normaal zonder slippen? Over het algemeen is de grond overal nog behoorlijk nat en moddert het snel kom je er nog niet door. Dat is jou probleem toch niet? Maar plaats maar even een foto van hoe je het bedoeld
Wat zou kunnen helpen is wielgewichten aanschaffen voor de achterwielen, hiervoor zou je voorwielgewichten van een oltimer trekker kunnen gebruiken van bijv een mf
Bedankt voor de reacties. Hier een foto. Bandenmaat voor: 5-12, achteraan: 7-14. Tractor met voorlader en rotovator

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
@ErwinCorremans wat was je aan het doen toen de wielen slipte en in welke versnelling?
@ErwinCorremans Ik zou wel willen weten wat je er precies mee doet wanneer de trekkracht niet naar tevredenheid is. Als je met de frees erachter en de (lege) voorlader niet rijden kunt, moet je er weg blijven. Je bederft dan de bodemstructuur. Soms kun je met wachten meer verdienen dan met grof geweld.
Als je met deze banden nog wielslip hebt, doe je er te zwaar werk mee. Het is maar een klein trekkertje, daarvan mag je geen wonderen verwachten. Je zou de grip nog iets kunnen verbeteren met wielgewichten (zie reactie van @MASSEY-MOOI ), maar de sterkte van het materiaal heeft ook zijn grenzen, zeker omdat je er ook al een voorlader aan hebt hangen.
Probeer je te redden met de 4wd en eventueel het differentieelslot.
Wat bedoel je trouwens met de "hendel voor meer grip op de voorwielen"?
@roscho of de ondergrond is gewoon te nat /modderig.in zijn topic zegt hij op harde grond geen probleem te hebben, en jou verhaal klopt ook
Combinatie van factoren. Te natte grond, zware machine voor zo'n tractortje, voorlader neemt de druk op de achterwielen weg als de machine in de grond zit etc.
Je kan overwegen om extra gewicht in de wielen te steken maar dat gaat beperkt zijn en bij natte grond krijg je dan nog meer insporing.

Echt ideaal gaat het nooit worden, tractor is gewoon te licht voor deze machine. De 4x4 inschakelen zou de voorste wielen moeten doen slippen maar gezien de beperkte maat van de wielen ga je ook daar niet zo heel veel kunnen winnen aan trekkracht.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Kubota B6001 en hebben de trefwoorden wielen , kubota , versnellingsbak , grond , 4x4 , minitractor , differentieel en hendel geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
11
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
1.090