Illustratie van:
31

Iseki TX 1410 - Iseki TX1410 zwakke hef

Beste Tractorfans,

Ik ben Jeroen, 35 jaar oud en nieuw in deze wereld. Ik bezit een poldereilandje in de Schermer van een halve hectare. Ik maai dit met een Stihl zitmaaier, maar deze is hier eigenlijk niet voor geschikt. Daarom ben ik mij gaan verdiepen in kleine tractoren met maaidek. Uiteindelijk ben ik bij een Iseki TX1410 terecht gekomen en heb deze gekocht.
Ik ben hier heel erg blij mee en verbaas mij over de magie van een tractor. Het komt echt tot leven en ik vind het heel erg leuk om er mee bezig te zijn en hierop te rijden.

Ik heb de tractor nog in mijn loods staan, ik wil hem namelijk zo goed mogelijk in orde hebben voordat hij mag gaan werken op het land 😄.

Ik kocht een nieuw maaidek van 120cm breed, en 140 kilogram zwaar. Wat mij opviel is dat hij deze met relatief veel moeite van de grond krijgt. Ik heb geen ervaring met dit soort tractoren maar lees dat soortgelijke modellen rond de 15pk eenvoudig de voorwielen in de lucht kunnen heffen bij een zware last achterop. Dat lukt mijne dus verre van.

Voor de beeldvorming:
Het maaidek weegt 140 kilogram en steekt een dikke meter achter de hefarmen uit, een beste hefboom dus. Ik moet minimaal 1700 toeren draaien om het dek van de grond te krijgen, hij loopt dan in zon 5 seconden tot het hoogste punt. Daar hangt hij dan stevig en zakt niet uit zichzelf naar beneden.

Als ik mijn vader van 90 kilogram erbij zet, bovenop de hefarmen van de tractor, dan krijg ik het niet meer van de grond, ook niet met 2200 toeren.

Misschien is alles in orde, en zijn deze hefjes gewoon niet zo sterk. Hij tilt immers wel het maaidek relatief eenvoudig, daar waar ik hem voor wil gebruiken.

Naast wat schoonmaakwerk en poetswerkzaamheden heb ik ook de basis onderhoud uitgevoerd:
- Motorolie met filter
- Hydrauliek en versnellingsbakolie en filter
- Luchtfilter
- Dieselfilter

In de hoop met het hydrauliekfilter en de olien te vervangen het probleem te tackelen. Helaas werd de hef niet sterker.

- ik monteerde een nieuwe hydrauliekpomp. Ook dit hielp helaas niets.

Op aanraden shop4trac en een filmpje op YouTube heb ik de bak met hefarmen onder mijn stoeltje verwijderd en het blokje waar de hef-hoogte-hendel aan vast zit gedemonteerd en schoongemaakt. Ik heb de 'plunjer' die ik zocht niet gevonden. Helaas werd ook hier de hef niet sterker van.

Wat denken jullie, kan ik nog iets proberen? Zal ik het zo laten?

Ik heb nog wel 1 ding; de hefhoogtehendel heeft op de geleiding een stopboutje. In theorie kan de hendel dus nog een stukje extra naar achter getrokken worden. Ik weet alleen niet waarom dit stop-boutje erop zit en of ik iets stuk maak als ik die begrenzer eraf zou halen. Ik vraag mij af of de hef überhaupt sterker wordt als ik die hendel verder naar achter zou kunnen trekken, of dat deze hendel enkel de hoogte bepaalt, en op elke stand even sterk is.

Dank aan het platform voor de mogelijkheid hier mijn vraag voor te kunnen leggen, en dank aan de leden die het tot hier gelezen hebben 😄.

Mvg

Deel dit topic

Reacties

Zie hier de tractor met maaidek en het hydrauliekgedeelte.
+1
Zie hier de tractor met maaidek en het hydrauliekgedeelte.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

@TX1410 Ik vermoed dat nog ergens een overdrukventiel zit dat op te weinig druk is afgesteld. Ik heb alleen geen idee waar je dat moet zoeken.
Ter referentie: mijn Hinomoto van 17 pk tilt zich gemakkelijk met de voorwielen van de grond en mijn maaier is 195 kg (1.50 m.). Dat kost hem weinig moeite. Je hoort dan wel aan de motor dat er iets moet gebeuren, maar de maaier gaat feilloos omhoog. Dat zou dus met jouw maaier van 140 kg ook moeten lukken.
Hopelijk weet iemand waar je dat overdrukventiel moet zoeken.
Heb je de oliedruk van de hydrauliek ook gemeten?

Deze zou rond de 117bar moeten zijn dacht ik
Hij moet dat makkelijk kunnen tillen, ik heb een tx1500 en tilt de maaier met gemak, ook 120 breed. Als ik met weinig touren de maaier bedien kun je de motor ook duidelijk horen smoren. Toen ik hem kocht heb ik de olie en achterbrug filter en de rest ook vervangen en de achterbrug filter was tot mijn verbazing stukgesneden. Nu ben ik erachter gekomen waarom ze dit hebben gedaan, omdat toen ik de nieuwe filter heb erin heb gezet deze niet meer goed wou heffen en de hefpomp gierde ook wat. Uiteindelijk heb ik zelf in de vlakke kant netjes een gatje gemaakt zodat hij weer genoeg olie kan aanzuigen. Ik kan ook geen filters vinden die grover zijn die meer olie doorlaten. Misschien het proberen waard?
@MASSEY-MOOI

Dag Massey-mooi, bedankt voor je uitgebreide antwoord. Dit is zeker het proberen waard, ik heb hier niet aan gedacht. Omdat ik het oude filter nog heb en schoon kan maken, is het geen grote moeite om die te ontdoen van het gaas en de opstelling in die configuratie eens te testen.

We hebben het over deze filter, toch?:
En hoe heb je hem dan precies aangepast? Of zal het verwijderen van het gaas al voldoende moeten zijn, in jouw geval?

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Ik heb bij het zwarte pijl een redelijk groot gat gemaakt, wel goed oppassen voor spanen
@MASSEY-MOOI

Dank voor de verduidelijking, ik heb mijn oude filter ontdaan van het gaas en ingekort afgeknipt tbv de test.

Hoewel de hef nog geen 400kg tilt, is hij aanzienlijk sterker geworden....

Zon beetje stationair op 950 toeren staat de maaibak in 5 seconden op zijn hoogste stand.
Op 1550 toeren duwt hij ook mijn vader van 90 kilo erbij (op de hefarmen) omhoog.

Kapotte testfilter weer vervangen voor mijn nieuwe filter met gaas, en hij krijgt hem zelfs op 2000 toeren niet met mijn vader meer omhoog.

Er zat best wat gruis in mijn filter toen ik hem ging vervangen, ik durf mijn tractor dus niet te gaan gebruiken met opengeboord filter, dan is de hele werking van het filter weg.

Ik kan mij niet voorstellen dat dit normaal is, en denk dat er toch nog ergens een ander probleem schuil gaat en het verwijderen van het filter slechts enige verlichting geeft.

Interessant is het wel, ik had dit niet verwacht.

(klik om te vergroten)

@iantx1500f

Dank voor je reactie! Helaas heb ik hier geen apparatuur voor. Ik mag aannemen dat de pomp zijn werk doet, deze is nieuw en doet hetzelfde als de vorige pomp die naar alle waarschijnlijkheid ook goed werkt. Het sluit alleen geen opstoppingen enzo uit natuurlijk...
@TX1410
Overdruk ventiel kan ook verkeerd staat(te laag)
@iantx1500f

Interessant, is deze eenvoudig te vinden en vaster of minder vast te draaien?
@TX1410
Zit ergens bij de stoel
Maar je moet echt meten als je daar aan draait

Als je hem te strak zet (meer druk)

Kan je pomp het niet aan
@iantx1500f

Is dat het palletje om hem sneller of langzamer te laten zakken?
@TX1410
Nee die is voor de maximale druk
Gaat dan dus openstaan zodat de druk niet hoger word

Maar als je tractor op stationair niet zachter gaat draaien als je de hef bedient
Zou die een beetje open kunnen blijven staan en dan laat die de olie gewoon weer terug de bak inlopen
@TX1410 Als je verder geen extern olieventiel hebt, kun je dat filter gerust stuk knippen. Als de olie rechtstreeks weer in de bak gaat, kan er immers geen vervuiling bij komen.
@roscho

Ik heb verder geen aftakkingen, bedoel je dat? Als er uit de versnellingsbak wat staalslijpsel komt, dan filtert die filter dit er ook uit toch? Het liefst zou ik hem natuurlijk gebruiken zonder filter, nu ik weet dat hij dan sowieso sterker is.
Quote Reactie van @TX1410:
staalslijpsel

Klopt, dat had ik voor 't gemak even vergeten. Maar als het filter stuk is, gaat dat er ook doorheen.
Welke olie heb je in de achterbrug gedaan?
@iantx1500f
Kroon Argi HT voor versnellingsbak en hydrauliek.
Olie lijkt goed te zijn

Soms word er 80w90 ingedaan en dat is veel te dik
Deze is het precies

(klik om te vergroten)

Overdruk kan ook vervuild zijn en niet helemaal afsluiten
@iantx1500f dat zou ook kunnen inderdaad
@iantx1500f

Echt veel dank dat jullie zo goed meedenken en jullie kennis delen, dit wordt hier zeer gewaardeerd.
Enig idee waar de overdruk te vinden is?

Ik heb een prinsscreen van mijn blok:

(klik om te vergroten)

@TX1410
Kan het niet zien,
Maar zal op het ventiel zitten
Daar waar je de hef stuurt
@iantx1500f @TX1410

Je zult het moeten zoeken óf op de pomp, óf op het regelblok ergens waar de drukleiding het blok ingaat. Ik verwacht een grote "bout" die slechts een afdekking is en daaronder een bout met een veer erachter die je kunt verstellen. Mocht je zoiets vinden, ga er dan niet in het wilde weg aan draaien, vaak is 1 slag al genoeg. Teveel druk kan de pomp opblazen. Liefst dus even de druk meten.
Ik las trouwens al ergens dat je hefvermogen nu rond de 400 kg ligt. Dat lijkt mij normaal voor een trekkertje van 600 kg. Hij zal nu de voorwielen wel van de grond krijgen zonder frontgewicht. Als je kijkt naar de dunne assen, dan lijkt mij dat je ook niet veel meer moet heffen.
@roscho
Dacht dat ze 380 kilo op de kogels hebben
Quote Reactie van @iantx1500f:
380 kilo op de kogels

Misschien ben je dan niet tevreden, maar die 380 kg is ruim voldoende voor de grasmaaier van 140 kg. Tenzij er zwaarder hefwerk mee gedaan moet worden, zou ik dit hef vermogen accepteren, da's misschien ook beter voor het pompje.
+1
@roscho

Ik probeer ook alleen maar te helpen he.
@tx1410 is de eigenaar
+2
Quote Reactie van @iantx1500f:
@tx1410 is de eigenaar

Sorry, dan was mijn bericht voor @TX1410 .
+1
De mijne tilt ongeveer zo'n 500 kg waar het overdruk ventiel zit weet ik echter ook niet.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Iseki TX 1410 en hebben de trefwoorden gedemonteerd , onderhoud , hydrauliek , hydrauliekpomp , zitmaaier , tractoren , ervaring , getrokken , motorolie en vervangen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
31
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0