48

Hoe werkt een zuigunit/hooiblazer/bladblazer ect. ????

Goeie avond,

ik had even een kort en bondige vraag, en ik kon op internet d'r weinig tot niks over vinden (en het gene wat ik vond was niet nuttig/bruikbaar)

Hoe werkt nou een zuigunit/hooiblazer/bladblazer ect. ???

Wij hebben thuis een getrokken gras hakselaar, en omdat we een aantal jaar geleden de pijp hadden verlengt heeft de hakselaar nu te weinig kracht om het gehakselde gras omhoog te blazen. Nou hadden wij(mijn vader en ik) bedacht om er een hooiblazer/zuigunit o.i.d. op te maken. Maar aangezien een hooiblazer eigenlijk veel te lomp en groot is, en een zuigunit buiten ons budget valt vroeg ik me af of het zelf te maken is. hiervoor zou ik eigenlijk wel het principe moeten snappen. en hoe de schoepen e.d. eruit zouden moeten zien.

nou is zo'n apparaat op zich niet zo ingewikkeld, maar leg het maar eens uit

dus, om een verhaal kort te maken, wie o wie kan mij uitleggen hoe dit werkt!

Alvast bedankt,

Deel dit topic

Reacties

Ideeën zijn altijd welkom 😄!
Wat voor hakselaar is het?
JF FCT 110, zet er ff een paar foto's van op.
Wij hadden vroeger op onze new holland 880 een blower van een pneumatische zaaimachine erbij opzitten.
@Dr Fendt
Kun je op de blazer geen extra cq andersvormige strippen schroeven?
Toerental van de turbine verhogen door andere poelie te plaatsen?
@SJB533

hoe bedoel je?

de kooi, waar de messen zitten, hebben we al extra plaatjes ingezet zodat de hakselaar al meer lucht verplaatst, maar bij natter gras is deze opbrengst te laag, en raakt de pijp verstopt.
Al aan een blad blazer gedacht
@IH1055

welke turbine?...
@jehan

ja daar hebben we aan gedacht..

zou die genoeg opbrengst hebben?
EDIT: want ik denk dat die te weinig lucht verplaatst om echt te helpen. ik denk, als de hakselaar verstopt raakt, de hakselaar sterker is dat de bladblazer, en dan de bladblazer vol blaast met gras... 😃 en dat kan niet de bedoeling zijn 😛
Nou ik heb er hier een en daar heb ik na 10 minuten blazen pijn van in de schouder .maar het was eigenlijk maar gekheid van mij ..volgens mij moeten jullie deblaas cappaciteit vergroten om er andere schoepen in te zetten ..ufkes in drachten maakt takkenhakselaars en die zijn ook aan het expermiteren geweest met de blaas cappaciteit ..ik zou daar eens heen bellen als ik jou was
@jehan
Beetje blazer kost ook nog zat. Daarbij denk ik, dat t niet bevorderlijk is voor de extra hulp. Die is immers voor luchtverplaatsing, niet voor doorvoor van blad, gras etc...

Ooit gedacht aan het werprad (blower) uit een zelfrijder?
@jehan
OFFTOPIC:
Quote:
...daar heb ik na 10 minuten blazen pijn van in de schouder

jou schouder is de jongste ook al niet meer -haha- 😃

ONTOPIC:
wat voor bladblazer is dat als ik vragen mag?(merk en type) en zou je die mechanisch aan kunnen drijven? (is dat makkelijk om te bouwen??)
Hier staat wel een animatie van een Jaguar, kun je redelijk goed zien hoe het werkt 😉 .
claas.de/cl-pw/de/…
Is een stihl de grootste die er te koop is ..heefd me toen bijna 500 euro gekost.. denk dat je met je toeren tal in de problemen komt ..
@SJB533
ik persoonlijk denk ook dat een bladblazer daar niet goed genoeg voor is.

wat is eeen werprad blower??
Toerental een probleem? dat is het laatste waar ik me druk over maak... naast de pijp zit een hele grote tandwielkast waar je bang van wordt. daarin zitten allemaal versnellingen en vertragingen. met een paar poelies en snaren (of tandwielen en kettingen) denk ik dat er heel wat opgelost kan worden.
@Dr Fendt
De blower/het werprad is die schijf die zorgt, dat het gras in de kar komt. Die zit onder de pijp 😉
Koop een taarup ten X heeft een enorm rendement en blaaskracht.
@Dr Fendt oh dus dat zou het probleem niet zijn dat toeren tal..das mooi maar om een bladblazer dr bij op te bouwen zie ik niet zitten ..debladblazer heefd zn cappaciteit om dat de uitloop pijp maar een centimeter of 10 is vergroot je die pijp dan is het blaas effect weg
@SJB533
new holland en jf hebben geen werprad, enkel de wind die gemaakt wordt door de trommel moet het door de pijp blazen.
@Dr Fendt kun je de bodemplaat van de messen trommel niet korter zetten? dat geeft ook veel in luchtverplaatsing.
@wouterdp

jaa we hebben een werkende hakselaar, laten we een nieuwe kopen.. 😉 met een blower/zuigunit/blazer o.i.d zijn we gered. dit is veel goedkopere oplossing.
@gertdl

nee, dat kan niet. een JF hakselaar werkt ook anders dan een zelfrijdende hakselaar de messenkooi 'draait de andere kant op' hierdoor hoeft het gras een kortere weg af te leggen in de kooi, waardoor er minder pk's voor de hakselaar hoeven.
Heb de pijp ff nagemeten van de bladblazer ..is zelf maar 7 centimeter
@jehan

bedankt, maar ik denk echt dat die te weinig opbrengst heeft..
helaas. ook wat je zei: de pijp gaat van dun naar dik, hierdoor verlies je (te) veel blaaskracht
Als je nu een grote bladblazer er opbouwt?
zo een die normaal achter een (mini)trekker hangt en met de aftakas wordt aangedreven. als zo iets 100cuub per minuut blaast ben je al een heel eind lijkt mij.
@interRick

nieuwprijs van zo'n bladblazer: 12.500 euro.

was geen optie 😄
Grootste still geeft 'slechts' 20cuub per minuut.
@Dr Fendt

hoeft toch ook niet nieuw te zijn..
hakselaar zelf is ook al een oudje.
@interRick

bedankt voor je reactie maar dan mag jij proberen een gebruikte te vinden binnen het 'budget' van ongeveer 500 euro 😄
ik ben namelijk al een paar dagen af en toe aan het zoeken naar zoiets.
@Dr Fendt

verschil tussen 500 en 12500 is wel erg groot!

op marktplaats staan verscheidene bladblazer die 40 a 50 cuub/minuut leveren die binnen jou budget vallen.
De turbine waar ik over spreek noemen jullie een blower/werprad. Als ik het goed begrijp zitten er op de hakseltrommel werpschoepen of plaatjes die voor de luchtverplaatsing zorgen. Op de een of andere manier moet je de luchtverplaatsing vergroten om meer blaaskracht te hebben. Daarom dacht ik om het toerental van de blower te verhogen. Of grotere werpschoepen monteren die meer lucht verplaatsen.
'Hoe werkt een zuigunit?' Nou @deerefan brand los... jij bent de grootste liefhebber hiervan op Tractorfan.nl!
@Boerenjongen16 Een zuigunit op een bermmaaier of iets dergelijks werkt met een grote turbine die aangedreven wordt door de aftakas. Verbeter mij als ik fout ben, maar lijkt me niet simpel om dit op de JF te bouwen
@IH1055XL

ik zat zelf te denken om de zuigunit te bouwen bovenop de tandwielkast op de hakselaar. dan met (bijv.) een 6 duims slag naar de pijp, en dan op de pijp een soort gelijder maken, zodat de lucht mooi in de pijp kan komen, en weinig weerstand levert.
Quote @IH1055XL:
" Een zuigunit op een bermmaaier of iets dergelijks werkt met een grote turbine die aangedreven wordt door de aftakas

De meesten worden via hydrauliek aangedreven 😉 Maar dan wel de hydrauliek van de hydraulische arm, welke weer van de aftakas komt 😉
Ons hooikanon werkt als volgt, een as die er haaks ongeveer 8platen van ongeveer 50x60cm opgelast zitten, met aan de aandrijfzijde een dichte plaat,ring er tegenaan gelast, dit alles wordt met een hoog toerental in de rondte geslingert door een 5,5KW elektromotor. De zuigopening is ongeveer 80cm en de blaas opening is niet veel anders.

Conclusie: Best simpel te maken dus! 😛

Ik dacht niet dat de schoepen een speciale vorm heeft, dat zou ik moeten controleren 😛 Als ie eenmaal op toeren is heeft het 6minuten nodig om uit te draaien. Het geheel is enkelzijdig gelagerd.
Je kunt ook zoeken naar een bladblazer op wieletjes, met zon hondatje erop. staat vast nog wel ergens bij een tuinmachine winkel in de schuur oid. zoiets levert ongeveer 60 kuub per minuut
Ook gezocht onder turbine? Vind genoeg opties wat dat betreft..
@siebenga

nee, niet gezocht op turbine, maar wel op hooikanon/hooiblazer/bladblazer/blower/zuigunit/enz. enz...

@Valtra-Fordpower
bedankt voor je reactie! 😄 met zoiets kan ik wat haha. ik dacht zelf ook al dat het redelijk simpel te maken is... weet je toevallig ook hoeveel toeren hij draait? en hoeveel m3 hij verzet per minuut?
en 6 minuten uitdraaien?? oef, dat is best wel veel!..


hier nog een goeie foto van de hakselaar..!
En die luchtblazers die aardappel boeren vaak hebben staan?
Beste Dr Fendt: Is de luchttoevoer naar de blower groot genoeg?
Of je moet is kijken hoe dat werkt bij een fx van newholland opzich zou je dat wel na kunnen maken maar dat luistert wel heel nauw met trilling en hoe dichter je het huis afstelt op de waaier hoe beter die werkt
Toerental verhogen, of de werp/zuig platen groter maken, is meer lucht verplaatsing, kun je hem niet op je 1000 toeren aftakas zetten, gewoon meer toeren op je aftakas kan ook al schelen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
48
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
81