Sloot maaien door waterschap rijn en ijssel

Beste tfers, vorige week werd ik gebeld door een aannemer ingeschakeld door het waterschap.
Deze mensen willen de sloot maaien achter onze weide.

Daarbij moet men over ons weiland.
Wat mij zorgen baart is dat niemand mij kan vertellen wie er aansprakelijk is voor evt schade aan weide danwel omheining.
Tevens dumpen ze de maaizooi op de kant.. en dien je dit zelf op te ruimen?

Wellicht hebben jullie hier meer ervaring mee.

Dit is de eerste keer in 5 jaar dat we hier iets over horen trouwens...

Deel dit topic

Reacties

valmet 605
Wat staat er aan de overkant. Is jou kant wel schoon? De laagst waardige bestemming moet ontvangen.
erik9831
Hier in België, is het zo dat je verplicht bent om hun hiervoor ruimte te geven. (5 tot 10m) Zolang er gewassen opstaan, komen ze er niet gemakkelijk aan. Maar als er niks op staat ... niks aan te doen dan.

Als het wel mogelijk is, zou ik het ook wel eens willen weten, waar je schade kan verhalen. Want ik ben dit geknoei ook wel beu. Rijden verdomme alles naar de kluten.
Herbert
Voor zover ik weet krijgen onze achterburen een vergoeding omdat de slotenmaaier over hun grond rijd en daar ook het maaisel dumpt. Ze kunnen er zelf voor kiezen om met een kieper mee te rijden
Jasper83
@valmet 605

Men zegt dat hem om en om gebeurt per jaar.
Maar dit is de eerste keer in vijf jaar dat ik ermee te maken krijg
SJB533
Quote @Jasper83:
Tevens dumpen ze de maaizooi op de kant.. en dien je dit zelf op te ruimen?

Langs een waterschapsleiding ligt aan weerskanten een schouwpad. Doorgaans is die 1,5 m breed. En nee: die is, hoewel je wel betaalt, niet van jou. Als je dan doodleuk jouw afrastering op de insteek zet, heb je ontvangstplicht.

Mooi voorbeeld: ploeg je tot de insteek en pot je ook tot daar de mais, ben je gewoon 2 banen mais kwijt 😉
weurding
@SJB533 hier de 1,5 meter erbij "gekregen", vonden het te lastig om met de smalspoor langs te komen 😉
SJB533
@weurding

En nu komen ze met de slootfrees vanaf de weg?
radium45
Het is gebruikelijk dat rommel van sloten waar geen schouwpad langs loopt en die heb je nogal in de Achteroek,om het jaar op dezelfde kant wordt gegooid, meestal is er overleg met de uitvoerder (veelal Hobelman) of je dit op de kant wilt hebben of aan een ril verder van de kant zodat je dit eventueel met een opraapwagen kunt laden.
weurding
@SJB533 vanaf een kant idd
dx11
Bij ons onder de draad. ene half jaar bij jou, andere halfjaar bij de overbuurman
Wimsumar
Beste Jasper83: Ook hier in Friesland worden door het waterschap alle grenzen van fatsoen stelselmatig overschreden. Weer of geen weer, nat of droog, gras of geen gras, met of zonder beweidend vee, men 'jakkert' zo ongevraagt en zonder nadere aankondiging (anders dan 1X een schouwmelding in krant) het land in.
Als rechtgeaarde, daar waar de beschaving begint, Flevolander, weiger ik de toegang/stuur ze weg en doe het slootreinigen in eigen beheer met een zelfingehuurd loonbedrijf en voor eigen rekening. Het geschied dan op een moment dat het mij past en op een manier die mij past (kraan met maaikorf, om direct op kieper te kunnen laden).
De aannemer/loonbedrijf ( die nu nooit weer ene kans bij mij maakt :mad: ) wat dit jaar het periodieke baggeren voor het waterschap zou doen kondigde zich aan d.m.v. een brief in waterschapstaal. In de trend van: "We gaan uit van ten allen tijde vrije toegang etc.".
En dat in het jaargetijde dat het voor mij meestal al te nat is voor vee en machines in het land (october/november).
Ook deze klus in eigen beheer gedaan onder brandende augustuszon, met minmaal schade. De toegezegde gewasschadevergoeding à € 0,25/ strekkende meter mogen ze op een plek waar de zon niet schijnt wegsteken (ehh, bij hunzelf 😉 ).
claasfan
Als je een kipper hebt zou ik gewoon meerijden zodat ze het daar in kunnen gooien
b450
Als aanliggend grondeigenaar ben je verplicht het slootafval te ontvangen. Vaak krijg je wel de kans om zelf met een kipper mee te rijden om het afval gelijk af te voeren. Maar waar je het laat is dan ook aan jou.
b450
Vaak heeft diegene die het maaiwerk uitvoert wel een kipper beschikbaar die vaak kostenloos gebruikt mag worden.
Jasper83
Klopt hebben ze ook.
Het waterschap komt maandag eerst eens kijken ter plaatse.
We zullen zien..
Jasper83
@Wimsumar

Idd, vind eea behoorlijk onfatsoenlijk.
SJB533
@Jasper83
Met goed overleg, kun je vaak ver komen 😉
Jasper83
@SJB533

Daarom heb ik direct contact gezocht met betrokken partijen 😉
bart99
Hier bij de buurman rijden ze door het weiland, ze gooien het afval in de berm, de andere kant dus.
CoenNijenhuis
@Jasper83 wie heeft jou benaderd dan en voerde die het eerder niet uit?
snuitje
Quote @Wimsumar:
op een plek waar de zon niet schijnt wegsteken (ehh, bij hunzelf 😉 )

Wim, jong toch!!!!
daan knol
Bij ons rijden ze door het land en gooien ze het gewoon op de wal, maakt niet uit wat er staat, wij hebben er bv mais staan rijden ze gewoon dwars door heen
atlaspower
Gewoon zelf doen, ben je van al dat gehannes af, en het is nog leuk werk ook
Jasper83
@CoenNijenhuis

Die gasten doen t al jaren schijnbaar...
Tja zelf doen, heb t spul niet dus dat word niks.
Wimsumar
Beste Snuitje:
Quote @snuitje:
jong toch!!!!

Ehhhh,...ja, ehhh,...nee, ehhhh,..kijk, ik bedoel natuurlijk 'in hun kontza,..ehh' gewoon in de waterschapskluis houden. 😉
basia
@Wimsumar

Voorzichtig met zulke opmerkingen Wim ;
wie weet vinden ze het nog lekker ook !
Loeideutz
Hier, in Limburg, hebben niet alle waterschapsloten een veegpad. Daar waar het aan een kant ligt rijden ze over het veegpad maar heeft de andere kant wel ontvangstplicht. Dit gebeurt overigens om de anderste bak. Waar er geen veegpad is, is de eerste meter langs de sloot van het waterschap. Daar mag je ook geen afrastering neerzetten, dit omdat men daar met de driepoot over moet kunnen rijden. Met die driepoot doen ze het talud maaien en leeg harken. In de herfst komt men dan ook nog met een maaikorf om de bodem uit te maaien/diepen. Op akkerland rijdt men alleen als het gewas geoogst is. Op grasland probeert men zoveel mogelijk te rijden op kaal gras en sporen maken te vermijden. Wel rijdt men tussen vee door. Zelf doen is eigenlijk geen optie, men heeft schrik dat het verkeerd gebeurt en dat de vorm van de sloot wordt aangetast. Te vroeg in het jaar maaien, als de omstandigheden in de wei perfect zijn, is ook niet goed, de sloot kan dan weer teveel aan groeien waardoor de afvoercapaciteit in de winter nadelig wordt beïnvloed.
RobertR
Pak je toch lekker een bosmaaiertje en een stevige hark en doe je het lekker zelf!! Heb je van niemand geen last???? alleen van jezelf????
SJB533
Quote @Wimsumar:
"We gaan uit van ten allen tijde vrije toegang etc.

Schouwpad (hier anderhalve meter) is van het waterschap, dus feitelijk mogen zij op dat stuk alles en heb jij daar 0,0 zeggenschap.
JD5620
Quote @daan knol:
Bij ons rijden ze door het land en gooien ze het gewoon op de wal, maakt niet uit wat er staat, wij hebben er bv mais staan rijden ze gewoon dwars door heen
ketting om de hek met een hangslot eraan jammer dat het zo moet zonder enig overleg 😞 het waterschap belt van tevoren ook niet even...
Corne S
@JD5620

Zo moet het bij ons helaas ook. Het laagste stuk land en tevens het natste, komen ze in het najaar sloten, omdat aan de andere kant een windsingel staat met daarna de provinciale weg. Hele jaar je best gedaan om geen sporen te rijden, dan doen hun het wel even.
Ze mogen het niet eerder sloten dan een bepaalde datum. Meestal zorgen wij hem dat hij schoon is. Vorig jaar nog netjes uitgebaggerd (met de bagger naar de andere kant, goede voeding voor de bomen).
pruttelpower
Tja je kunt er hele problemen van maken, maar de loonwerker of aannemer die het komt doen zit vaak aan regels vast als het seizoen. Deze regels komen helaas bij mensen vandaan die alles vanaf het bureau bekijken. Diegene die het komt opsloten ziet het meestal ook liever anders, maar heeft geen keus.
SJB533
Wimsumar
Beste SJB533:
Quote @SJB533:
Schouwpad (hier anderhalve meter) is van het waterschap

Hier zijn doorgaans geen schouwpaden.
Loeideutz
@Wimsumar Er zal langs de sloot toch een stukje van het waterschap zijn. En bij de wet is er nog altijd iets van recht van overpak geregeld zodat jij toch op een stuk grond kunt komen dat niet aan de openbare weg ligt.
Wimsumar
Beste LoeiDeutz:
Quote @Loeideutz:
langs de sloot toch een stukje van het waterschap zijn.

Nee, dat is hier niet het geval.
Het recht van overpad heb ik in beginsel geen moeite mee, maar daarbij moet de schade tot uiterste beprkt worden. (Het kon gebeuren dat de slootreinigertrekker zich aan de maaikorfarm vooruit moest trekken).
SJB533
Quote @Loeideutz:
Er zal langs de sloot toch een stukje van het waterschap zijn.

Volgens mij ook. Maar de boeren zullen dit wel massaal bij hun eigen percelen getrokken hebben. Komt hier ook wel voor, dus in Friesland ook
Loeideutz
@Wimsumar Als de slootreinigertrekker zich aan de maaiarm moet vooruit trekken, dan moet je het waterschap bellen dat ze een andere aannemer in moeten huren. De huidige heeft er dan geen kaas van gegeten. Bij zo'n situatie is hier een simpel telefoontje genoeg, en wordt er direkt actie ondernomen door het waterschap. Ook de schade, met enige vertraging wordt vergoed.
Wimsumar
Beste LoeiDeutz:
Quote @Loeideutz:
schade

Punt is, de meesten*** zijn er hier mee opgegroeid (vinden het 'normaal' ) dat het waterschap schade rijdt. 😞

*** = Dus ook de aannemers/chauffeurs.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
39
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
6