Meerijdend kind in cabine verboden in Ierland

In Ierland is het niet langer toegestaan om als boer een kind dat jonger is dan zeven jaar te laten meerijden in de trekker. Dat meldt de Ierse Health and Safety Authority (HSA). Rijdt er toch een kind mee in de cabine, dan is een boete van 5.000 euro geen uitzondering.
De HSA laat weten dat boeren ook beboet kunnen worden als er bij een controle onbewaakte aftakassen gevonden worden.

Deel dit topic

Reacties

erik9831
Van die kinderen vind ik nog wel ok.

Maar wat bedoelen ze juist met die aftakassen ?

Bedoelen ze dat er hier de bescherming over geplaatst dient te worden ?
Boemrang
Quote @erik9831:
bescherming over geplaatst dient te worden ?

Ik denk het ook dat dat het is, want soms zie je wel eens gaan zonder bescherming....
Op zich een goede zaak om hier op te letten...
mf 6150
@erik9831
Dat lijkt mij ook ja. Zal nederland ook volgen wat de kinderen in de trekker betreft?
Niek123
Quote @erik9831:
Van die kinderen vind ik nog wel ok.

ik vind juist van die aftakas wel oke, dat kind kan toch goed meerijden... 😃
jefke
Ik zie niet wat er gevaarlijk is aan een kind in de cabine? laat ze dan verplicht een gordel dragen ofzo? rare jongens daar in Ierland..
radium45
Goede zaak. Zit er niet op te wachten dat je een kind van de boer in de cabine gedrukt krijgt. Ik ben aan het werk ja en niet voor het entertainment.
valmet6400power
Quote @jefke:
Ik zie niet wat er gevaarlijk is

Het achterraam dat stuk gaat terwijl je aan het spitten bent.. Nou dan weet ik wel wat er met het kindje gebeurd als die daar net tegenaan leunt..
reinder-mf
Heeft tegenwoordig niet elke trekker een mooi zitje waar je lekker veilig zit?
jefke
@valmet6400power hoe vaak gaat er een achterruit net stuk als er een kind mee rijd, hopelijk niet te vaak anders gaat het je een fortuin aan ramen kosten 😛 zoals in het artikel staan, een kind dat buiten speelt terwijl er tractoren over het erf rijden lijkt mij veel gevaarlijker. bij mijn weten is er nog nooit een kind overleden of gewond geraakt terwijl het mee reed met de tractor. Wat in het geval van een onbeschermde aftakas wel anders is helaas..
Ik begrijp dat loonwerkers niet op kinderen zitten te wachten. Maar als kind zijnde is dat toch prachtig om mee te rijden.
Hoeveel boeren nemen hun kinderen wel niet mee, omdat de kinderen dat gewoon zelf prachtig vinden en de boeren blij zijn dat hun kind interesse toont in hun beroep... Ik zou het zonde vinden, moest dit niet meer mogen. 😉 De bestuurder is verantwoordelijk, heeft die liever geen kinderen in de cabine, dan moet ie dat zeggen en dan zal het zo geschieden...
radium45
Quote @tractorquintentje:
Hoeveel boeren nemen hun kinderen wel niet mee

Dat moeten ze helemaal zelf weten, ik ben geen oppascentrale. Er zou maar eens wat gebeuren, kan altijd.
@radium45 Nee klopt, maar als je er zo over denkt, verbied je de kinderen gewoon om mee te rijden.
Het gaat me om het feit, dat het niet meer mag, ook als vader/boer zijnde.
Bovendien zoals @jefke al aanhaalt (wat ik hier uit ervaring al ondervonden heb met buurjongens), als ze niet mogen meerijden, kijken ze vaak van dichtbij naar bv. het hakselen. Dit levert dikwijls gevaarlijkere toestanden op, dan dat ze veilig in de cabine zouden zitten. Ze zien zo'n machine maar 1 maal paar jaar en dat trekt aandacht, maar ze hebben geen idee hoe groot zon machine is en hoe ver de bek komt...
New Kobelco
@radium45 Als je moet aan of afpikken en er zit een kind in , dat zijn de situaties die ze vooral willen vermeiden denk . Want als er ene al eens graag met de richtingaanwijzer speelt en hij heeft per ongeluk de rode hendel vast.
boonman
Een ding weet ik zeker als het kind naast me zit loopt het niet achter men kipper bij achteruitrijden
LandbouwLeistra
Straks dan zeker ook geen kinderen meer mee in de auto?
SJB533
Quote @radium45:
Ik ben aan het werk ja en niet voor het entertainment.
Das bij jou hetzelfde...

Quote @tractorquintentje:
Hoeveel boeren nemen hun kinderen wel niet mee, omdat de kinderen dat gewoon zelf prachtig vinden
Ik ging zelfs nog mee toen ik de 20 voorbij was. Vond ik inderdaad mooi.
Niek123
@LandbouwLeistra Wat dacht je van die kinderstoeltjes op de fiets? Je zal maar omvallen met dat kind erin.... 😞
radium45
Quote @SJB533:
Ik ging zelfs nog mee toen ik de 20 voorbij was. Vond ik inderdaad mooi.

Als je 80 bent zit je er nog bij in... 😛
radium45
Quote @SJB533:
Das bij jou hetzelfde...

Hmm. Heb je enigzins gelijk in ook nog..
SJB533
@radium45
Als ik die leeftijd haal...
radium45
@SJB533 Desnoods in opgezette toestand..
LandbouwLeistra
@Niek123 Het kan allemaal he
trean
Ik heb liever een klein kind bij mij in de cabine dan dat hij rond loop bij de boer op het erf waar je bezig bent en dan het risico lopen dat je er overheen rijdt. Maar het beste kunnen ze bij moeders in huis zitten.
Arrie94
Liever een kind in de cabine in de gaten houden, dan de hele tijd om je heen kijken of die koters niet achter je langs gauw het erf oversteken, precies zoals je dat in Nederland leert bij je trekkercertificaat. Ik vind het grote onzin, en er zijn zat loonwerkers die er totaal geen problemen mee hebben als kinderen meerijden, anders moet je gewoon zeggen dat je het niet wilt!
radium45
Quote @Arrie94:
anders moet je gewoon zeggen dat je het niet wilt!

Klopt, klinkt heel simpel maar... Er zijn mensen die hier niet van gedient zijn, maw die je verplichten hun kind mee te nemen. Afgelopen herfst nog mee gemaakt.
Siete
Ik merk de laatste jaren zo wie zo dat er minder kinderen op de boeren erfen of in de weilanden te vinden zijn. Voorheen had ik veel vaker iemand mee dan tegenwoordig. Zullen denk ik meer achter de computers hangen.. De Kids vd boer zelf zal de interesse misschien wel houden, maar hun vriendjes/ vriendinnetjes hebben er steeds minder mee heb ik het idee. Het hangt heel erg van het kind af of ze mee mogen of niet. Er zijn kinderen bij, dan is het gewoon gezellig. En daarbij, ik vond het vroeger zelf ook geweldig als ik mee mocht met de Loonwerkers!! Maar wat radium45 aangeeft ben ik het wel mee eens. Ben geen kinderdag verblijf, het moet wel mijn eigen keuze blijven. 😉

Mvg,

Siete
Arrie94
Daar hebben jullie zeker gelijk in, maar IK vind het van de zotte dat vanaf nu verboden is. Dat van die aftakassen daarentegen ben ik het wel helemaal met de wetgever eens.
radium45
@Siete Heel soms zijn ze wel gemakkelijk, als je steeds door een perceel moet waarin koeien/paarden lopen, kunnen ze mooi hekje los en dicht doen 😛
Boemrang
Toen ik nog werkzaam was in het loonwerk had ik persoonlijk geen moeite mee als iemand mee wilde in de tractor, lag er wel aan wat voor werkzaamheden je aan het verrichten was....
Bij zaai klaar maken, drijfmest, kipper transport had ik er geen moeite mee, maar bij precisie zaaien, kwam er niemand er op...
Siete
@radium45 Ssssstt straks wordt het ineens gezien als kinderarbeid en mag het hier ook niet meer.. 😉
Klopt wel wat je zegt trouwens, en meestal vinden ze het geweldig dat je mogen "helpen" 😃
erik9831
Ik weet niet hoeveel personen er hier zijn met kinderen, die hierop reageren. Maar dit is dan ook zeker geen verwijt naar hun toe.

Maar een kind van 0 tot 7 beseft eigenlijk niet wat gevaarlijk of ongevaarlijk is. Als je bezig bent op een maaidorser en het kind wil er vanaf, dan wil hij er ook vanaf. Bij een kind van een iets oudere leeftijd, daar kan je al eens tegen zeggen dat hij nog even moet wachten en hij zal dit dan ook nog begrijpen.

Ik heb ook al men kinderen eens meegenomen op het privéterrein, maar dan gebeurt er wel altijd eerst een duidelijke uitleg en een kleine discussie van wel en niet mag. Kinderen van iemand anders ... Neen, die komen er niet op, je kan uiteindelijk nooit weten wat er gebeuren kan. Als er dan iets gebeurd, dan ben jij helaas er verantwoordelijk voor. Plus ook het feit, ik kan moeilijk met kinderen omgaan van iemand anders.
Wimsumar
Beste Trean e.a.:
Quote @trean:
Maar het beste kunnen ze bij moeders in huis zitten.

Ik heb liever de (aspirant) moeders bij in de cabine zitten. 😎

In Nederland mag een kind meerijden in de trekkercabine als het in/op een wettelijk voorgeschreven kinderzitje ( Maxicosie? ) zit.
trean
@Wimsumar dat is zeker het mooiste, maar je moet je niet te veel laten afleiden tijdens het werk. Zeker als je lange dagen maakt.
radium45
Quote @erik9831:
ik kan moeilijk met kinderen omgaan van iemand anders.

Dat is nu net waar ik ook tegen aanloop. Tegen die van jezelf kun je nog eens duidelijk zeggen dat ze voor het beeld van de spiegel weg moeten of dat ze zich eens gemak moeten houden en niet zo veel zitten tetteren aan je hoofd.
LandbouwLeistra
Als ik voor de spiegel zat werd ik gewoon naar achteren geduwd hahaha.
claas 870 speed
Het is ook mooi om gewoon even met de loonwerkers en akkerbouwers mee te rijden, maar het zelf rijden is toch wel het mooiste
Alex Miedema
@radium45 als mensen ongewenst hun kinderen aan je opdringen moet je gewoon antwoorden met 'geen probleem, ik heb duct tape bij me'. Werkt altijd 😃
Quote @Alex Miedema:
ik heb duct tape bij me'. Werkt altijd
Dan denk ik dat hun zeggen: ik heb m'n telefoon bij me om een andere loonwerker te bellen... 😛
radium45
Dat kreeg ik dus idd te horen
maikwolsink
Ik heb ze liever op de trekker als er om heen.
Het gebeurt elk jaar wel een of meerdere keren dat er een onder de trekker komt. Dit wil je toch ook niet op je geweten hebben?
Bij werkzaamheden waarbij precies gewerkt moet worden neem ik ze niet mee.
Bijv kuil aanrijden zaaien ed.
Maar ze moeten wel wakker blijven. Van herfst ook eentje mee die viel na 10 minuten in slaap.
Dan moet je constant opletten dat zr niet van hun stoel donderen.
Slapen doe je in bed!
mike_v
Quote @jefke:
laat ze dan verplicht een gordel dragen

Volgens mij is dat verplicht ... (voor zowel bestuurder als bijrijder) Of ook iemand het doet? God mag het weten 😉
radium45
Quote @maikwolsink:
Van herfst ook eentje mee die viel na 10 minuten in slaap.

Dat komt omdat jij zo saai bent 😃
maikwolsink
@radium45 zeg jij haha. de boerendochters en hun vriendinnetjes stonden anders wel in de rij voor mij 😛
Boemrang
Quote @maikwolsink:
de boerendochters en hun vriendinnetjes stonden anders wel in de rij voor mij

Hoe snel je er van tussen ging... 😃
Nu konden de meiden iets fatsoenlijks uitzoeken, haha
fastrac3155
Ik heb ook liever dat ze bij mij in de cabine zitten. Dan wanneer ze los rond rennen als ik aan het persen of aan het maaien ben. Mn cabines zijn groot zat en daar zitten ze het veiligste. ik heb een jochie ook wel eens met de big m naar de inrit laten rijden toen ik de plak af had. Gewoon rustig op 6 ha en ik kan hem makkelijk stil zetten en zij vinden het prachtig hij glunderde helemaal.
fendt308-driver
Onze pottinger achtermaaier vreet aftakaskappen. Iedere 3 uur gaat ie stuk. Nu zit er een giertankslang om.... Wie betaalt die boetes? De fabriek heeft het dan niet voor elkaar.
jd4050
Ik snap de regel wel, er zijn er ook zat die een kind van onder de 7 los meenemen op een trekker zonder achterraam of cabine.
Jasperfendt
Quote @SJB533:
Als ik die leeftijd haal...

86 werd je toch had je op fb staan 😛
SJB533
Jasperfendt
@SJB533 en de steenhouwer dacht 84 😛
Jasperfendt
Quote @fendt308-driver:
achtermaaier

Daar kom je gelukkig ook niet in de buurt van de aftakas.
fendt308-driver
@Jasperfendt
Nee dat klopt, dat is het probleem ook niet 😄

Alleen die boete zou voor hun wel een probleem zijn.
deutzisthebest
Op zich zijn kids best gezellig in de cabine, je kan ze altijd mooi ondervragen over wat papa allemaal doet 😛 En in de cabine kunnen ze niet onder af achterlangs lopen! Ben wel altijd heel duidelijk dat als ze ergens aanzitten het gelijk klaar is. De meeste die ik mee heb vinden het prachtig.
jd user
Je moet als kind van jongs af aan met het gevaar mee opgroeien.Dan gebeuren er minder ongelukken ,dan nooit mee mogen ,en als het dan wel mag dan gebeuren de gekste dingen.

Ik ken een jongen van 10 jaar die al met een triple maaier maait en 200 pk over het land maait.En nog keurig netjes ook.Maar hij is wel van kleins af aan ermee opgegroeid ,door goed naar papa te kijken.Zó kan het ook.
Niet dat ik deze leeftijd goedkeur om te mogen maaien.
JohnDeere5720
@jd user Dat is het inderdaad wel.. inplaats van op 16 jarige leeftijd alles voor het eerst doen en helemaal wild worden 😛

Afgezien van dat, als klein kind was dat het aller mooiste wat er was.. Met de grote trekkers van de loonwerker mee mogen rijden 8O :mrgreen:
Later (denk ik) neem ik kinderen wel mee, "vroeguur "toen ik dan klein was vond ik het ook mooi dus moet je het ook weer terug doen bij de anderen 😄
newholland6640
Heb inderdaad ook liever kinderen in de cabine dan erom heen... Ze mogen van mij altijd mee op voorwaarde dat ze luisteren. En tetteren ze te veel dan is het: Nu stil want ik moet me kunnen concentreren 😃
-NEW-HOLLAND-
Vroeger altijd mee op de Ford 6810 met maaien als het maar ff kon, later op de TS 90. Wat ik me nog heel goed kan herinneren toen ik nog wat kleiner was, dat ik vast zat met een riem(bij de TS al niet meer) en af en toe flink me hoofd kon stoten tegen het raam, maar gevaarlijk was het niet. Zullen vast wel rare ongelukken zijn gebeurd in Ierland om tot dit besluit te komen...
SJB533
Quote @jd user:
Je moet als kind van jongs af aan met het gevaar mee opgroeien.Dan gebeuren er minder ongelukken ,dan nooit mee mogen ,en als het dan wel mag dan gebeuren de gekste dingen.
Ik mocht altijd mee, met uitzondering van het maaien. Wilde pa absoluut niet hebben, juist om de veiligheid.
jd user
@sjb533,
Zó was dat bij mijn pa precies hetzelfde.

Toen ik klein was zat ik op het spatbord van de ford dexta.En dan harkte mn pa met de vicon acrobaat.Ik wist dat ik altijd om de hef moest denken als ie gelift werd.Omdat ik meestal houten klompen aan had,is de klomp 1 keer gebroken geweest, doordat ie tussen topstang en bestuurdersstoel klem kwam te zitten.Maar je leert er wel van om met het gevaar groot te worden.

Mijn kinderen leer ik precies hetzelfde aan ,alleen moeten we tegenwoordig wel beter uitkijken ,omdat de tegenwoordige tijd waarin we werken sneller is dan vroeger.Oftewel gehaaster.En dan kunnen de kinderen je zó uit het oog ontsnappen ,als je snel uit de trekker moet om een machine in het werk te zetten /afstellen.
SJB533
@jd user
Bij ons was het niet de hef. Aan 'onze kant van de weg' hadden we te maken met grond die zo'n 50-70 jaar geleden is ontgonnen. Voorheen was dat heide. En daar zit nogal wat glaciaal puin. Bij de Landini zijn geregeld ruiten gesneuveld. Pa wilde het niet op zijn geweten hebben, dat ik (mijn zus ging nooit mee) geraakt zou worden.
Fiat Heinz
Veiligheid is belangrijk. Als ik mijn kinderen meeneem op de trekker moeten ze de gordel om. In mijn beleving zijn ze dan veilig aan boord. Zo lopen ze niet om de trekker waar ik ze niet kan zien. Ik denk dat het belangrijk is zoals jd user zegt dat ze de gevaren zien en ervan leren. Dat kunnen ze alleen in de praktijk zien, en als je ze dan daar op een veilige manier in mee kan nemen, worden ze zich er echt wel bewust van
jordi 1455
Ik mocht altijd mee op de trekker vanaf mijn 3e.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
62
DEELNEMERS
32
WEERGAVES
0