Trekker rijbewijs is nodig voor...

Beste,
Ik ben minderjarig (12 jaar) en kan met een tractor rijden maar heb nog geen rijbewijs.
Nu is mijn vraag: "Mag ik op veld/onverharde wegen rijden die geen straatnaam hebben?
Het gaat hier om een kleine tractor,namelijk een Fendt 306ls.

mvg inspecteurfendt

Deel dit topic

Reacties

Nick421
Veld, ja.
Onverharde (openbare) weg, nee.

Zolang het prive terrein is mag het. En als een onverharde weg van niemand is, en is vrij toegankelijk, dan mag het niet
robbertk
Heel officieel nee en nee. Zowiezo buiten prive land dus ook onverharde wegen mag je niks. En op eigen terrein mag je wel met een auto etc rijden.(is altijd onverzekerd) maar met de trekker is al lastiger. Zou je op het erf met de trekker rijden en je beukt hem door de schuur heen is het wel een bedrijfongeval. En daar wordt de eigenaar niet vrolijk van. Kan je beter een auto'tje kapot rijden
frits99
Op t veld wel lijkt me (en anders zou ik er schijt an hebben) onverharde wegen zonder naam heb ik geen idee van
walker1
Maakt niet uit of een weg verhard, onverhard, wel of geen straatnaam heeft, zodra het een openbare weg is heb je gewoon een rijbewijs nodig.
jd user
Je weet immers wel dat je zonder vergunning of legitimatiebewijs je niet eens in nederland verplaatsen mag.
mike_v
Quote @Nick421:
Veld, ja. ...

Tot je iemand omver rijdt, ja ook op het veld, want dan trekt de verzekering zich terug en zit je niet meer op je stoel maar in de sh*t ...
Nick421
@mike_v ja maar hij vraagt toch echt ofdat het MAG.
En ja, niemand zal naar jou toe komen en zeggen dat jij dat niet mag.
frits99
@brauheist en @robbertk dan lezen jullie ze toch niet makkelijk zat
mike_v
Op de weg zal ook niet (zonder uniform) naar je toe komen om te vragen of je dat wel mag @Nick421. Maar dat spreekt het niet goed ofwel?
Nick421
@mike_v nee maar met mogen zal hij onze vrienden in het blauwe uniform wel bedoelen.

Dat je dan niet verzekerd is zal die zelf ook wel kunnen bedenken.
fendt trekkertje
Quote @mike_v:
omver rijdt
sorry hoor maar wil je iemand op het land omver rijden moet je volgensmij bijna je best gaan doen, grote snelheden haal je daar immers ook niet..
mike_v
Als hij dat kan bedenken, zou hij toch ook wel kunnen bedenken wat het andere antwoord is, hoop ik @Nick421 😉 .
mike_v
Euhm, dan volg het nieuws maar eens voortaan @fendt trekkertje ... Er zijn er genoeg die het zelfs presteren zichzelf voor de wielen te gooien van hun eigen trekker!
fendt trekkertje
@mike_v precies maar die zijn dan zo slim om dat zelf te doen. een ander omver rijden is dan toch weer een ander verhaal?
mike_v
Gebeurt véél vaker dan je denkt @fendt trekkertje. Veelal om de reden dat je zelf al aanhaalt: Lage snelheid. Dus waarom volledig stoppen om iemand op/af te laten stappen? Hij/zij springt er zo wel op/af maar dan ... oops een treetje gemist ...

En ja, nu komt het; "Ik stop altijd", ... maar jij bent niet iedereen 😉 .
Loeideutz
Zijn er in het geval van jeugdarbeid, laten we hobby en vrije tijd even buiten beschouwing laten, geen regels vanaf welke leeftijd men in de buurt van machines mag komen en vanaf welke leeftijd men die machines ook mag bedienen?
Loeideutz
@fendt trekkertje Met genoeg pk's en op droge ondergrond rijden lege kippers vaak met hoge snelheid naar aardappelrooier en hakselaar, omdat die staat te wachten. En tijd is geld. Toch?
newholland6640
@Loeideutz

Volgens mij moet je volgens de arbo zelfs volwassen zijn om zelfstandig met grote machines te mogen werken. Wat de exacte omschrijvingen van grote machines zijn weet ik niet..
Loeideutz
@newholland6640 Ik weet het helemaal niet. Maar ik lees en hoor vanalles van anderen die kinderen in die leeftijd hebben. Over wat ze wel en niet mogen.
frits99
@newholland6640 zelfrijers moet je 18+ voor zijn als je dat bedoelt
newholland6640
@frits99

Ja, volgens mij gold het huidige certificaat als ontheffing op de arbowet. En zelfrijders vallen niet onder dat certificaat
frits99
@newholland6640 zou heel goed kennen, hoe zit dat dan nu met het nieuwe (echte) T-rijbewijs of weet jij/u dat ook niet?
Boemrang


Op eigen terrein mag je op een tractor rijden ongeacht je leeftijd. Het moet dan wel echt eigen terrein zijn, dat niet opengesteld is voor openbaar verkeer. (zie begrip Weg)
Wat de verzekering betreft zou ik de polis er op na (laten) slaan om de risico’s bij eventuele problemen te kennen.

Begrip Weg:
De Wegenwet geeft geen definitie van begrip ‘weg’. Aangesloten kan worden bij de definitie uit de Wegenverkeerswet 1994: ‘alle voor het openbaar verkeer opstaande wegen of paden met inbegrip van de daarin liggende bruggen en duikers en de tot die wegen behorende paden en bermen of zijkanten’.

Hiertoe behoren ook trottoirs, voetpaden, voetgangersgebieden, rijwielpaden en parkeerplaatsen/-terreinen.
Loeideutz
@Boemrang Is er geen minimumleeftijd voor het bedienen van machines?
Boemrang
@Loeideutz Ik denk als hij echt en puur thuis op het bedrijf rijdt en werkt dat het toch de verantwoording van de ouders is...
Ik zou ook zeggen, rijden op het eigen bedrijf zou wel kunnen maar met grotere machines afblijven..
wouter6030
Als ik jou was zou ik op het erf blijven rijden en niet daarbuiten, bespaart je een hele hoop gezeur als het fout gaat, en jij zegt dat je kan rijden maar een ander kan ook tegen jou oprijden zonder dat het jouw schuld is en dan ben je alsnog de klos....
robbertk
@Loeideutz
Leeftijd voor machines is 18. Trekkercertificaat is ontheffing daarvoor.
@Boemrang wat je niet moet vergeten is. Op eigen terrein mag bijna alles,MAAR als je op de trekker van papa rijdt op het erf van papa en er gebeurt wat is je verzekering nog niet eens het grootste probleem. Het is namelijk een bedrijfsongeval. En een minderjarige betrokken bii een dergelijk bedrijfsongeval. Daar kan de gemiddelde kleine boer zijn deuren voor sluiten.
walker1
@Loeideutz Werken met machines mag pas vanaf 18 jaar. Een trekker is ook een machine, of het een Kubota tuintrekker of Fendt 939 is maakt niet uit. Of de trekker van je ouders is en je er mee op het ouderlijk bedrijf werkt of van de loonwerker en je werkt er mee bij een klant maakt ook niet uit. Als je werkt heb je met arbo regels te maken. Het oude trekkercertificaat was feitelijk een soort ontheffing op die arbowet en daarmee mochten 16/17 jarigen met een trekker werken.
T6020 power
Oke haha vroeg ik mij ook af
6920 JD
@robbertk je moet goed in de verzekering duiken hoe het allemaal zit als eigen kinderen rijden op de trekker zonder geldige papieren bij sommigge verzekering is dit goed afgeschermd.... neemt niet weg dat je dan alles kan doen en layen
robbertk
@6920 JD tja als de verzekering dekt kan je van geluk spreken. Heb je alleen nog maar de boete van de arbodienst.
En kan toch wel uit ervaring spreken dat die gasten vervelend zijn. Vader en ik zelf allebei een eigen bedrijf. Leuke is wel als baas mag bijna alles. Bijvoorbeeld rolbeugel op een trekker ik hoef het niet, laat ik "personeel" rijden zonder krijg ik een boete
walker1
@robbertk Dat van die rolbeugel bestaat al lang niet meer, was vroeger wel zo, maar een zelfstandige/baas moet zich evengoed aan de arboregels houden, dus ook trekker met rolbeugel.
robbertk
@walker1 voor zelfstandige zijn de regels zoveel losser, de regels zijn voornamelijk opgesteld om personeel te beschermen. Maximaal 25 kilo optillen bijvoorbeeld. Bij een zelfstandige geldt dat niet
fendt trekkertje
@Loeideutz dat klopt, doe ik net zo. maar dan zitten er vaak geen jongens van 12 jaar op de trekker.
Loeideutz
Ik hoop voor topic-opener dat de regels in België niet heel erg anders zijn.
Alex Miedema
Volgens de wet mag je voor je 16e geen zware machines bedienen. (en tot je 18e alleen onder kundige begeleiding) Ik weet dat heftrucks daar onder vallen, maar volgens mij tractoren ook?
Loeideutz
@Alex Miedema Dat was eigenlijk de informatie waar ik naar op zoek was. Zou hier ergens duidelijk vermeld moeten worden. Scheelt een hoop gezeur van mensen over hoe jong ze al op een tractor mogen rijden.
Meneer de admin?
jasper01
Volgens mij is het volgens de arbo wet verboden om machines te bedienen onder de 16 jaar tussen 16 en 18 alleen onder toezicht
Snaky Bill
@ Inspecteurfendt,
Je mag overal rijden op de open bare weg illegaal
, thuis op de farm is eigen terrein dan ben je legaal,
jasper01
@Snaky Bill maar goed zolang er niks gebeurd .... zijn zoveel dingen gebeurd
jasper01
Vorig jaar nog jongen bij ons in de buurt verdronken onder een gekantelde oldtimer trekker
walker1
Quote @robbertk:
@walker1 voor zelfstandige zijn de regels zoveel losser, de regels zijn voornamelijk opgesteld om personeel te beschermen. Maximaal 25 kilo optillen bijvoorbeeld. Bij een zelfstandige geldt dat niet

In bepaalde gevallen is de arbowet wat soepeler voor zelfstandigen, maar het werken met machines valt daar niet onder. Rolbeugel dus altijd verplicht.
ZetorTwente
Op privé terrein moet je 14 zijn om te mogen rijden. En op de openbare weg moet je 16 zijn en succesvol je rijbewijs hebben gehaald.
MASSEY-MOOI
Quote @Alex Miedema:
Volgens de wet mag je voor je 16e geen zware machines bedienen. (en tot je 18e alleen onder kundige begeleiding) Ik weet dat heftrucks daar onder vallen, maar volgens mij tractoren ook?

Is dat in nederland? Wandt ik heb op jonge(12/13) leeftijd wel is op de combine een klein stukje gecombined. Ik was de wereld te rijk natuurlijk.
Loeideutz
@MASSEY-MOOI Er zijn mensen die harder als 50 door de bebouwde kom rijden. Die vinden dat leuk. Dat wil niet zeggen dat het mag van onze wetgever.
MASSEY-MOOI
Quote @Loeideutz:
@MASSEY-MOOI Er zijn mensen die harder als 50 door de bebouwde kom rijden. Die vinden dat leuk. Dat wil niet zeggen dat het mag van onze wetgever.
gelukkig loopt de combine van ons maar 35 dus correctie eraf dan kan het net???? maar als dat zo verstandig is

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
46
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
19