Led werklichten op schaafblad

Hallo,
Ik heb pas een schaafblad gekocht voor in de fronthef te hangen, deze is nu al uitgerust met breedtelichtjes op een 7-polige stekker. Ik zou graag nog op de schaaf 2 led werklichten van ieders 5x3 watt monteren. Zou ik deze bij op de 7-polige stekker kunne aansluiten zodat ik de werklichten van de tractor opzet dat dan de led werklichten van het schaafblad aan gaan en als ik het gewoon licht opzet de leds uit blijven voor op de weg? Hoe moet ik deze dan aansluiten? Of is er een andere manier om ze aan te sluiten?

Deel dit topic

Reacties

Fendt926Driver
Als je in de 7 polige stekker kijkt is de pool rechts boven. (Nr22) vrij. Zet daar stroom op als de werklampen aan gaan kun je die gebruikel om jou led werklampen schakelen. De massa kunnen de lampen pakken van de poolrechts onder (nr31) en natuurlijk over de massa van de schuif
Fendt926Driver
@Fendt926Driver kleine correctie. Als je in het 7 polige stopcontact kijkt is rechtsboven nr 22 nog vrij om lampen te schakelen. Stekker is dan in spiegelbeeld als je erin kijkt linksboven
kwinten-nelen
@Fendt926Driver Dit gaat mij even te snel, aan de led lampen is een + en - voorzien hoe moet ik ze dan aansluiten? Want ik kan er eigenlijk niet zo goed aan uit.
marc102
@kwinten-nelen + en - maakt niet uit bij een lamp. Ik zou even de multimeter pakken en een pen op het frame houden en met de andere zoeken naar de pin die spanning krijgt wanneer jij dit wilt. Bijvoorbeeld als je het gewoon licht aanzet.

Als je geen multimeter hebt kun je ook de lamp als meter gebruiken 😉

Een pin voor groot/werk licht zit er volgensmij niet op een 7 polige stekker dit weet ik niet zeker
+1
hobbyboer
@marc102 Weet je zeker dat + en - niet uitmaakt?
Ik lette er bij b.v. breedte lampjes ook nooit op. Drukte gewoon de draden erin en dat ging altijd goed tot ik laatst een keer een stel led-lampen had die het niet deden na montage.
Toen ik de draden verwisselde deden ze het wel en nu nog steeds.

Dus ik kreeg de indruk dat het bij led wel uitmaakt.
Maar misschien trek ik niet de juiste conclusie?

Misschien weet iemand anders hier hoe het precies zit?
+2
Freekert
@hobbyboer LED staat voor light emmitting diode, en door een diode kan stroom maar 1 kant op lopen.
+2
hobbyboer
@Freekert aha danku voor de snelle reactie!
Mijn conclusie was dus de juiste ☺
+1
marc102
@hobbyboer Oke bij een led lamp dus wel...
Weer iets geleerd 😉
+1
appie1967
@marc102 niet alle led verlichting is + en- gevoelig de nieuwere ook wel weer niet meer
Wimsumar
Beste Hobyboer:

Quote Reactie van @hobbyboer:
Misschien weet iemand anders hier hoe het precies zit?

(Heel) Veel informatie, niet om te onthouden hoor, om vanavond bij gloei-, halogeen-, L.E.D.- of candlelight eens rustig door te lezen:

'èL-ie-die':

nl.wikipedia.org/wiki/Led/
+1
MaxxuM4ever
@hobbyboerklopt kwam ik ook achter na een paar ur proberen en vloeken
Wimsumar
Beste Mars102 en Kwinten Neelen:

Quote Reactie van @marc102:
Een pin voor groot/werk licht zit er volgensmij niet op een 7 polige stekker dit weet ik niet zeker

De pin/bus (2/54G) die bij auto-/wegverkeer wordt gebruikt voor het mistachterlicht kan hiervoor prima gebruikt worden:

Schema:

+2
Fendt926Driver
@kwinten-nelen de plus en min moet je van beide lampen bij elkaar brengen en de plus op de nr 22 in de stekker aansluiten en de min op de nr 31 aansluiten.
van de achterkant in de stekker gekeken de plus op de rechts boven en de min op de rechts onder.
sluit de min bij de lamp ook direct aan op de massa dus onder de bout waar je de lampen mee vast zet dan heb je extra goede massa.

en je moet een draad van de plus van de werklampen op jou trekker met de nr 22 verbinden in het 7 polig stopcontact van jou trekker.
of een extra schakelaar monteren in de trekker waarvan je de plus naar de nr 22 brengt in de 7 polige stopcontact van jou trekker.

tip doe die draad voor en achteraan in de 7 polige stopcontact zodat je met de schakelaar later ook de werklampen op een wagen of hef gedragen machine kunt schakelen
appie1967
@Fendt926Driver het is nr 2/54g even bril er bij pakken de volgende keer 😉
Fendt926Driver
@appie1967 klopt. deed het even uit mijn hoofd. had er zo geen papier bij. maar de positie in de stekker/stekkerdoos klopte wel
kwinten-nelen
@Fendt926Driver Bedankt voor de verduidelijking, nu ben ik ook weer wat slimmer geworden se 😉
+1
casejxu
5x3 watt is 15 watt per lamp. Keer2 is 30. Gedeeld door 12 volt is 2.5 ampère. Moet de stekker kunnen handelen
marc102
@casejxu precies...

@kwinten-nelen de 2 lampen parallel aansluiten natuurlijk he 😃
chucky5o
De mistlampen (blauwe kabel uit de stekkerdoos) kun je even een nieuwe trekken vanaf de pool 2/54G naar het relais van de werklampen waarop je ze bij wil plakken. Dan kun je 1 kabel van beide lampen naar 2/54G laten lopen, en 1 kabel van de lampen naar 3/31 laten lopen( bij de - van het stadslicht van je schuif). Een LED lamp kun je op 2 manieren aansluiten, een beetje ledlamp regelt dit namelijk zelf, als je 2 evenlange zwarte draadjes hebt maakt het niets uit.
fendtjecis
@chucky5o even een late vraag, maar hoe krijg je stroom op de 54g? moet je dan de grootlichten opzetten?
RobVolvo
@fendtjecis In de stekkerdoos achterop de trekker is dit bijna altijd een constante plus. Dus zo gauw het massaslot ingeschakeld wordt staat er spanning op de 54G pool. De stekkerdoos voorop een trekker wordt meestal pas later opgebouwd en wordt vaak alleen gebruikt voor stadslichten/breedtelampjes en soms knipperlichten. Vaak zijn dan ook alleen die pootjes aangesloten en de rest heeft geen functie... 😉
kerstrunner
Bij mijn tractor stond op de 54G pool niets, dus daar kan je stroom opzetten zoals je wil, bvb vanaf de schakelaar of relais
fendtjecis
@kerstrunner alvast bedankt

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden fronthef en tractor geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
23
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
1.013
TREFWOORDEN