Foto van een Lemken Ploeg. Taaie kalkarme grond en twee jaar achterelkaar mais erop wordt de keerring van dit ristertype (w52) zelfs minder.

Lemken Ploeg

+4
koenclaas
Foto van een Lemken Ploeg. Taaie kalkarme grond en twee jaar achterelkaar mais erop wordt de keerring van dit ristertype (w52) zelfs minder.
@koenclaas kalkarm, wat is daar de beperking van? Hier op zand strooien we elk jaar een beetje onderhouds bekalking voor de ph. Hoe werkt zoiets op klei dan?

Reacties

+8
radium45
Ik geef je toch een 10 voor dit ploegwerk.
+3
akkermopet
Heerlijke stopverf, maar mooi ploegwerk!!
+2
Andre150
Mooi potten van bakken van die klei😂. Wel strak ploegwerk👌👌
+2
arjanvw
Je hebt de geer er ook netjes uitgeploegd! Wel herkenbaar dit soort grond..
+4
EA_MF
@arjanvw ik ben altijd blij dat we op zandgrond zitten als ik dit zie 😅
+1
arjanvw
@EA_MF Haha, alles heeft zijn voor en nadelen!
+3
jammermaarhelaas
Ik neem aan dat je de geer eerst een keer hebt teruggeploegd?
Resultaat is prima in elk geval.
+6
koenclaas
@jammermaarhelaas ja eerst alle uitzetten lichtjes dichtgeploegt en dan rijd ik het terugweg een beetje vlak en dan er tegenaan ploegen. Anders krijg je dat nooit egaal aangesloten op taaie kleigrond.
T60401
@koenclaas netjes. heb je ook nog de afstand naar de sloot bepaald? lijkt zo op de foto dat het te smal is om er nog twee keer langst te rijden. Rij zelf altijd een keer weg en weer spoor in spoor vanuit de slootkant en dan de derde keer kan ik de ploeg laten zaken en dan komt het precies op twee rondjes uit. dat is wel met een schaar minder.
koenclaas
@T60401 ja sporen gereden vanaf de sloot, maar de geer is zo scherp dat het in twee slagen kon.
JD3010
@koenclaas sinds ik GPS heb, gaat het allemaal veel makkelijker. Dan komt het mooi uit
+3
Siete
Heel strak werk. Zal eerlijk bekennen dat ik het onder zulke omstandigheden wel eens slechter heb achter gelaten. 😅
+6
mdoornekamp
Herkenbaar

(klik om te vergroten)

+2
arjanvw
@mdoornekamp Die grond heeft ook op plekken beetje zuurstof tekort, zitten blauwe plekken in.
mdoornekamp
@arjanvw ja klopt. Aardig blauw
JD3010
@mdoornekamp Het blijft toch wonderlijk dat de grond bij jou wel gekeerd wordt. Bij mij wil dat maar slecht als het taai wordt, dan staan ze op de kant.
+1
T60401
@JD3010 volgens mij combinatie van rister type. niet te diep ploegen en ik vermoed dat de ploeg wat breder staat dan 45 cm per schaar.
JD3010
@T60401 ik heb het W52 rister erop. Ploeg 22cm diep, 45cm breed is eigenlijk wel het minimum. Ik heb al vanalles al geprobeerd, maar in het voorjaar ziet het er niet best uit.
mdoornekamp
@JD3010 Mijn ploeg staat hier haast wel iets over buik. Dan loopt ie er soms iets makkelijker uit. Maar het hoge gewicht van de Juwel 8 maakt veel goed. Steunwiel kan er wel af als 4 schaar.
JD3010
@mdoornekamp Vorig jaar heel ver overbuik, dat ging wel wat beter. Als ik vanaf het geploegde kijk, kijk ik tussen de voren door, droogt dan wel goed uit. 40cm en smaller perst hij de voren tussen de risters door, dan is het helemaal hopeloos. Risters dwarser gaat dat iets beter, maar dan breekt de grondbalk en staat die in stukjes dwars in de voor.
mdoornekamp
@JD3010 ja lastig. Als de grondbalk steeds breekt en dwars gaat staan wordt het helemaal een chaos
stannetje96
@mdoornekamp wat zou je daar tegen kunnen doen? Wij hebben een rabe met strokenrister en dan loop ik daar ook nog wel eens tegen aan op zwaardere grond
+3
mdoornekamp
@stannetje96 ligt toch aan het rister type. Rabe is nog niet de beste ploeg op zware klei. Rumtstadt keert gewoon het best. Lemken is goeie 2e . Het oude M50 rister doet het dan weer ietsje beter dan de nieuwe W52. Een vogel en noot WXL 430 doet het ook wel goed .
radium45
@mdoornekamp Niemeyer had vroeger het Holland rister, die deed het ook goed op de zware grond. Heb jij ervaring met Kverneland risters?
+1
mdoornekamp
@radium45 de Niemeyer klei ploegen hoor ik ook wel slechter verhalen over. Die lopen uit de grond door te sterk gebogen uiteinde. En misschien te weinig massa.

Puur voor zware klei liever geen Kverneland. De 28 twister is dan nog beste. Maar kering valt tegen. Nr 9 ( standaard) ploegt helemaal slecht op klei. Of je moet genoegen nemen met de lagere trek kracht en slechte kering en open beeld
JD3010
@mdoornekamp Naast me wordt Maasland geploegd met een Kverneland, maar dat ligt van een afstandje mooi gekeerd en gesloten. Ik ben nog niet erop wezen kijken.
mdoornekamp
@JD3010 dan is dat een zand perceel zeker 😉
JD3010
@mdoornekamp zo hard wissels de grond hier niet, dat heb ik altijd begrepen. Ga morgen eens kijken.
JD3010
@mdoornekamp met het W52 is het inderdaad hier toen niet veel beter geworden, maar het M50 rister had ook z'n beperking. Wellicht licht het aan de grond. Ben nu aan het spitten, daar heb ik dan veel meer plezier van.
mdoornekamp
@JD3010 als het M 50 rister ook niet wil, heb je wel hele moeilijke grond. Kun je met spitten wel wat fijn krijgen dan?
JD3010
@mdoornekamp Het M50 rister was volledig op, dus ik moest nieuwe. Toen heb ik het W52 erop gezet omdat deze veel beter zou zijn. Mooie grond ploegt die ook prima.
Spitten gaat prima, dit is aardappelland waar ik tarwe in zaai.
Favorit614
Quote Reactie van @mdoornekamp:
vogel en noot WXL 430

Deze ploegt redelijk , maar mijn voorkeur gaat altijd nog naar het rumptstad (380?) rister
mdoornekamp
@Favorit614 rumtstadt 480. Dat is ook gewoon beste rister kwa ploeg werk. Ploegen zijn wel erg zwaar en slijten ook wel hard.
+4
arjanvw

(klik om te vergroten)

Of gewoon een eco-ploeg! Haha! Vandaag stukje grasland geploegd dat al 15 jaar gras is geweest. Dan heb je wel een super mooi grondje.
+1
mdoornekamp
@arjanvw Dat is wel een mooi droog stuk. Lekker capaciteit zo.
arjanvw
@mdoornekamp klopt, maar grasland is ook niet te vergelijken met maisland.
+2
mdoornekamp
@arjanvw maar dood gespoten grasland is eigenlijk ook bouwland. Wordt geen vocht onttrokken door het gewas
+1
arjanvw
@mdoornekamp dat klopt, maar er is daarna niet met zware kiepers of hakselaar overheen gereden.
johndeere6230
@arjanvw

Geen voorscharen ervoor zitten?
+1
JD3010
@johndeere6230 zitten van die stro inleggers voor, die heb ik er ook op. Dat gaat super.
+1
arjanvw
@johndeere6230 klopt, is hier ook niet nodig. Voor tarwe stoppel onder ploegen had ik denk ik wel liever voorscharen gehad ipv stro inleggers. Dit was een gebruikte ploeg dus moet je hem nemen zoals hij is. (Of laten staan😉)
mdoornekamp
@arjanvw denk dat voorscharen eerder vol lopen op een eco ploeg omdat je toch wat minder ruimte hebt
+1
JD3010
@mdoornekamp Voorscharen staan bij mij zelden goed, of anders maar diep genoeg.
mdoornekamp
@JD3010
Quote:
voorscharen

Ik heb altijd het idee dat inleggers het hoekje er net even anders afhalen en vooral op de verkeerde plek neerleggen, waardoor door grondbalk moeilijker keert, én het ploegwerk van boven meer open lijkt
JD3010
@mdoornekamp ze halen er veel minder af, dus komt er ook minder in de voor. Ze zijn bij mij ook wat verstelbaar in hoogte, geen originele, van Kverneland
mdoornekamp
@JD3010 ik zat eerder ook altijd met de voor scharen te tobben. Maar van de Juwel staan ze wel erg goed. Heb er geen omkijken naar. Hoogte verstelbaar met pen gat. Helaas een keer 1 verloren omdat splits eraf gerukt was door lange mais stengels.
JD3010
@mdoornekamp ik heb ze er wat jaren geleden afgehaald, die stro inleggers waren nog vd vorige ploeg. Ik heb ze wel pas moeten maken, maar ze staan wel oké. Heel wat foto's op internet bekeken.
jmos
@mdoornekamp waar ik nog wel eens last van heb is met een lange groenbemester dat deze niet volledig ondergeploegd wil worden. In het spoor van de band gaat het wel goed omdat de stengels dan in de lengte liggen maar wat nog staat gaat overdwars in de voor liggen en blijft er bovenuit steken. Ook met een juwel 8, voorscharen dieper of ondieper maakte geen verschil. Enig idee of hier iets aan te doen is?
mdoornekamp
@jmos plat slepen of rijden met iets in de front hef. Dat zie je wel eens vaker.

Heb je ook schijven?
jmos
@mdoornekamp alleen de laatste schaar, het gaat wel beter als ik vrij breed ploeg, 50/55 cm per schaar
@jmos de groenbemester eerst klepelen of evt met de weidebloter erover? Vooral dat laatste kost relatief weinig..
arjanvw
@mdoornekamp dat wil nu met stro ook weleens gebeuren. Moet alles wel netjes weg persen. We hebben een eco-ploeg van een ander merk op demo gehad en had wel voorscharen en vollopen viel mee. Je krijgt een langere stoppel wel wat mooier onder als de klei wat taaier is. Als de grond mooi droog is keert die ver genoeg door en heb je geen last van boven liggend stro/stoppel
+1
mdoornekamp
@arjanvw ok. Ja op taaie grond snijdt een voorschaar mooier af denk ik
johndeere6230
@arjanvw

Ah oké, nee hier niet nodig, maar een maisstoppel krijgt die ook fatsoenlijk weg op de klei?

Hier in de buurt draait er nu ook 1, nu nog zonder voorscharen, komen er nog op, ploegwerk viel mij niet tegen, lag wat aan de open kant en hier en daar een stoppel, alleen toen ze er groenbemester in hadden gezaaid lagen er nog wel heel wat stoppels boven, lijkt mij met een voorschaar beter te gaan?
arjanvw
@johndeere6230 We hebben geen mais op de klei, die staat op ons perceel zandgrond 5 km verderop. En die ploegen we niet. Het zal dan vast iets beter gaan. Die bij jou in de buurt draait is dat ook een Rumptstad?
johndeere6230
@arjanvw

Ja dat zal wel schelen, nee dat is een koeckhoven, aangepaste ovalac zeg maar.
+1
arjanvw
@johndeere6230 wij hebben ook een Ovlac op demo gehad, dat ging niet zo bijzonder. Hij heeft nu ook een ander model met soort van nagemaakte Rumptstad risters. Denk dat die het bij ons wel beter gedaan zou hebben. Onze Rumptstad komt trouwens ook bij Koeckhoven vandaan.
radium45
@arjanvw Kockhoven heeft nog 3 gebruikte staan. Hoe gaat het met de onderdelenvoorziening van deze ecoploeg nu het Lemken is geworden?
arjanvw
@radium45 weet ik ook niet, komt nog bij dat Lemken niet doorgaat met de eco-ploeg...
radium45
@arjanvw Ik durf het nu niet goed aan om nog aan Rumptstad te beginnen. Koeckhoven heeft een leuke staan voor weinig geld met half versleten delen maar als blijkt dat daar straks niks voor te krijgen is...
arjanvw
@radium45 heeft Koeckhoven daar geen idee/tip over?
radium45
@arjanvw Nog niet over gehad, hij verkoopt liever een nieuwe Ovlac denk ik 😬
arjanvw
@radium45 valt mee hoor, inruil moet hij ook vanaf. Daar zit ook geld in.
+1
arjanvw
@JD3010 als de grond wat zwaarder is, ploegt die dan juist niet beter als je wat smaller ploegt (35cm) dan 45? Als de grond taaier is, is die moeilijker te keren vooral als de 'plak' dan dikker is. Er zit dan meer 'lucht' tussen de aansluitingen wat over de winter heen na zakt. Zie dat nu ook met onze eco-ploeg, die ploegt 30cm per schaar en we krijgen nu veel vlakker land in het voorjaar.
JD3010
@arjanvw dan krijg ik te weinig ruimte in de ploeg en perst hij de plakken op z'n kant er tussen door. Ik heb de risters nu weer iets dwarser gezet. Ben er al ruim 10 jaar druk mee.
De huidige risters zijn ook gemaakt om breder te ploegen, maar daar is het vaak niet beter op geworden. Als ik zie wat de oldtimers presteren op wedstrijden, dan ben ik soms best jaloers. Die ecoploegen hebben ook die kleinere risters.
+2
mdoornekamp
@JD3010 hier vanuit een andere hoek. Ligt niet helemaal perfect. 45 cm is te breed voor dit werk

(klik om te vergroten)

+2
mdoornekamp
Wel nette geer geploegd op zulke zware grond. Met terug ploegen gaat het snel schuiven en dan krijg je nog meer bulten
+1
nhfendt fan
@mdoornekamp ik rij er wel eens over heen zonder de ploeg te gebruiken dan sluit die na mijn iedee vlakker aan op die hele zware grond
+1
mdoornekamp
@nhfendt fan
Quote:
rij overheen

ja, gewoon plat rijden bedoel je
+1
nhfendt fan
@mdoornekamp ja waar je bent gestopt met uitgeren om de uiteinden wat vlakker te maken en dan er tegen aan ploegen
+2
Fast Eddy
Strak werk. Als ik al die ploegfoto`s zie mis ik het ploegen nog meer.
+1
Pieter Buren
@Fast Eddy is ook prachtig werk. Maar de geer rechthouden is dit jaar wel moeilijker.
+1
SiegerJD
@koenclaas verrekte vakman!
+2
Fendt280S
Zeer mooi en leuke reacties
Informatief allemaal.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Lemken Ploeg ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!