Foto van een Lemken Juwel 8. Begin voor maken met de GPS.. Foto is geplaatst door mdoornekamp op 10-01-2024 om 21:12:50, met 46 reacties.

Begin voor maken

+6
mdoornekamp
Foto van een Lemken Juwel 8. Begin voor maken met de GPS.
wim-same
@mdoornekamp Mooie rechte voor, Geen bonte grond denk ik ?
mdoornekamp
@wim-same nee mooie homogene klei grond
+4
JD3010
@mdoornekamp Jij aan het GPS? Nou moet het ook niet gekker gaan worden in 2024. 😀
+6
zettelmeyer
@JD3010 komt dit jaar denk ik ook nog een vario😜
+1
mdoornekamp
@zettelmeyer
Quote:
vario

Nou ga je wel heel ver😪
+3
mdoornekamp
@JD3010
Quote:
gps

Alleen recht rijden op de trekker. Nog geen ploeg besturing. Ontwikkeling moet niet te snel gaan hè
JD3010
@mdoornekamp Ik heb ook geen ploegbesturing en dat zal er ook niet gaan komen. Daar zie ik weinig nut van, kost een hoop en ik kan de voor nog wel zelf rechtmaken.
mdoornekamp
@JD3010 en een hoop slijtage
+1
stannetje96
@mdoornekamp dat is ook net hoe je hem instelt. Als je de marges iets ruimer zet is het echt niet zo dat de ploeg continu kleine correcties aan het doen is
Valtra man
@stannetje96 als hij niet snel bijstuurt, wat heb je er dan aan? Ik bedoel, mijn ploeg loopt vast wel een paar cm weg en weer (denk ik) maar zolang ik met de trekker netjes in de voor recht rij heb ik een mooie recht snede. Alles hangt af van hoe recht je openingsvoor is mijn inziens.
JD3010
@Valtra man Een paar cm merk en zie je niet in je ploegwerk, dus dan kun je je ook afvragen of het wel zo nauwkeurig moet.
+3
stannetje96
@Valtra man het is niet nodig om elke 1-2 cm verschil er uit te willen sturen. Als ie vanaf 5 of misschien wel 10cm naast de lijn gaat sturen wordt je ploeg veel minder zenuwachtig.

Een rechte beginvoor is natuurlijk altijd een goed begin maar hier in de buurt kan de grond heel erg bont zijn binnen een perceel (van licht naar zwaar en andersom) en dan gaat de ploeg elk gangetje smaller en breder lopen dus dan is je voor heel gauw krom! Kan zo 15cm schelen per gang
T60401
@stannetje96 Je kunt het ook uitzetten. als je dan een rondje of vijf gereden hebt zet je hem 1 gang aan is het weer recht.
mdoornekamp
@stannetje96
Quote:
kleine correcties

Ja precies. Ik heb wel eens gezien dat ie bijna constant heen en weer gaat.

En ik heb ook geen rtk trouwens
+1
JD3010
@mdoornekamp Nou dat weet ik niet zo zeker. Als de ploeg geregeld bijstuurt dan wordt het vet in de bussen ook steeds een beetje verdeeld. Dan krijg je geen droge delen in de bussen waar die juist extra kan slijten.
Vergelijkbaar met een aftakas die volledig recht staat, die gaat ook kapot, een kleine hoek is ook beter.

Zeg het maar, ik weet het ook niet. Mijn ploeg is nu ruim 35 jaar en heeft nog steeds de originele bussen erin. Deze ploeg heeft wel een memorycilinder dus gaat met wentelen ook steeds heen en weer.
T60401
Quote Reactie van @JD3010:
ze ploeg heeft wel een memorycilinder dus gaat met wentelen ook steeds heen en w

De nieuwe zijn wat dat betreft verbeterd. gaat heel de ploegbalk om in plaats van ieder rister. Dan heb je maar drie draaipunten.
JD3010
@T60401 Oké, dan blijft die met wentelen ook verder vd grond? Hier raakte die regelmatig de grond, vandaar dat die er toen opgekomen is
mdoornekamp
@T60401
Quote:
drie draaipunten met wentelen

Inzwenk cilinder. Heb ik ook op de lemken. Dus dan draaien de scharen ook niet

Reacties

MaxxuM4ever
Gras gaat nog wel met ploegen zeker. Dat ging hier in de polder vanmiddag ook nog. Kaal land valt niet meer mee.
mdoornekamp
@MaxxuM4ever dit was gister middag. Ging prachtig mooi.
+2
valmet6400power
@MaxxuM4ever
Bij ons aan de weg was er ook eentje aan het ploegen op kale grond maar daar zag je het gewoon stuiven vanaf de scharen..
JD3010
@MaxxuM4ever Hier is de grond bikkelhard geworden, ik kan er met de schop niet eens in komen om te kijken hoe diep de vorst zit.
+1
MaxxuM4ever
@JD3010 maatje doet dat hier met de accuboor, dat gaat best mooi om de vorst diepte te meten.
deufi
Mooie strakke start. Ook al ploeg besturing erop? Hier vandaag getest met ploegen. Ploeg ging de grond niet in. Ruim 10 cm bevroren toplaag. Net beton.
mdoornekamp
@deufi nee nog geen ploeg besturing helaas
MaxxuM4ever
@mdoornekamp zetten jullie met een wentelploeg ook midden in het perceel op? Of een andere rede hier te beginnen?
+4
mdoornekamp
@MaxxuM4ever
Quote:
midden in het perceel

Dit is een groot blok van 14 ha. Daar moet 3 ha mais van worden. Ik heb hier een lijn op gezet zonder loos door het perceel te rijden: Richting bepalen op Google Earth thuis. Hiervoor een lijn langs de rechte sloot aan de andere kant getrokken. (De te ploegen kant is een geer). Bij die lijn staat een richting op Google Earh. Getal tussen 0 en 360 graden. Dit getal kun je handmatig invoeren in de gps van de john deere bij A + richting.
Valtra man
@mdoornekamp kan je je perceel via google earth niet gewoon intekenen en dat perceel dan inladen in je gps? Zo doe ik het als ik een perceel moet bewerken waar ik nooit eerder ben geweest.
mdoornekamp
@Valtra man
Quote:
perceel inladen in gps

Eh, ik weet niet of dat bij jd ook kan. Zou kunnen, maar zover ben ik nog niet. Vaak werk ik ook alleen met de lijnen voor recht rijden. Met sleepslangen vroeger gebruikte is het simpele en snelle systeem altijd.
Mauritsdb
@mdoornekamp Je kan in operations center een perceel intekenen op satelietfotos en ab lijnen aanmaken die je dan via jdlink of usb in de trekker kan laden.
MulderDeutz1
@mdoornekamp Hoe doe je dat met die lijn en graden? Kan het zo niet vinden, lijkt mij inderdaad verrekte handig.
mdoornekamp
@MulderDeutz1 bedoel je op de trekker gps? Of de lijn opzoeken op de pc thuis
bart99
@mdoornekamp Ik ben ook wel benieuwd hoe je de richting van je lijn kunt zien die je trekt op Google earth, verder dan coördinaten kom ik niet
MulderDeutz1
@mdoornekamp op de pc thuis
+1
mdoornekamp
@MulderDeutz1 google earth. Dan ga je naar "meten" lineaal. Dan krijg je sub menu schermpje. Daarmee kun je afstanden en oppervlak meten. Als je dan 1 lijn trekt, staat de richting in het schermpje .
stannetje96
@mdoornekamp hebben de meeste boeren bij jullie niet zelf een coördinaat of usb met het perceel er op?
mdoornekamp
@stannetje96 5 jr geleden nog niet . Sommige gps systemen laten ook niks zien kwa coördinaten of richting.
+1
stannetje96
@mdoornekamp dat is dan geen rtk zeker. Elk rkt systeem kan dat wel volgens mij.
Met bollen planten enzo hebben we eigenlijk al niks meer aan een a+, dan moeten we al een contour hebben omdat de planter aan en uit schakelt op de kopakker lijn. Die worden vaak van te voren met de quad gemaakt
bart99
@stannetje96 Rijden hier met bollenplanten bij de grondbewerking gewoon op een A+ lijn. Volgens mij kun je ook niet bij elk RTK- systeem je richting zien, als je een perceel geladen hebt, meen dat het Trimble was? Maar kan het verkeerd hebben.
stannetje96
@bart99 bij trimble kan dat wel hoor.
Voor de grondbewerking is dat inderdaad voldoende maar voor de planter zelf niet
bart99
@stannetje96 Dan was het een ander systeem denk ik. Ben zelf SBG gewend maar dan is zo’n oudere Trimble kast maar omslachtig, zeker met lijnen verleggen
+2
stannetje96
@bart99 Jaa ze hebben beide hun voor en nadelen. Heb zelf de nieuwste trimble en werk veel met sbg en John deere maar voor de speciale dingen moet je wel bij sbg wezen
hermanjohndeere
@mdoornekamp zo deed ik het in canada ook. Daar liggen alle stukken precies noordwest dus rechte bewerkin was A lijn op 90 of 180 graden en schuin was 45 graden. Hoef je niet eerst een A-B lijn te zetten.
mdoornekamp
@hermanjohndeere
Quote:
180 graden

Ik heb ook wel eens langs een hoofd watergang gereden, en dan zat ik ook heel dicht bij nul graden. Dus die hebben ze ooit ook precies noordwest gegraven.
+1
hermanjohndeere
@mdoornekamp de stukken zullen er vast zijn. En denk dat heel veel percelen in 1 gebied ook wel allemaal de zelfde lijn hebben. Als je dat eenmaal weet is het ook een kwestie van invullen.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Lemken Juwel 8 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!