Hoe lang mag hooi op het land liggen?

Hallo allemaal,

Ik heb afgelopen vrijdag gemaaid. Het is gras is nu al droog genoeg om er baaltjes van te persen, maar degene voor wie het hooi is kan het pas vrijdag ophalen. Kan ik het hooi tot donderdag/vrijdag op het land laten liggen en dan pas persen. Het ligt dan 6/7 dagen in hitte boven de 30 graden. Kan het te droog worden? Ik wou eigenlijk niet meer of nog maar 1 keer schudden om te voorkomen dat het te veel gaat breken.
Iemand ervaring?

mvg Bouke
contitour

Reacties

Hkramer
Als het nu al mooi hooi is zou ik het gewoon persen en tijdelijk opstapelen op het weiland of in de schuur
boegie
Bij kuilgras is iedere dag langere veldperiode verlies aan voederwaarde, weet niet hoe dat bij hooi zit omdat dat sws al langer ligt en bij hooi de voederwaarde minder van belang is. Vast wel iemand hier die daar wat over kan vertellen
Sjon
Hoe snel groeit de stoppel weer aan, anders krijg je weer groene sprieten in je hooi.
velsje
Oude boertjes hier in de buurt zeggen altijd, als je echt hooi gras hebt. Dat het 10 dagen los moet liggen drogen. en daarna pas in pakjes persen
+1
Ritchie
Ik weet natuurlijk niet hoe dik het ligt, maar met een beetje hooi snede kun je het vanaf vrijdag bijna nog niet droog hebben. Paar dagen afsterven, en dan nog goed droog krijgen. Als je het iedere morgen ff omgooit krijg je mooi hooi. Verlies aan voederwaarde zou ik niet bang voor zijn, hooi conserveert immers niet meer als het in het pak zit. Daarom moet het ook zo droog zijn. Dus wat @velsje zegt kan ik me wel in vinden.
+1
newholland6640
@Ritchie ligt volledig aan de bemesting toestand. Onbemesr land kan met drie dagen hooi zijn.
Ritchie
@newholland6640

Dan praat je ook niet over een zware snede vermoed ik.

Hier vrijdag ook gemaaid, eerste snede. Staat megazwaar, hoop dat het dit weekend in het pak zit. Dan praat je ook over 8 á 9 velddagen.
+4
Fendt926Driver
Binnen 7 dagen is het (normalerwijs) niet mogelijk om van gras hooi te maken zonder dat je een verhoogde kans hebt op broei.
de eleboogjes (zoals wij ze noemen) oftewel de knopen on de gras stengel moeten droog zijn.
de dag voor het persen leggen wij hooi altijd nog op nachtswaden. dus met een enkele hark van buitenuit 1 keer naar binnen en weer half naar buiten en met de hark als een soort kurketrekker door blijven draaien tot je als het ware in het midden uit komt.
dan is er een veel kleiner oppervlakte om dauw/vocht op te nemen en kan de ondergrond ook drogen.
de dag waarop geperst wordt tegen de middag los schudden en uur voor persen op nette wiersen maken om op te laten persen
succes
+5
Mdbm
@Fendt926Driver 👍 Jij kan hooi maken! Schraal en onbemest land krijg je waarschijnlijk wel droog op 5 dagen. Tegenwoordig persen er velen zo snel dat het mij verbaast dat de schuur niet in brand vliegt.
+6
flip1150
Het is op dit moment met 4 a' 5 veld dagen geen probleem om hooi goed droog te krijgen om te persen. Ik heb zelden meer dan 6 veld dagen. Zeker nu met de hoge temperatuur, Lange dagen, beetje wind en geen dauw.
Als je wilt schudden en bang bent voor breuk zou ik het s'morgens rond 8 uur schudden voor dat de felle zon er in zit.
Een andere mogelijkheid is op zwaden doen en dan elke dag (morgen) het zwad omgooien.
Hooien doe je op gevoel. Niet met de klok of kalender.
Succes.
bas101
Om in Nederland onder gunstige omstandigheden goed hooi te kunnen maken moet deze minimaal 5 dagen blijven liggen met natuurlijk ieder dag keren , 1 en ander is ook afhankelijk van bemesting en weersgesteldheid , als t weer t toelaat kunt je het voor het persen rustig langer laten liggen dan weet je zeker dat t droog is enig nadeel is dat de kleur minder wordt , de baaltjes kun je wegens dauw overnacht niet plat laten liggen deze moeten op de kop gezet worden of nog beter op de aanhanger geladen worden,verder zou ik de raad van Fendt926driver in acht nemen ; zonder een discussie te willen ontlokken zou volgens ingewijden op Schokland t mooiste hooi van NL te verkrijgen zijn.
Fendt926Driver
@bas101 inderdaad heeft de bemesting er zeker mee te maken. Vroeger met 400 kg zuiver stikstof had je echt die 7 dagen nodig.
Tegenwoordig zal 5 ook al wel genoeg zijn.
En net wat jij zegt als het kan zeker een dag extra laten liggen
bas101
@Fendt926Driver juist zo zit t , wij haalden t vroeger in t Duitse middelgebergte , daar lukt t om hooi in 3 dagen te drogen , natuurlijk zonder kunstmatige bemesting , in Nederland lukt je dat niet .
+1
jan-reitsma
Hooi wordt niet te droog maar dan moet je het wel elke dag door schudden. Als het je te lang duurt in pak slaan en dan wel van het land afhalen
Fordje4600
Met dit weer 4 dagen kun je hooi hebben, hoe langer het ligt hoe beter, alleen kun je wel groene topjes van het uitlopende gras erin krijgen na verloop van tijd
hobbyist mf 35
Ze hebben mij ook weleens verteld dat iets broeien beter is voor de kwaliteit en de smaak van het hooi. Heb zelf een zaterdag morgen gemaaid wordt een donderdag geperst maar is morgenavond echt droog. Is ook eerste snede dat droogt wel snel met dit weer.
contitour
Bedankt voor de reacties allemaal,

Zoals ik het lees is het geen probleem om donderdag/vrijdag te gaan persen. Ik heb besloten dat ik het morgen ga wiersen met de acrobaat en dan nog een keer keer met mijn oude kemper trommelschudder. Ik heb dit jaar voor het eerst gewerkt met de PZ Fanex 600 en ik heb het idee dat die agressiever schud dan de oude kemper, vandaar mijn vraag over het breken. Donderdag/Vrijdag wordt er geperst met mijn Mc Cormick b47.

mvg Bouke

(klik om te vergroten)

Ford 8210 met PZ fanex 600
+1
newholland6640
@contitour advies is wel om het toerental aan te passen naarmate het hooi droger wordt.
jammermaarhelaas
@contitour

Als je gewoon begint met 1000 motortoeren (ongeveer 280 pto toeren), en dan gas bij geeft tot je ziet dat de schudder het gewas mooi spreidt, dan is de kans zeer groot dat je geen 540 pto toeren (1900motortoeren) hoeft te maken om goed te schudden. Dat scheelt je bladverlies, en spaart ook nog eens diesel.
Zo kun je ook nog met de versnelling spelen, vooral bij bijna hooi en hooi kun je veel sneller rijden.
Op die manier werk ik ook met mijn PZ Fanex 500.

Nieuwe schuddertanden hebben nieuw vaak afgeschuinde punten, zo niet, dan kun je de punten eventueel even een ronde rand geven met een slijptol/schuurmachine, dat geeft veel minder bladbreuk/verliezen.
Corne S
@contitour

Wiersen met acrobaat kun je beter niet doen. Meer kans op grond en groene plukjes. Wij gebruiken een strela (wordt niet door grond aangedreven).
bas101
En ? is t goed gelukt jong?
langeslagdiesel
Ik vind het wel grappig hoe veel reacties zijn gebaseerd op het verleden en op de huidige praktijk. Maar ijzer moet je smeden als het heet is en hooi persen als het rijp is. Als er nog geen pers is dan doe je niks. Ook niet schudden. Sla je het alleen maar kapot en stof er in. Heb je wel een pers maar geen opruimer. Zet je de pakjes op hokken in het land. Verwacht je regen of dauw dan zet je ze op regen hokken ( dus als huisjes met de pers richting naar boven.) anders wateren ze in. Verwacht je drogend stabiel weer zet je ze op wind hokken. ( zoals mikado) maar dan met open naden en snijkanten naar buiten. ( nadrogen en besterven) dan komt het goed.
+2
contitour
Het heeft super gelopen. Vrijdag ben ik gaan persen. Eerder had ik te dik touw in de pers (125mtr/kg), maar daar konden de knopers niet mee overweg. Toen er 150mtr/kg in zat, geen pakje meer verkeerd! Kwaliteit van het hooi was super, de paardenmensen voor wie ik het maak, waren er erg blij mee. Mooi grof gras. Uiteindelijk 450 baaltjes.
Met het schudden ging ook prima. Ik heb uiteindelijk alles met de fanex gedaan en de trommelschudder laten staan. Mooi rustig laten lopen. Ging super. Het harken heb ik met de Yanmar en de Acrobaat gedaan. Je merkt dat de Acrobaat moeite heeft met heel veel lang gras. Ook voor de pers moeten de wiersen niet te groot zijn, dan gaat hij zo tekeer dat ik bang ben dat ie de geest geeft. Nee, gewoon rustig rijden met de 50 jaar oude mc cormick.

Bedankt allemaal voor de tips!

(klik om te vergroten)

Restjes geharkt + Ford met Pers (B47)
CaseCS130
@contitour Mooi plaatje en mooie hobby 👍
bas101
@contitour problemen met de knopers zijn de meest voorkomende , gelukkig had je t snel ondervangen , persen gaat t beste met een tractor van rond de 40 pk .
flip1150
Sisal 150 is nog aan de dikke kant. Ik zelf zweer bij sisal 175 maar dat is persoonlijk.
Ik denk wel dat ik overstap op nylon 300 omdat dit nog mooier werkt en de helft goedkoper is per pakje.
+1
contitour
@flip1150 In de handleiding van de mc cormick b47 staat dat de knopers het beste werken met sisal 150. Verder ben ik op meerdere plekken tegengekomen dat deze knopers niet zo lekker willen met kunststof draad en dat ze daarvoor omgebouwd moeten worden. Let op, dit is alleen van horen zeggen en niet uit eigen ervaring. Ach en voor die paar baaltjes die ik voor de hobby pers maken de kosten voor touw toch niet zoveel uit. Bovendien zijn de mensen die mijn hooi afnemen nogal van de bio, daar past sisal dan ook wel bij toch?
Toen ik de pers kocht zat er volgens mij ook sisal 175 in, maar daar knapte nog wel eens een baaltje mee. Nu met 150 geen problemen meer. Dat ik 125 erin had zitten is een foutje van me geweest met bestellen.

mvg Bouke
@flip1150 ik werkt ook met sisal maar kan je zomaar overgaan op nylon .mijn dealer zij me dat mijn knopers en niet zouden mee werken
bas101
@flip1150 ik zeg niet dat t niet kan maar t is de vraag of t gaat werken , een knoopapparaat heeft op nylontouw minder grip dan sisaltouw.
flip1150
Ik pers al jaren mijn stro met nylon. dit geeft geen probleem. Bij de oudere persen staat dat je een andere knoperbek nodig hebt maar dat is omdat deze uit gaan van nylon 400. Deze touw is aanzienlijk dunner en zal daardoor bij de standaard knoper problemen geven. De nylon 300 is zeker zo dik als de sisal 175 en geeft bij mij daardoor geen problemen. Ik heb wel de 2 schijfs touwhouder vervangen door een 3 schijfs. Misschien dat ik daardoor geen problemen heb.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!