Illustratie van:
10

Overum Ploeg - Wel of geen dieptewiel tijdens ploegen?

Iedereen de beste wensen voor 2023!

Ik heb een 3 schaar ploeg zonder dieptewiel achter aan de ploeg. Je ziet mensen met en zonder ploegen. Wat is het voor en nadeel van z'n dieptewiel?

Deel dit topic

Reacties

+1
Met wiel loopt hij stabieler. Maar bij een 3 schaar (16 inch) maakt het niet zo uit. Nadeel van een loopwiel op het eind van de ploeg is dat je met afploegen het laatste stukje land niet kan ploegen.
+2
@Fast Eddy valt al niet mee met een 3 schaar want je ploegt niet gouw breder als de trekker, in ons geval dan met de 3 schaar.
@RaHeados

Dat is ook weer zo.
+2
Quote Reactie van @Fast Eddy:
met afploegen het laatste stukje land niet kan ploegen.


Bij ons mag je de 'laatste meter naast grachten' niet meer ploegen, enkel perceelgrenzen zonder gracht kunnen/mogen dan nog geploegd worden ' tot de laatste meter'
Maar voor 3 schaar is het eigenlijk amper nodig om met wiel te ploegen, je trekker moet dan zeker wel voldoende hefkracht overhouden, en de (dieptecontrole van de) hef moet ook goed functioneren.
+1
Ik heb in de jaren 90 wel eens meegedaan met ploegwedstrijden. Vormec stelde een Landini 9880 met 3-schaar Overum beschikbaar. Omdat het een vrij zware en ruime ploeg was en de trekker een trekkracht regeling via de topstang had was een steunwiel onmisbaar. Op de zware klei liep de ploeg stabiel en kon je het wiel af en toe vast/stil houden. Op (slap) zand lukte dat niet. Verder moet je bij overrug wentelende ploegen opletten dat je de ploeg voldoende hoog uitheft omdat anders het (omslaande) steunwiel de grond raakt.
@spotmelker

Dat was een wentelploeg begrijp ik.
+1
@Fast Eddy Yep. Ik heb nog nooit met rondgaand gewerkt m.u.v. kanten afploegen. Maar dat is na de komst van 4+ schaar varioploegen niet meer nodig.
+4
Bij een 3 schaar ploeg heeft een dieptewiel niet zoveel nut, denk ik. Meestal bij 4 schaar en meer.
+2
@MF 2725 bij huidige (overbemeten) trekkers met elektronische hef gaat het prima. In de tijd dat ik leerde ploegen had ik het liefst een Renault 681 of 781 voor een 3 schaar omdat die trekstangregrling had. Met een Fendt of Deutz met topdstangregeling uit die tijd was het zonder wiel op lichtere grond niet te doen.
+1
Eigenlijk is het enige nadeel dat je wiel het breedste punt van je ploeg is, zoals hierboven al gemeld.
Bij een ruim bemeten trekker kan het ook goed zonder wiel. Het is dan wel belangrijk dat de hak van het laatste schaar goed in orde is, daarop steunt dan de ploeg.
Heb je tijdens de ploeggang te maken met wisselende grondsoorten, dan kan een ploeg zonder wiel gemakkelijker wegzakken. Mét wiel houd je dus de diepte meer constant. Verder wordt de hef minder belast. Bij een trekker met een redelijk versleten oliepomp kan de olie te warm worden als de hef continu hard moet werken bij een ploeg zonder wiel.
Ploeg je mét wiel, dan verminder je de druk op de trekkerachterwielen en daarmee de trekkracht. Dat kun je weer ondervangen door de topstang iets korter te draaien, zodat het wiel amper aan de grond komt, maar daar had je het wiel dan niet voor hoeven te kopen... 😉

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Overum Ploeg en hebben de trefwoorden ploegen , ploeg en 3 schaar geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
10
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0
ONDERWERPEN