Illustratie van:
26

Fendt 106 - Probleem bij snelheid aftakas

Hallo iedereen,

Heb sinds een jaar een fendt 106s.
Sinds kort pas dat ik de aftakas nodig heb. Na was lezen op het forum hoe alles bedient wordt ben ik een stuk wijzer geworden.

Maar zit met een probleem de hendel voor de 540 toeren krijg ik niet altijd verzet. Heb zojuist een tijdje gemaaid en de hendel terug naar 0 gezet. Nu wou ik verder maaien maar krijg ik hem niet meer uit zijn 0?
Ook al leg ik de tractor stil.
Hoe kan dit eventueel olie te kort ?

Nog een extra vraag de hendel links onder het stuur die met een zwarte bol op waarvoor dient deze?

Alvast bedankt

Deel dit topic

Reacties

Nou, kan wel eens zijn dat die hendel met die zwarte bol de aftakas-koppeling is (is dan een handbediende droge plaat koppeling). Probeer maar eens. Als die dan vrij staat zal de aftakas keuzehendel allicht ook makkelijker schakelen.

Maar misschien heb ik het wel helemaal fout, ben geen Fendt kenner, maar kan me nog zoiets herinneren van een Fendt 103 waarmee ik eens gewerkt heb, zijn kleine broertje dus.

Handboek als .pdf:

google.com/url/…
@jammermaarhelaas bedankt voor de handleiding deze ga ik zeker eens doornemen
Inderdaad, de hendel met de zwarte bol is de aftakaskoppeling. Dus aantrekken, aftakas inschakelen en dan weer loslaten. Dan zou het theoretisch goed moeten werken. Ben echter bang dat als je deze koppeling al een jaar niet hebt gebruikt, dat de platen wat vastgeplakt zitten. Als dat zo is, heb ik nog wel.wat tips.
Als het een hendel echt met een bol is en geen langwerpig zwart handvat, dan is het de 30% vertraging van de bak
@Fendttrisixfan
Maar die zit toch niet links onder het stuur ?
@Derkmax opzich wel hoor alleen niet bevestigd aan het stuur, hij is bevestigd aan de versnellingsbak
@Derkmax jawel, alleen nog wat lager dan aftakaskoppeling hendel
Ja klopt is de hendel die aan de versnellingsbak zit.
De hendel die aan het stuur zit is voor te ontkoppelen maar dat doet die precies niet meer ineens.
@andy-rega
Je voelt nog wel goed weerstand bij de hendel aantrekken ? Dus dat je een dikke veer indrukt , die het platenpakket lost .
Zo niet misschien bijstellen of druklager kan kapot zijn
@basia als ik hem naar boven laat gaan ( koppelen) laat ik hem rustig gaan.
Naar onder trekken en terug achter die lepel hangen heb ik toch stevige weerstand
Ook met een machine aan de aftakas komt de aftakas niet meer vrij ?
Op zijn ergst is er iets loos met het platen-pakket
@basia ja ook met de machine er nog aan. Ontkoppelt hij niet.
Misschien nog proberen bij te stellen ?
Die hevel links met die klembout op de ontkoppel-as iets verzetten ; zodat hij meer de veer indrukt ;die klembout moet erg vast , anders verdraaid de hevel op de as
@basia kan ik eens bekijken als het weer het toelaat.

Bedankt alvast
@basia ] snel even gekeken. Tractor staat nu van gisteren middag stil. Heb de hendel aan het stuur naar boven en naar onder gedaan.
Toen kan ik hem terug bewegen maar alleen naar de stand naar achter ( geen idee hoeveel toeren want staat niets meer op) en terug naar het midden naar helemaal vanvoor lukt niet. Maar kan nu wel eventueel wat werken als het nodig is.
+2
Aftakas schakelhendeltje : naar achteren is 1000 naar voren 540 daartussen zit de 0 stand
De 106 van mij schakelt ook wel eens moeilijk in de 540 ; dan even koppeling laten komen en weer aantrekken ; omdat je met de tandwielen schakelt ; wil het wel eens dat de tanden precies tegen elkaar staan
@basia bedankt dan was ik de hele tijd op 1000 aan het rijden. Weer extra weetje
Het zou wel eens te maken kunnen hebben met de aftakas lamellen koppeling. Mijn 106s had daar ook last van de trekker moest uitgezet worden om hem in versnelling te zetten. Het complete lamellen pakket vervangen en zins dien is het weer perfect. Hiervoor dient de trekker gesplitst te worden. En achterbrug olie eruit te halen. En een tooltje maken voor de veer spanning in de tussenbak eruit te halen.
@Nick.v daar heb ik de kennis en gereedschap niet voor en omdat ik de tractor maar als hobby heb is hij ook niet klaar voor de baan op te gaan om deze te laten herstellen. Is dit ter plaatsen te doen of is het te groot werk?
Ergens heb ik een keer een uitgebreide reactie geplaatst over het losmaken van een vastzittende koppeling op een Fendt 100 serie.
@Derkmax oke mercikes ga er na opzoek
@andy-rega
Zal lastig worden.. kan het zelf ook niet weer vinden.
Het zou kunnen dat er olie lekt of gelekt heeft bij de koppelingsplaten en dat dat de platen nu vastpakt. Over de aftakaskoppeling zitveen dekseltje, haal die er af en spuit de platen goed in met remmenreiniger, in ontkoppelde stand. Mooiste is als je de aftakas stomp kunt blokkeren met een zwaar werktuig ofzo. Je hebt kans dat hij dan wel loslaat.
@Derkmax ja klopt zijn meer topics als gedacht 😄
Dat ga ik deze week zeker eens bekijken.
Ik heb geen zwaar machien om eraan te hangen. De tractor dient gewoon om mijn tuin te onderhouden van 1.8ha
Even snel een off topic vraag. Als ik mijn rem in duw hoor ik al een zeer luide klak klak van mijn remmen wilt dit zeggen dat ze op zijn?
Ben een totale leek op tractor vlak
Dat "klakken" van de remmen is het geluid van de rem actuator (kijk maar es op google ,hoe die er uit ziet ) deze komt dan tegen nokken aan in het as-huis bij het remmen omdat hij niet mee mag draaien .
Mits niet abnormaal en als de remmen verder goed werken , niet iets om direct je ongerust over te maken ,
Enige speling is vereist omdat de actuator schijven tegen elkaar in draaien en dus iets "ruimte" moeten hebben om te kunnen bewegen
Misschien niet zo duidelijk uitleg ; maar beter lukt me nu even niet
Overigens staat ook een film op you-tube over 2 knutselaars die o.a. ook remmen van een 108 "repereren"
Zal het langdradige film even opzoeken

Alleen bij de 108 worden de remmen hydraulisch bediend en bij de 106 mechanisch (met stangen )
@basia super bedankt voor de uitleg. De remmen blijken niet slecht te werken volgens mij. Alleen de handrem doet het niet goed maar deze moet ik eens nakijken.

Bij 49 min zie je hoe ze een actuator demonteren

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 106 en hebben de trefwoorden olie , fendt , stuur , tractor , aftakas , maaien , snelheid , toeren , wijzer en hendel geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
26
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0