Illustratie van:
2

Iseki Onbekend - Koppelingpedaal op hydrostaat tractor

Hoi allemaal,

Ik ben op zoek naar meer informatie over hydrostatisch aangedreven (mini)tractors en met welk rijbewijs deze (op de openbare weg) bestuurd mogen worden.

De situatie is als volgt: Ik ben momenteel bezig met het behalen van een rijbewijs B, Door mijn ASS is het echter mogelijk dat men mij zal aanraden om toch voor een rijbewijs automatische versnellingsbak te gaan.

Mijn grote droom is (zodra ik mijn rijbewijs heb) is om een 2de (mini)tractor te gaan zoeken waarmee ik op de weg mag rijden.

Volgens de Belgische wetgeving mag een persoon die in het bezit is van een rijbewijs B automaat enkel met voertuigen rijden die niet uitgerust zijn met een koppelingpedaal.

En daar zit het punt waar ik niet helemaal wijs uit geraak: Tijdens mijn zoektocht merkte ik reeds op dat sommige hydrostaat tractors wel een koppelingspedaal hebben en andere niet.

Voor zover ik het tot op heden heb kunnen terugvinden wordt een koppelingspedaal (indien aanwezig) bij een hydrostaat enkel gebruikt voor functies die niets met het rijden op de openbare weg te maken hebben (bv. aftakas, 4x4 in/uitschakelen, starten van de motor, ...)

Om een lang verhaal kort te maken: Weet iemand of ik met een rijbewijs B automaat een hydrostaat tractor (al dan niet uitgerust met koppelingspedaal) mag besturen op de openbare weg?

Deel dit topic

Reacties

Hallo, ik heb enige tijd geleden hieromtrent ook een mailtje gestuurd naar de dienst mobiliteit,
Van mij was het vooral over het maximale gewicht. Van een B+E rijbewijs
Dit was het antwoord:
--------
Geachte heer,

Allereerst kan ik u verduidelijken dat een rijbewijs G alleen toelaat land- of bosbouwvoertuigen te besturen voor land- en bosbouwdoeleinden.

Met een rijbewijs BE mag u met een trekker tot 3500 kg een aanhangwagen van meer dan 750 kg tot 3500 kg trekken, dus een combinatie van max. MTM 7 T, tenzij u uw rijbewijs verkregen hebt voor 2013, dan is het een max 12 T combinatie

U mag met een combinatie van tractor 3500 kg en aanhangwagen 3500 kg rijden met uw rijbewijs BE.

Met vriendelijke groeten,
Directie Verkeersreglementering

----------

Maar dit beantwoord uw vraag natuurlijk niet ivm automatisch rijden ik stuur u even een pb met het emailadres van de bevoegde diensten.

De koppeling heb je bij een hydrostaat enkel nodig om te schakelen tussen hoge en lage versnellingen, op de weg gebruik je enkel de hoge dus denk ik wel dat je in regel zou zijn maar het is natuurlijk beter dat u een schriftelijke bevestiging hebt moesten er ooit problemen van komen.

Mvg wouttiiii
Beste, Hartelijk dank voor uw reactie en het PB dat u me stuurde,

Zoals u reeds aanhaalde heb je het koppelingspedaal niet nodig op de openbare weg, Maar voor zover ik nu geraakt ben in de zoektocht zou het nog steeds niet mogen, wat ik persoonlijk enorm belachelijk zou vinden. Maar ik ga het zeker eens dubbelchecken bij de dienst die u adviseerde, Bedankt voor de tip

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de machines van Iseki en hebben de trefwoorden tractor , motor , aftakas , versnellingsbak , starten , rijbewijs , hydrostaat , automaat , zoektocht en Hydrostatisch geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
344