Foto van een Hanomag R425 met het mes aan de grond. Gister meegedaan met het N-H kampioenschap van de Otmv, vingerbalkmaaien mooi weer, mooi gras, mooi rommelen. Blijft een leuk spelletje. .

Maaiwedstrijd.

+9
langeslagdiesel
Foto van een Hanomag R425 met het mes aan de grond. Gister meegedaan met het N-H kampioenschap van de Otmv, vingerbalkmaaien mooi weer, mooi gras, mooi rommelen. Blijft een leuk spelletje. .
+4
wim-same
@langeslagdiesel als het gras nog mooi rechtop staat is het prachtig maaien met een vingerbalk. Maar de reden dat wij vroeger toch graag een cyclomaaier hadden laat niet te raden. Maar deze maai wedstrijden zijn inderdaad hele mooie evenementen.
+2
langeslagdiesel
@wim-same ik rij als 1 van de weinigen met een fijne balk. Bij een juiste afstelling van het mes en de balk maait het fantastisch. Maar het vraagt erg veel na stel werk. Een verkeerde afstelling wordt erg snel afgestraft. Maar goed. Het is nu hobby.
+2
wim-same
@langeslagdiesel ha ha, wij reden met een middel balk, en toen was het geen hobby.
+1
langeslagdiesel
@wim-same midden balk en grove balk waren ook het meest in gebruik. Gebruik van de fijne balk was erg streekgebonden wat ik begrijp. Ik heb ze alle drie. Kan zo uitwisselen als ik wil. De fijne balk van mij komt uit de regio Neurenberg.

Reacties

+1
contitour
Gaaf!
+1
akkermopet
Mooi werk 👍🤠
+3
2850Johndeere6R
Altijd een prachtig schouwspel on te zien
+3
allis man
Prachtig werk niet altijd eenvoudig met een vingerbalk.
+1
BEboer
Wij kregen vorige week de subsidielijst die we kunnen aanvragen als landbouwer in Vlaanderen. Hierbij kunnen we al boer subsidie aanvragen voor vb klepelmaaier tot wel 50% (dit om de bufferstroken te onderhouden) plots zag ik triplemaaier en frontmaaier 50 procent ik ging bijna een bestelling plaatsen maar las de details. En er stond bij deze 50 procent is enkel geldig bij vingerbalkmaaiers op schijvenmaaiers slechts 15.

Is zo'n maaibalk beter voor het wild ofzo of wat is hier het voordeel van? Meestal krijg je extra subsidie op dingen die beter zijn voor het milieu.
deutzisthebest
@BEboer

Vingerbalk is vriendelijker voor de fauna, vooral voor insecten die niet vermorzeld worden in de maaier.
SJB533
@deutzisthebest
Ja, maar je knipt wel hele nesten met hazen en weidevogels naar de eeuwige jachtvelden.... 🙈
wim-same
@deutzisthebest of een vingerbalk beter is voor muggen weet ik niet, maar ook met een vingerbalk ben ik vroeger zat vogel nesten tegen gekomen, die je pas zag als je er al overheen of doorheen was hoor.
deutzisthebest
@wim-same @radium45

Vingerbalk is ook niet de oplossing daarvoor. Maar de klepelmaaier of cyclomaaier hebben de vogel en hazen nesten ook weinig kans.
En ze zijn er tegenwoordig ook fan van om maaisel een paar weken te laten liggen zodat insecten en planten zaden kans hebben. Die wordt met de klepelmaaier gelijk kapot gemaakt volgens mij
+2
wim-same
@deutzisthebest ga ik vasn de week gelijk klepelen, scheelt weer een keer onkruid spuiten. ha ha
+2
deutzisthebest
@wim-same

Ik zeg doen hahaha, hoe minder vaak werk we daaraan hebben hoe beter 😋
+1
radium45
langeslagdiesel
@deutzisthebest laten liggen is niet nieuw, maar erg oud. Vroeger toen was bermhooi gewoon goeie handel. Zelfs roofgoed soms! Ik heb ze in het verleden wel kunstmest zien strooien in de brede bermen voor meer opbrengst. Nu ben je 40 jaar verder en zijn de meeste bermen kompleet verwaarloosd! Er groeit en ligt alleen nog troep! Gras moet je met een loep zoeken hier en daar. De kostprijs per meter onderhoud is zo hoog opgelopen, terwijl er steeds minder in de bermen gedaan wordt, dat er een nieuwe dumpplaats gevonden moest worden voor het vrij komende maaisel. Ik heb er al meer wat over geschreven. Als een boer vroeger een mislukte graskuil had dan was dat zo. Helaas. Nu doen ze het bewust en noemen het bokachi. Koud composteren. Ja, tuurlijk. Succes er mee.
+3
J asper
@langeslagdiesel Bermen netjes inzaaien met gras klaver, is het zogenaamde stikstof probleem ook meteen opgelost 😂
+2
langeslagdiesel
@BEboer gebruikt per meter werkbreedte veruit het minste vermogen en dus diesel.
+2
wim-same
@langeslagdiesel dat is een ding dat zeker is. Veel minder diesel gebruik.
+1
langeslagdiesel
@wim-same maar als je graag wilt leren vloeken is het echt een aanrader wat ik van de oude garde begrijp.
+1
wim-same
@langeslagdiesel Ha ha, klopt helemaal. mijn oudere broer kwam scheldend terug van het maaien, en ik ging er weer eens beginnen. vooral niet vloeken, want dat helpt niet. maar ik was wel heel blij dat Pa na 2jaar een andere maaier kocht. Een Welger CM 400.
valtraaa
@langeslagdiesel waar liep je dan zoal tegenaan verstopping? Tegenwoordig hebben ze 2 bewegende messen kema bijvoorbeeld ben wel eens benieuwd hoe dit gaat.
+2
langeslagdiesel
@valtraaa nieuw en vlijmscherp gaat het prima. Met een cyclomaaier kan je nog ff je perceel afmaaien als de messen stomp raken. Dat kan je met een messerbalk wel vergeten. Steentjes en molshopen zijn ook niet echt vrienden.
+1
Tjeerdf1m414
@valtraaa met dubbele messen knip je het af. En dat wil vaak nog wel. Met een enkele moet je het langs je vingers afsnijden. Heb je gauw stropers en dat het aan je vingers blikft hangen en ertussen. Heb er zelf ook 1 maar ik vindt het nog best lastig om mee te maaien.
valtraaa
@Tjeerdf1m414 je hebt er nog één met enkel werkende messenbalk of een nieuwe met dubbel? Ben wel heel benieuwd naar de ervaringen van mensen die met de moderne maaibalken van kema maaien namelijk.
Tjeerdf1m414
@valtraaa ik heb met een enkel mes. Maaibalk en trekker zijn uit 1950.
+2
a3vandiejen
Prachtige hobby zo, mooi Johan.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Hanomag R425 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!