Beseft de boer wel dat hij via zijn tractor kennis doorspeelt aan Amerika? Hoogleraar Corien Prins over complexe data-dilemma’s

TILBURG - Mag je in een WhatsAppgroep racistische taal uitslaan? Is Nederland voorbereid op een cyberaanval? En beseffen boeren wel dat ze via hun tractoren kennis doorspelen aan Amerika? Met dit soort praktische vragen bij fundamentele kwesties houdt Corien Prins zich bezig. De Rijense won er onlangs de hoogste onderscheiding voor wetenschappers mee.

Deel dit topic

Reacties

+34
dx11
Was ik mij niet van bewust Nee. Daarom houdt Amerika de olie zo duur. Ze weten dat mijn trekker nog steeds lekt
+2
GerbertXL
@dx11 moet je wel een trekker hebben die nieuw genoeg is. Daar hebben jij en ik geen last van voorlopig.
dx11
@GerbertXL ja klopt. Kan zomaar anders zijn, maar als ik steeds weer zie wat ik moet bijleggen voor een trekker die dat kan, dan verwacht ik dat wij dat de eerste paar jaar niet meemaken
+4
GerbertXL
@dx11 ik hoef niks moderner als mijn jongste trekker uit 2008, zie er niet echt het voordeel van. Ik had pas eentje van een paar jaar oud mee, ik werd duizelig van de vracht info op het grote beeldscherm. Ik word een oude lul.
+1
MASSEY-MOOI
@GerbertXL precies, je bent meer bezig met de trekker als met het werk wat je doet tegenwoordig.
+1
hobbyboer
Quote Reactie van @MASSEY-MOOI:
precies, je bent meer bezig met de trekker als met het werk wat je doet tegenwoordig.

Ik ervaar dat juist andersom, doordat de electronica allerlei taken van je overneemt heb je juist meer tijd om je werk te controleren/finetunen/vooruit te plannen.
hobbyboer
Quote Reactie van @GerbertXL:
Ik had pas eentje van een paar jaar oud mee, ik werd duizelig van de vracht info op het grote beeldscherm. Ik word een oude lul.

Dat denk ik ook weleens, ik rij nu 5,5 jaar op de lijnbus en spring op vrije dagen nog regelmatig even op de tractor en dan moet ik ook wel weer even wennen, maar dat gaat heel snel.
Vaak mis ik weer van alles als ik dan weer op een iets oudere trekker stap
Ford revisiemotor
Kan iemand wat duidelijkheid geven over het artikel, het zit achter een betaallink,
+2
GerbertXL
@Ford revisiemotor waarschijnlijk dat nieuwe trekkers met internet verbonden zijn en, vooral bij ingebouwde gps, dan alle data die de trekker aanmaakt bij JD op de harde schijf komt. Met combines is het nog erger omdat dan al je opbrengsten bekend zijn bij de fabrikanten. En zij verkopen de data waarschijnlijk weer door...
Volkomen bezopen en daarom wil ik ook geen trekker die aan het internet zit (of het moet uit kunnen), nou is het niet echt interessant wat ik allemaal uitvoer maar het gaat ze gewoon geen drol aan.
Op mijn auto kan ik de ingebouwde gps geeneens uitzetten, ook achterlijk. Data delen heb ik vanzelfsprekend uit staan maar of dat echt zo is...
Ford revisiemotor
@GerbertXL
Dus het speelt alleen bij John Deere, begrijp, of zijn er meer van die idiote bedrijven?
GerbertXL
@Ford revisiemotor iedereen die het kan doet het. Als de fabrikant/dealer op afstand in de trekker kan kijken (telematica) kun je er vanuit gaan dat er ook data naar de fabrikant gaat. Net zoals bij telefoons, auto's en alles waar internet op zit.
rommert14
@Ford revisiemotor bij mf kunnen ze ook instellinfen op afstand veranderen
+1
valtraaa
@rommert14 bij John Deere konden ze de trekkers die in Rusland draaiden toch ook softwarematig blokkeren.
+2
Ford revisiemotor
@valtraaa
Dat bedoel ik nu,
dat de fabrikant op afstand bepaalt of jij met je trekker (eigendom) kan werken of niet.
Toch de gek voor woorden.
+4
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Ford revisiemotor:
dat de fabrikant op afstand bepaalt of jij met je trekker (eigendom) kan werken of niet.

Laatste lease bedrag niet betaald dan start de trekker niet.
Ideaal voor degene die nog geld moet krijgen
Jotke
Quote Reactie van @valtraaa:
@rommert14 bij John Deere konden ze de trekkers die in Rusland draaiden toch ook softwarematig blokkeren.

Quote Reactie van @Ford revisiemotor:
Dat bedoel ik nu,dat de fabrikant op afstand bepaalt of jij met je trekker (eigendom) kan werken of niet.Toch de gek voor woorden.

Bij dat voorval in Rusland ging het om alsk het goed heb in Oekraïne bij een dealer door het Russische leger gestolen trekkers en machines.

Niks verkeerds aan lijkt mij...

Denk niet dat een fabrikant zomaar trekkers of machines stil gaat zetten. Daar hebben ze hun eigen het meeste mee!
+1
Jotke
Quote Reactie van @Ford revisiemotor:
idiote bedrijven?

Idioot vind ik nog al een groot woord over een modern bedrijf dat gewoon moderne technologie levert om het werk makkelijker en efficiënter te maken en dat door iemand die zelf op een forum zit waar via Google gepersonaliseerde advertenties verschijnen... over gegevens delen gesproken...

Denk dat er weinig mensen echt mee zitten gezien dat Deere nog altijd wereldmarkt leider is en ook in NL inmiddels marktleider.

Daarnaast, in iedere zelfrijdende machine of trekker zitten tegenwoordig chips. De meeste, shoveltjes en wat minigraver uitgezonderd ook vort GPS of gps voorbereiding.

Of het nu Deere, Agco, Claas, Kubota, SDF of wie dan ook is.
+2
GerbertXL
@Jotke brave browser gebruiken, dan heb je geen last van advertenties.
Jouw logica van "je geeft toch al een klein beetje info weg, waarom niet gewoon alles" is, met een groot woord, idioot.
En je sabelt je eigen argument al neer. Eerst zeg je dat gegevens delen niemand boeit omdat JD marktleider is en vervolgens zeg je dat alle andere fabrikanten het ook doen.
Wees iets minder goedgelovig over wat JD zegt, en eigenlijk alle multinationals, zij ontwikkelen geen nieuwe vindingen uit de goedheid van hun hart maar om geld van alles en iedereen binnen te harken. Dat is zelfs hun plicht naar de aandeelhouders toe.
Als jij iets weet van een klant wat niet echt geheim is, en je hebt een andere klant die het ook wil weten en bereid is om te betalen voor de informatie dan kan het verleidelijk zijn die informatie te verkopen. Breid dat nu uit naar miljoenen klanten met miljoenen stukjes informatie en hele rijke en nieuwsgierige andere klanten...
JD en de andere fabrikanten zijn echt niet beter dan een google, het verschil is dat ze inkomsten hebben die niet afhankelijk zijn van informatie verzamelen.
Ford revisiemotor
@Jotke
Van een "modern"bedrijf accepteer je dat maar????
Jij koopt een machine, je betaalt en je doet met die machine wat je wil en wanneer en zolang je wil.
Daar heeft dat "modern"bedrijf geen zak mee te maken, ook niet wanneer je olie ververst of je originele of imitatie filters gebruikt, waar jij je machine laat onderhouden.
Voor die "moderne technologie" betaal je de hoofdprijs, het zou er nog aan mankeren dat die "moderne techniek" je werk niet efficienter en gemakkelijker zou maken.
Overigens voel ik mij totaal niet aangesproken, als je het hebt over Google en advertenties, ik zie er geen enkele, hier niet en op andere website niet, nu niet nergens.
Hier schrijf ik af en toe, dat is mijn eigen keuze, socials doe ik niet aan, cookies trackers en andere marketing shit worden op allerlei manieren tegen gehouden, gebruik geen Microsoft, Apple, Google die alle hondsgezeik "naar huis bellen".

Ik vindt het idioot dat bedrijven het zich permiteren om zo met hun klanten om te gaan, idioot dat mensen dit normaal of acceptabel vinden.
Jotke
Tis maar waar men zich druk om kan maken...
+2
GerbertXL
@Jotke als alle merken behalve john deere het zou doen zou je vast zeggen dat het niet nodig is.
Deel je al je persoonlijke informatie met iedereen, teamviewer op je computer en iedereen het wachtwoord geven?
Jotke
Quote Reactie van @GerbertXL:
@Jotke als alle merken behalve john deere het zou doen zou je vast zeggen dat het niet nodig is.Deel je al je persoonlijke informatie met iedereen, teamviewer op je computer en iedereen het wachtwoord geven?

Nee en nee.

Dan zou het me nog steeds weinig uitmaken.

Degene die er het hardst over klagen zitten wel op Facebook, instagram, tiktok, Twitter, tractorfan enz...

Als je overal bang voor bent kun je niks meer. Als je met moderne technologie wil werken moet je er ook maar mee akkoord gaan dat de daarbij horende gegevens opgeslagen worden.

Is het zo erg dat ergens op een harde schijf staat hoe groot jouw perceel is of hoeveel je geoogst hebt? Daar heb je zelf ook profijt van toch? Anders koop je dat spul niet zou ik zeggen...
Bert353
@Jotke hoe dan ook, toch vind ik het niet correct dat dat soort bedrijven doordat je hun machine/trekker koopt informatie van jou kunnen verzamelen en die info dan doorverkopen, vaak voor veel geld.
dat ze dan die machine bij jou neerzetten en er geen geld voor vragen! (ze halen dat tenslotte terug door de verkoop van jouw data...)
Jotke
Quote Reactie van @Bert353:
die info dan doorverkopen, vaak voor veel geld.

Dat is zeker niet goed!

Mijn punt was meer. Je kiest er zelf voor dat bepaalde gegevens opgeslagen worden op de server van bijv Deere. Zij die met GPS werken hebben of kunnen daar ook een abonnement voor hebben, bij Deere is dat JDLink. Zitten meer voordelen aan dan nadelen als je met die apparatuur werkt.

Als die gegevens niet opgeslagen worden heb je ook niks aan GPS.

Doorverkopen is niet goed maar is er ook bewijs dat dit daadwerkelijk gebeurt door die fabrikanten?

Tis bietje hypocriet of onzinnig of hoe moet ik het zeggen om te zeggen dat bijv de vorm van jouw perceel niet op de server van een fabrikant hoeft te staan waar die fabrikant letterlijk 0 aan heeft maar voor jou wel handig is, maar wel met een smartphone rondlopen die alles opslaat/volgt. Lid zijn/gebruik maken van social media platformen als Facebook, Twitter, WhatsApp( allen Amerikaans), tiktok( Chinees), telegram( Russisch) enz.

Op internet zitten, bijv om tractorfan te bezoeken...

Maar dat ergens in Duitsland of de USA op een server tussen de gegevens van miljoenen andere gebruikers de vorm van jouw perceel of de opbrengst ervan vastgelegd ligt... das echt een gigantisch probleem!
+3
GerbertXL
@Jotke wat een non argumenten. Moderne technologie heeft er niet perse iets mee te maken. Ook als je een relatief ouderwetse trekker koopt kan er op afstand meegekeken worden. De techniek is nou niet echt hard vooruit gegaan in trekkers, mijn 15 jaar oude trekker zonder interverbinding kan hetzelfde als de nieuwste trekker die dat wel heeft in het land. Maar bij die nieuwe trekker kan je op afstand zien wat er gebeurd. En daar valt wel wat voor te zeggen bij grote bedrijven die hun vloot in de gaten willen houden bijvoorbeeld. Maar wat is het steekhoudende argument dat de fabrikant moet weten wat de opbrengst is van je land en de vorm? Heb je daar zelf profijt van?
Hier ergens in de buurt zijn een poosje terug vrij nieuwe jd's gestolen, de dealer heeft ze gevonden doordat ze erin konden meekijken, dus daar valt ook wat voor te zeggen, maar is het nodig dat de fabrikant/dealer weet waar ze zijn als de eigenaar er niet van is gecharmeerd? Ik vind van niet.
Het heeft niks met bang zijn te maken. Het heeft er voor mij mee te maken dat de fabrikant dit niet doet om de eigenaar van de machine een dienst te bewijzen maar om ze afhankelijk te maken. Geef mijzelf op afstand toegang tot de trekker, liefst via mijn eigen server.
Ik heb m gekocht, hij is van mij. Dat vind jd niet, in 2015 al wilden ze al dat de koper geen eigenaar werd van de software, waar de trekker niet zonder kan. Doe de toegang op afstand erbij en de groen/gele mannetjes kunnen kijken of jij je trekker niet hebt opgevoerd of programma's gebruikt die zij afkeuren. Daar pas ik voor.
Jotke
Quote Reactie van @GerbertXL:
Maar wat is het steekhoudende argument dat de fabrikant moet weten wat de opbrengst is van je land en de vorm? Heb je daar zelf profijt van?

Hoeven ze niet maar het zal toch ergens opgeslagen moeten staan?

Doorverkopen is fout. Daar ben ik het 200% mee eens. Mijn punt was dat mensen een smartphone hebben, ook social media zitten, elders op internet maar vervolgens het een groot probleem is dat ergens tussen de gegevens van miljoenen gebruikers staat hoe groot jouw perceel is of wat jouw opbrengst is...

Rest zie reactie op @Bert353
GerbertXL
@Jotke je maakt een onderscheid dat ik niet maak. Ik vind het wel degelijk een probleem dat sociale media platformen de gekste gegevens opslaan. Ik heb zelf dan ook vrijwel alle toestemmingen uitstaan op m'n telefoon, locatie staat alleen aan als ik navigatie gebruik bijvoorbeeld. En sociale media heb ik sowieso niet. Ik heb ook een poos duckduckgo browser gebruikt maar dat was een brug te ver door totale onbruikbaarheid, nu brave browser.
Maar dat is ook een ander verhaal, als je niks betaalt kun je er vanuit gaan dat je zelf het product bent. Maar hier betaal je dik voor een product en toch wil de fabrikant er toegang toe hebben. Die gegevens kunnen ook gewoon lokaal opgeslagen worden en als je wilt delen tussen gps systemen moet dat ook prima met een eigen server kunnen.
Als je graag alles wilt delen met de fabrikant prima, maar voor mensen die vinden dat ze het geen zak aangaat wat ze met hun eigendom doen moet de mogelijkheid er zijn dat te blokkeren, simpel.
+1
joske1980
Ach het is ook allemaal betrekkelijk. Geen tiktok maar wel allemaal Chinese omvormers en zonnepanelen. Als ze het stroomnet plat willen gooien weet ik zeker dat ze dat met paar muisklikken kunnen. Dan boeit het niet zo of ze bij John deere weten hoeveel tarwe er gedorst is.
+1
nhfendt fan
Ik zou me meer zorgen maken of het rekenmodel of je wel of geen piekbelaster bent , met alles wat je daar invult maak je het de overheid wel heel makkelijk.... ook is die site gestuurd om je er als piekbelaster uit te laten komen .
jammermaarhelaas
Het hele internet is geïntroduceerd vanuit het Pentagon (het ministerie van defensie in de VS), de rest is slechts het verdere uitrollen en verfijnen van de beschikbare techniek. Een groot deel van de wereldbevolking loopt al de hele dag rond met een afluister apparaat (smartphone). De droom van elke geheime dienst, een groot succes tot op heden.

Misschien is het goed om jezelf te beseffen dat privacy slechts nog in beperkte mate bestaat voor wie van deze technologie gebruik maakt. En ook zij die zelf geen smartphone hebben en niet op internet actief zijn zijn er door betroffen via electronische diensten van bv een boekhouder, een huisarts, ziekenhuis, apotheek, bank, enz.

Big brother is watching you, het hoort er allemaal bij in deze tijd.
+2
Klein Rot
Beseffen de mensen wel dat via sociale media klantenkaarten van diverse supermarkten e winkels allerlei informatie wordt gedeeld met de hele wereld. Ook door diegene die het hardst schreeuwen over privacy.
Jotke
+1
GerbertXL
@Klein Rot Maar dat is geen reden om hier niks tegen te doen. Dat je word bestolen door onbekenden wil nog niet zeggen dat je het maar toe moet laten van mensen die je al betaald hebt voor hun diensten.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden tractor , tractoren , boer , kennis , tilburg en nederland geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
33
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0