Illustratie van:
43

New Holland TS 125 A - Camera op de neus om beter de frontlader te kunnen zien.

Zoals hier gemeld heb ik sinds kort een New Holland TS 125 A met voorlader. Nu een aantal uurtjes mee bezig geweest om te oefenen (is toch wel echt anders als de 8210) loop ik tegen het probleem aan dat ik de werktuigen (palletvork, grondbak, krokodilvork) echt niet kan zien. Ik moet echt gaan staan om over de neus van de 6 cilinder heen te kijken. Werkt natuurlijk niet echt lekker.
Nu zag ik er aan te denken om een achteruitrij camera op de neus te plaatsen zodat ik iig beter kan zien waarmee ik bezig ben aan de voorkant. Zijn er mensen die er ervaring mee hebben en weten of dat zoiets werkt, of dat het weggegooid geld is. Nu kosten die dingen inmiddels niet zoveel meer, maar toch.

Met vriendelijke groet,

Bouke

Deel dit topic

Reacties

+3
Je moet ook langs de neus kijken ipv erover. Vaak zit er op een voorlader ook een mechanisme om de stand van de bak te kunnen zien. Vaak een stokje wat op een bepaald punt moest staan.
Geen ervaring met camera maar zou vast kunnen werken
@bartjuh Dat stokje heb ik er ook opzitten. Heb er zelfs streepjes opgezet, maar dan vindt ik het nog niet lekker werken. Als je bv de palletvork in een pallet moet steken kan ik net niks zien, ivm voorwielen en spatborden. Vandaar.
Kan ook zijn dat ik gewoon meer moet oefenen...........
+1
@contitour bij de palletvork die wij hebben voel je wanneer de lepelpunten van de grond komen omdat er wat speling op de geleiding van de breedteverstelling zit. Dus altijd voor de pallet gaan staan. Lepels klein beetje scheef naar beneden op de grond. Dan palletvork achterover trekken en zodra je voelt dat de punten van de grond komen kun je de pallet inrijden. Is even oefenen maar zo kun je toch pallets oppakken zonder dat je wat ziet.
+1
@Pieter Buren Dat werkt wel goed op vlak terrein; maar niet erg vlot. Als je met een palletvork wil werken kun je het best niet met een voorlader doen. Moet het toch met de voorlader? Dan liefst een geschikte trekker (Fendt xylon, Deutz Agrotron) Is dat ook lastig? Dan een camera tussen de lepels monteren; daar ben je ook zo aan gewend.

Om vlot te werken moet je gewoon de punten van de lepels kunnen zien.
@PieterA wij hoeven ook niet de hele dag bollenkisten op de pakken. Gemiddeld 2 pallets per week met de voorlader (rest met elektrische palletwagen) denk ik. En dan zul je net zien dat de camera vies is. Maar ik volg dit topic wel even. Je ziet er meer op dan ik verwachtte als ik de foto van @casejxu bekijk.
+1
@Pieter Buren Snap ik. Ik zit zelf vaak op ongelijk terrein als ik met de voorlader en palletvork moet werken. Dan is zo'n camera ook een uitkomst omdat ik anders links én rechts moet kijken.
En even hardop denken. Als je onder het achterraam nog een camera maakt kun je het beeld wisselen naar de achtercamera als je niet met de voorlader bezig bent. Of beide beelden op hetzelfde scherm. Dan hangt dat scherm ook niet 95% van de tijd voor jan joker in de cabine.

Edit: als het helemaal luxe moet kun je het zelfs nog zo maken dat het scherm automatisch verspringt als je de shuttlehendel in de achteruit zet.
+1
Quote Reactie van @PieterA:
Dat werkt wel goed op vlak terrein; maar niet erg vlot. Als je met een palletvork wil werken kun je het best niet met een voorlader doen. Moet het toch met de voorlader? Dan liefst een geschikte trekker (Fendt xylon, Deutz Agrotron) Is dat ook lastig? Dan een camera tussen de lepels monteren; daar ben je ook zo aan gewend.Om vlot te werken moet je gewoon de punten van de lepels kunnen zien.

Of hij had gewoon een 4 cilinder moeten nemen. Met kortere neus heb je ook beter zicht op de voorlader. In zijn eerdere topic zocht hij een trekker tussen de 80 en 100 pk voor oa voorladerwerk. Voor het werk wat hij er mee zou gaan doen was dat ook voldoende vermogen. Waarom hij eerst raad komt vragen, genoeg goede adviezen krijgt en dan toch een 6 cilinder koopt is mij verder een raadsel.

tractorfan.nl/topic/313156/
+6
Quote Reactie van @walker1:
Of hij had gewoon een 4 cilinder moeten nemen.

Grote onzin. De ier in het onderste filmpje heeft een 4 cyl 856 onder de lader en die ziet ook niets.
Onze 3 cyl D40n had een voorlader en zag je ook de tanden van de mestvork niet
+2
@Fendt926Driver Klopt hoor, met een 4-cilinder zie je niks meer. Vaak zit je lager.
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
De ier in het onderste filmpje heeft een 4 cyl 856 onder de lader en die ziet ook niets.

895. Nog compacter
+1
@walker1 Er zijn meerdere redenen waarom ik voor de 6 cilinder heb gekozen. De eerste was dat de op deze (bijna) alles aanwezig was wat ik zocht met een (gecontroleerde) urenstand van onder de 4000 uur en een prijs die ik bij de 4 cilinders niet tegen kwam. Verder vindt ik 6 cilinders erg mooi lopen en is het met persen op de helling en bomen halen in het bos, fijn om een beetje gewicht te hebben. Ook heeft de buurman me nu gevraagd of ik in het seizoen niet met een karretje mais wil gaan rijden. Qua vermogen heb je gelijk, 125/150 pk is eigenlijk te veel. Dus vandaar dat deze er is gekomen.
+1
@walker1 met geen 1 trekker heb je zicht op de palletvork. Als de neus niet in de weg zit zit het ventielenblok voorop de lader wel in de weg. Je moet er gewoon aan wennen
@walker1 Mee eens, meestal zit je in een 6 cilinder wel hoger, maar de motorkap is ook hoger. Dus daar veranderd in feite niks mee, maar omdat de motorkap vaak wel langer is, heb je toch minder goed zicht op een voorlader. Al kan het per merk/type trekker en ook merk/type voorlader natuurlijk verschillen hoeveel slechter het zicht is.
@contitour Ik werk eigenlijk nooit met een voorlader, alleen op stage wel eens gedaan. Daar kon je ook niks zien was in het begin erg lastig heb toen ook nog een ibc lek gestoken😅. Maar wende op een gegeven moment wel je krijgt er vanzelf wel meer gevoel bij denk ik.
@Hobby boertje Als je de punt van ten minste 1 lepel niet kunt zien is het zeer beroerd werken. Daar wen je echt niet aan. Ik heb dat bij de cooroverkantelaar aan de verreiker als de kisten op de grond of 2 hoog staan. Ik los het op door met de heftruck de kisten steeds drie; vier of vijfhoog te zetten. De tweede kist kan ik met mijn hoofd uit het raam zien en de kist op de grond doe ik op de manier van @Pieter Buren.
+2
Ik weet dat een lelieteler uit de regio een camera op de palletvorken heeft om de kisten makkelijker op te pakken. dat werkt goed. Op de neus zie je nog niet alles.
+2
@Fast Eddy

Ik kwam dit filmpje op Youtube tegen. Ziet er toch wel aardig uit zo'n kamera op de Palletvork.
+1
@contitour

Hij heeft dat ook gedaan. Staan wel nog meer filmpjes van op aangezien deze trekker weg is en vervangen. Op de opvolger heeft hij het soortgelijk gedaan.
@YaMaGa haha, ik zelfs geaboneert op het kanaal van deze Ier.
@contitour kunnen we wel nog wat van opsteken. 😅
+1
@YaMaGa Leuke vent en een heerlijk accent. Kan uren naar hem luisteren.
@contitour zou eerder de camera zoals de ier op de lader maken dan die met magneetvoet in de palletvork.
1 keer vork afkoppelen zonder de kabel los te doen of camera te verwijderen en je hebt het kapot.
+1
@Fendt926Driver nadeel is dat je weinig gevoel heb dan met de vorken. Als je met de lengte van de vorken mee kijk kun je het beste zien hoe ze staan en hoe vlak. Dan zou de oplossing van gritech.nl/… wel mooi zijn door de accu. Zeker als je het maar af en toe gebruik om een pallet te pakken. Gooi je 'm ook zo op een ander werktuig
Quote Reactie van @casejxu:
nadeel is dat je weinig gevoel heb dan met de vorken.

Hoor ook van vele dat ze hem in de snelwissel hebben gebouwd.
Dan blijft die bij de trekker en is er altijd een plek te bedenken dat die de palletlepels ook kan zien
@Fendt926Driver zo heb ik t bij de bollenboer wel gemaakt. Maar wij doen niet anders! Als de bak er 1 dag per jaar aan hangt is het veel. Daarom is voor heel af en toe die accu camera wel een mooie oplossing. Of zorgen voor een open vorkenbord scheelt al veel. Heb de rechter lepel altijd 1 standje meer naar binnen met kisten en pallets laden want dan kun je 'm wel zien ipv op ze allebei op ze breedst
+2
Ziehier

(klik om te vergroten)

Een oudere niet super scherpe fotoos maar je ziet de vorken nog net op t scherm. Camera hangt in t snelwisselframe van de voorlader 👌
+2
@casejxu Hier al jaren camera op de voorlader gemonteerd op het snelwisselframe. Werkt super en camera is eigenlijk nooit vies. Camera komt in beeld wanneer je de voorlader bedient en verdwijnt 30 sec daarna weer uit beeld, werkt super ook in het donker.
Of een shovel kopen
+1
@mdoornekamp Heb ik al.........., maar die is dan voor veel klussen weer te groot...............( zie avatar)
@contitour hhahaha daar kan ik in komen dat die net wat tz groot is 😂😂
+1
Bedankt voor alle reacties. Ik denk dat ik maar eens een goedkoop setje op amazon koop om eens wat te experimenteren. Het systeem werkt dus wel zoals ik zie en lees. In eerste instantie ga ik er maar vanuit dat ik de camera op het snelwisselframe ga monteren. Misschien met verschillende aansluitpunten ivm verschillende werktuigen. Ben er nog niet helemaal uit of ik een camera wil die radiografisch is of eentje met een vaste draad.

Grts Bouke
+1
Quote Reactie van @contitour:
radiografisch

Heeft ook stroom nodig🤷‍♂️
@casejxu Klopt, ik weet hoe dat gaat. Zit een batterij in die leeg is als je hem nodig hebt.
Quote Reactie van @contitour:
In eerste instantie ga ik er maar vanuit dat ik de camera op het snelwisselframe ga monteren.

Misschien zo maken met de draad dat je hem op 3 plekken bijvoorbeeld kunt plaatsen.
Een palletvork is vaak doorkijk frame dus kun je vanuit de snelwissel wat zien.
De rest als bak of mestvork of balenklem is dicht en zie je niets.
Als je de camera dan een 50cm terug de lader op kunt zetten heb je mooi zicht op je snelwissel met bakken aankoppelen
+1
@Fendt926Driver Zoiets zat ik idd aan te denken. Ben je iig wat flexibel. Een stripje met een paar gaatjes is er zo opgelast.
+1
@contitour ik heb hem op de tussen schoor staan zo kan ik hem gebruiken bij aan koppelen maar ook als ik de vork gebruik kan ik de punten van de lepels zien, maar dan moet ik de camera iets naar beneden draaien
+4
Voor de palletvorken zou ik de camera absoluut tussen de snelwissel monteren, die zijn vaak wel lastig te zien. Als je de camera op de motorkap zet kun je slecht diepte inschatten met je palletvork. Verwacht dat je bij die bak vanzelf wel wat meer gevoel krijgt.

Op de foto kun je mooi zien hoe het beeld is, voor het werk wat wij er mee doen onmisbaar in een jaar als dit. Als het donker wordt dan wisselt de camera automatisch naar een nachtmodus

(klik om te vergroten)

.
+4
Heb een setje bij amazon gekocht en het lijkt wel prima te werken. Ik heb een stripje op de snelwissel gelast en daar de camera op gemonteerd. Zo kan ik ook wat zien als bijvoorbeeld de krokodil er op zit (steekt er dan wat boven uit). Net even aan het spelen geweest en voor nu lijkt het prima. Hoop alleen dat het heel blijft.

(klik om te vergroten)

Stripje met Camera op de snelwissel

(klik om te vergroten)

Beeld op het scherm van de lepels
+1
@contitour ziet er goed uit Bouke!!
+2
@contitour netjes gemaakt. Wel spannend plekje🫣
+1
@casejxuKlopt, vandaar dat ik hoop dat ie heel blijft haha.
+2
Zelf ben ik wel erg tevreden met de camera in/op de neus van mijn steyr 9086 zag ook de lepels van de pallet vorken niet scherm in cabine en later nog een 2de camera in de dakrand gemaakt. Soms heb je last van lichtval en kun je snel wisselen van camera. Dit is dan wel een 4 cilinder maar zicht is gewoon een probleem als de neus er voor zit.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de New Holland TS 125 A en hebben de trefwoorden voorlader , new holland , neus , 6 cilinder , werktuigen , ervaring , cilinder , camera , grondbak en Kosten geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
43
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0