Hoewel de mais nog niet overal binnen is, werden de afgelopen weken meters gemaakt. De gevolgen van de forse regenval maakten de laatste loodjes soms zwaar, laten de telers van het Maismeetnet weten.
Peiling Melkvee.nl toont: 2 op 5 maïstelers kan 1 oktober deadline voor vanggewas na maïs niet halen vanwege late voorjaar en trage rijping.
Vermenigvuldig het gewicht van de shovel waarmee de maiskuil wordt aangereden met het getal drie en dat is de maximale aanvoersnelheid van verse mais per uur.
Een landbouwvoertuig heeft zich donderdagavond vastgereden onder een spoorviaduct van de hogesnelheidslijn bij Hazerswoude-Dorp. De bestuurder raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht. https://m.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20230907_83179687?fbclid=iwar0oet8owm1alabcuoman7-dwhodcq5nakkhchi11qiybvlk6433hiy15cc&utm_campaign=seeding-ld&utm_medium=social&utm_source=facebook
Het is nog steeds niet duidelijk of er deze maand nog een (regionale) hittegolf komt. Maar het is wel zonneklaar dat de snijmais het afrijpingsstadium nadert, dankzij het aanhoudende zonnige zomerweer.
De maaiers al aangekoppeld of toch nog een weekje wachten?
In Zuidbroek (Groningen) heeft de familie Bos een modern melkveebedrijf met 270 melk- en kalfkoeien. Ruwvoerspecialist Ludwig Oevermans gaat op bezoek en praat met melkveehouder Wim Bos over zijn bedrijf, het rantsoen en de ruwvoerstrategie. https://www.youtube.com/watch?v=ai8anwrKsjM
Mechanische onkruidbestrijding gaat een steeds grotere rol spelen in snijmais. Dat werd duidelijk tijdens de velddemonstratie eggen en schoffelen georganiseerd in het Friese It Heidenskip. Een velddemo vanuit het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) in samenwerking met adviesbureau Ceres Horti Advice, enkele loonwerkers en het Praktijknetwerk duurzame Snijmaisteelt Veenweide (PSV). Nieuwe Oogst maakte een video.
Hebben geen ervaring ermee maar er komt geen water aan het einde van de leiding, kan hij vol met zand zitten bijvoorbeeld?, Of kan er een andere oorzaak zijn, de pomp lijkt druk genoeg te leveren, wie heeft een tip
Met de Lely Exos kan vers gras autonoom worden gemaaid en gevoerd. Melkveehouder Marco van Wezel uit Krabbendijke (Z.) maakt nu 1,5 jaar gebruik van de elektrisch aangedreven Lely Exos en is erg tevreden. "De grote meerwaarde is dat je een veel hogere voederwaarde hebt en geen inkuilverliezen." https://www.youtube.com/watch?v=oQdemVPqtzk
NVWA heeft een eerste boete uitgedeeld voor het niet of niet juist toepassen van de bufferstrook. De boer in kwestie reed mest uit op een bufferstrook en kan een korting op zijn GLB subsidie tegemoet zien.
[quote]Het was de afgelopen weken echt grasweer. Het gras groeide als kool. De tweede maaisnede gaat rond Pinksteren de kuil in. Pas op dat het gras niet te droog wordt, waarschuwen ruwvoerspecialisten. Schudden is niet altijd nodig.[/quote]
Software, sensoren en gps maken het een melkveehouder makkelijker. Dat blijkt bij melkveehouder en cameraleverancier Joram Hofman. Van deuren, verlichting, compressor en robots tot aan mixers en dieseltank; alles gaat via de mobiel.
Goedenavond allemaal. Ik wil een mbo opleiding doen en ik zit te prakkiseren tussen Aeres en Terra. Kwa afstand zijn ze voor mij beide even ver en ze bieden beide dezelfde opleidingen. Bij Aeres ben ik al op gesprek geweest maar ik vond het gesprek eigenlijk teveel naar een verkoop praatje lijken waar ik eigenlijk niet zoveel mee kan. Wat eigenlijk ook niet zo vreemd is gezien scholen natuurlijk zoveel mogelijk leerlingen proberen binnen te hengelen. Ik denk dat niet ik hier een antwoord op krijg maar ik probeer het toch: Ik zou graag willen weten of er een kwaliteit verschil is van lesgeven tussen deze 2 scholen. En met kwaliteit bedoel ik de hoeveelheid motivatie een school heeft om hun leerlingen te laten slagen of dat het hun geen drol uit maakt als ze de centen maar krijgen. Ik heb al beetje zitten googlen maar verder dan scholenopdekaart.nl kwam ik niet. En die website vergelijkt alleen vmbo scholen dus daar kan ik weinig mee. Misschien zijn er hier leden die ervaring hebben met beide scholen en iets zinnigs erover kunnen zeggen?
Wij hebben zolang ik mij kan herinneren de mest zelf uitgereden, dit gebeurd met een 10 kuubs tank, die wij huren. Echter nu het weer ervoor zorgt dat bemesten om steeds meer capaciteit vraagt in de vorm van piekmomenten ben ik mijzelf aan het oriënteren op welke opties er nog meer zijn. Wie heeft er hier ervaringen met een eigen zelfrijder/ eigen tank? Wat zijn de kosten aan onderhoud / aanschaf? Moeten 4000 kuub in het jaar uitrijden. Minimaal zuigarm, liefst ook iets van volumemeting (vereiste bij vacuumtank) Hoor graag wat ideeën betreffende kosten / ervaringen met merken!
Maaien of toch nog wachten....? Hier gemaaid en viel niet tegen.
Met de huidige kosten is het extra belangrijk om voer dat je in de kuil krijgt goed te conserveren. Dat begint met een goed inkuilmanagement én het gebruik van een effectief kuiltoevoegmiddel.
Wat te doen? Door doen met oude 2e hands Lease Wachten tot goedkoper wordt
Voor menig boer was het schrikken vorig jaar wanneer er een rekening voor kunstmest in de bus zat. Prijzen lagen op historisch hoge niveaus. Inmiddels hebben verschillende kunstmestfabrikanten hun jaarverslag over 2022 gepubliceerd. Een conclusie die je daaruit zou kunnen trekken is dat de hoge prijzen bepaald niet veroorzaakt werden door een extreem grote vraag naar kunstmest.
Vandaag een velddemo bijgewoond over het onderwerken van een groenbemester. Hier gaven ze aan dat dit al had moeten gebeuren en dat het nu al te laat was. Wanneer de omstandigheden het toelaten moet je een bewerking inzetten werd er gezegd. Nu zijn dit mooie uitspraken maar zie ik vanuit de praktijk andere dingen voorkomen. Ik werk zelf bij een melkveebedrijf waar we afgelopen jaar hebben onder gezaaid met Italiaan raaigras op twee maispercelen. Na tegenvallende gras oogst gekozen om 1 perceel na te zaaien met italiaans en 1 perceel met snelle lente rogge. Onderwerken komt dus te laat volgens de theorie. Bewerkingen die wij doen zijn frezen, bemesten, ploegen en dan maiszaaien. Hoe werken jullie de groenbemester onder? Wanneer werken jullie de groenbemester onder? Groenbemester op maisland door onderzaai of na oogst gezaaid? Wat is er gezaaid? Wat is de opkomst?
Sommige bedrijven schalen af of stoppen er zelfs mee, omdat ze steeds meer klanten verliezen in de agrarische sector.
De kubsprijs is dit jaar 3 euro of hoger. als ik het laat doen. heb zelf 20 ha huiskavel en 10 ha laagland 1 km van huis af liggen. bemester is er 6 meter als nieuw en trekker ook 130 pk alles is zandgrond doen aan stalvoeren. en weiden wat raden jullie aan goede tank kopen en zelf doen of laten doen? dan kan de bemester de handel in
Leeftijd: onbekend Laatst online: 2mnd geleden
Melkveehouder in het zuiden
Ik heb ervaring met de volgende machines: