Demissionair Landbouwminister Piet Adema zet afspraken over mest aanwenden met water voor grasland op zandgronden niet door. Uit onderzoek is gebleken dat het mengen van drijfmest met water voor gras op zandgronden geen effect heeft op de ammoniakemissie.
Hoewel de mais nog niet overal binnen is, werden de afgelopen weken meters gemaakt. De gevolgen van de forse regenval maakten de laatste loodjes soms zwaar, laten de telers van het Maismeetnet weten.
Melkveehouders kunnen ridderzuring in grasland aanpakken met spotspraying. Allgäu ontwikkelde voor de plaatsgerichte bestrijding een spuit die middel en kosten bespaart. Vanaf 25 euro per hectare is 5 tot 7 hectare per uur te spuiten. Loonbedrijf JP van Toor uit Waardhuizen rijdt met de eerste machine in Nederland.
Wie zijn er allemaal geweest op het grootste maisfeest van Nederland? ;) https://www.youtube.com/watch?v=oY7JdBcqV5k https://www.youtube.com/watch?v=_HpcAtSjzaU
Peiling Melkvee.nl toont: 2 op 5 maïstelers kan 1 oktober deadline voor vanggewas na maïs niet halen vanwege late voorjaar en trage rijping.
Het is nog steeds niet duidelijk of er deze maand nog een (regionale) hittegolf komt. Maar het is wel zonneklaar dat de snijmais het afrijpingsstadium nadert, dankzij het aanhoudende zonnige zomerweer.
Mechanische onkruidbestrijding gaat een steeds grotere rol spelen in snijmais. Dat werd duidelijk tijdens de velddemonstratie eggen en schoffelen georganiseerd in het Friese It Heidenskip. Een velddemo vanuit het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) in samenwerking met adviesbureau Ceres Horti Advice, enkele loonwerkers en het Praktijknetwerk duurzame Snijmaisteelt Veenweide (PSV). Nieuwe Oogst maakte een video.
Albert Jan Knijp is loonwerker, akkerbouwer en melkveehouder in het Drentse Anderen. En sinds kort is hij ook deelnemer aan het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer netwerk van demobedrijven. Onlangs hield hij zijn eerste bijeenkomst op het bedrijf. Een succes, met zeker vijftien aanwezigen, twee machines en een duidelijke boodschap: 'Ik wil laten zien dat mechanisch onkruidbeheer kan'. https://www.youtube.com/watch?v=B7f4w81PJ2Q
Hebben geen ervaring ermee maar er komt geen water aan het einde van de leiding, kan hij vol met zand zitten bijvoorbeeld?, Of kan er een andere oorzaak zijn, de pomp lijkt druk genoeg te leveren, wie heeft een tip
Wij hebben zolang ik mij kan herinneren de mest zelf uitgereden, dit gebeurd met een 10 kuubs tank, die wij huren. Echter nu het weer ervoor zorgt dat bemesten om steeds meer capaciteit vraagt in de vorm van piekmomenten ben ik mijzelf aan het oriënteren op welke opties er nog meer zijn. Wie heeft er hier ervaringen met een eigen zelfrijder/ eigen tank? Wat zijn de kosten aan onderhoud / aanschaf? Moeten 4000 kuub in het jaar uitrijden. Minimaal zuigarm, liefst ook iets van volumemeting (vereiste bij vacuumtank) Hoor graag wat ideeën betreffende kosten / ervaringen met merken!
De Russische olieboycot is nog totaal niet merkbaar aan de pomp. Sinds het ingaan ervan zijn de brandstofprijzen fors gedaald. Ook de sterkere euro is gunstig voor automobilisten. Een liter diesel is afgelopen jaar niet zo goedkoop geweest als nu, ook benzine is voordelig.
Wij gebruiken op ons bedrijf een electrische heftruck voor voer aanschuiven en tilklussen. Makkelijk, stil en wendbaar. Beperkter dan een minishovel, maar wel stukken goedkoper. Wij merken dat het voer aanschuiven wel veel vraagt van een electrische heftruck omdat er dan een langdurige hoge stroomvraag is. Wij zitten daarom te denken om over te stappen naar een lpg of diesel versie. Dan wordt het rijden mechanisch aangedreven en dus sterker. Voorkeur heeft lpg ivm uitstoot en lawaai. Diesel is weer makkelijker qua brandstof. Zijn er op dit forum mensen met ervaring met een lpg versie? Hoe lang kun je op een fles, gaat wisselen van fles makkelijk? Zijn ze makkelijk bij te vullen en mag je volle reserve flessen vervoeren/opslaan?
Sommige bedrijven schalen af of stoppen er zelfs mee, omdat ze steeds meer klanten verliezen in de agrarische sector.
De kubsprijs is dit jaar 3 euro of hoger. als ik het laat doen. heb zelf 20 ha huiskavel en 10 ha laagland 1 km van huis af liggen. bemester is er 6 meter als nieuw en trekker ook 130 pk alles is zandgrond doen aan stalvoeren. en weiden wat raden jullie aan goede tank kopen en zelf doen of laten doen? dan kan de bemester de handel in
Wettelijk is het toegestaan om vanaf 16 februari tot 31 augustus drijfmest uit te rijden op grasland. En elk jaar weer blijkt dat de percelen waar de drijfmest vroeg is uitgereden het eerst “op gang” komen. Het later toedienen van drijfmest in het voorjaar kost grasopbrengst. Ook is het risico op besmeuring van gras met mest wanneer er later uitgereden wordt groter.
Loonwerker bij ons in de buurt stopt met het grootste deel van zijn agrarische activiteiten en gaat per 1 april als zelfstandige verder. Een paar van de oorzaken is: een onzeker en onduidelijk landbouwbeleid en een onzekere toekomst vanwege Natura 2000-gebieden in de buurt, GLB en derogatie en opgesloten gebied. Ik schrik nogal van deze ontwikkelingen, hij had vorig jaar/begin dit jaar nog een paar investeringen gedaan zoals: een nieuwe ronde balen pers, nieuwe vierkante balenpers, Krone 470 opraap-silagewagen en een nieuwe Veenhuis-giertank met zodenbemester. Het is erg zorgwekkend hoe het nu gaat, het hele landbouwbeleid raakt zo goed als de hele landbouwsector en allerlei bedrijven die daar (deels) van afhankelijk zijn.
Dat enkele aanhangers van Extinction Rebellion zijn opgepakt in de aanloop naar een mogelijke demonstratie zaterdag is 'een vrij fors middel, daar zet ik vraagtekens bij. Bovendien lijkt de aanpak van klimaatactivisten steviger te zijn dan de aanpak van boerenprotesten.' Dat is de indruk van Berend Roorda, die zich als docent bij de Rijksuniversiteit Groningen heeft gespecialiseerd in demonstratierecht. https://thumbs.boeren.online/groot/2022/27/7222-boerenprotest-rookgordijn-a7-hoorn-politie-brandweer.jpg
Nog even en je kunt het papieren VDM (Vervoersbewijs Dierlijke Mest) niet meer gebruiken voor mestvervoer. Vanaf 1 januari 2023 moet je het mestvervoer doorgeven via rVDM (realtime Vervoersbewijs Dierlijke Mest).
Leeftijd: 3jr Laatst online: 1mnd geleden
Ik heb ervaring met de volgende machines: