Foto van: deJong

Fendt 309 LSA

Foto’s
698
Video’s
12
Topics
39

Informatie over de Fendt 309 LSA

We hebben helaas nog geen technische specificaties van de 309 LSA.

Ervaring

Er zijn <strong>tientallen</strong> leden die ervaring blijken te hebben met de 309 LSA, gezamenlijk zo&apos;n 142.828 draaiuren. Elk lid kan zijn ervaring met deze prachtige machine toevoegen. Word ook lid »

Mijn oom had deze trekker op de boerderij. Heb er vele werkzaamheden mee verricht waaronder voer halen, gras maaien/schudden/harken, mest rijden, etc.
Pluspunten
Fijne trekker, schakelt mooi. Aardig sterk en toch wendbaar.
Mooie trekker en gemakkelijk te besturen
Mooi mee geharkt en geschut
Pluspunten
Top trekker
Minpunten
Geen een

Gebruikerservaring

Mijn oom had deze trekker op de boerderij. Heb er vele werkzaamheden mee verricht waaronder voer halen, gras maaien/schudden/harken, mest rijden, etc.

Actuele vragen Stel ook een vraag »

Fendt 309 LSA - Aftakas wil slecht ronddraaien

Hallo mede tractorfanners

Ik heb een vraagje over een Fendt 309 lsa

Wanneer ik de aftakas in de versnelling heb 540, 750 of 1000 heb staan en ik de hendel van de aftakas op uitgeschakeld heb staan dan wil de aftakas slecht ronddraaien. Normaal zou deze toch vrij moeten ronddraaien zonder moeite, ook komt er wanneer ik hem wel ronddraai een raar klapperend/ snerpend geluid uit de bak.

Als ik de aftakas in de vrij zet dus gewoon op de 0 dan is er niks aan de hand en draaid de aftakas wel gewoon vrij rond.

Is er iemand die dit probleem herkend en of ook heeft meegemaakt?

7 reacties


Fendt 309 LSA - Is de optie "horizontaalvering zijwaarts" op een Grammer Maximo comfort plus een aanrader? Geeft dit extra veel comfort?

Bij de aankoop van een nieuwe zitting van Grammer (maximo comfort plus MSG95A/731) is 'horizontaal vering zijwaarts' een optie. Aangezien dit over een optie van bijna 350 euro gaat vraag ik mij af of dit zijn geld waard is? Ik gebruik mijn Fendt 309 LSA hoofdzakelijk voor toertochten. De huidige zitting is 38 jaar en ik wil graag meer zitcomfort want de tractor zelf heeft geen vering.

29 reacties


Fendt 309 LSA - hydraulische wagenrem-aansluiting

Beste tractor liefhebber.
Op mijn Fendt 309 LSA van bouwjaar 1983 is geen aansluitpunt voorzien voor een hydraulische wagenrem. Vanaf 1 januari 2022 zijn mechanische wagenremmen in B niet meer toegelaten. Ik wil me graag een kleine kipper (6 à 8 ton) aankopen en moet hiervoor een aankoppeling hebben voor de hydraulische rem. Kan dit achteraf opgebouwd worden? Heeft iemand hier ervaring mee? Bij voorbaat dank.

16 reacties


Fendt 309 LSA - Zijn er mensen met een fendt favorit 800 of 900 waar ik wat foto's mag van nemen ?

Hallo
Zijn er mensen met een fendt favorit 800 of 900 ? Ik zou graag foto's nemen van deze trekkers voor bij mijn collectie.

3 reacties


Fendt 309 LSA - Starten lukt soms wel, soms niet: startmotor vervangen?

Geregeld heb ik problemen om de tractor te starten. De batterij is nog nieuw, ik ontkoppel en zet de handgas volledig open. Het voorgloeien verloopt correct. En toch wil de tractor geregeld niet starten: tikt niet aan. En dan plots toch wel. Als het helemaal niet lukt geef ik enkele tikken met een rubberhamer op de startmotor en het bobijntje er boven. Daarna start de tractor meestal wel. Blijkbaar is in het verleden (ben sinds 1 jr de nieuwe eigenaar) ook al regelmatig op de startmotor getikt want er is wat verf af.
Kan ik ergens contacten opschuren of gaat er beter een nieuwe startmotor in? Is dit iets wat je zelf kunt als je de originele versie bij een Fendt dealer bestelt? Bij voorbaat dank voor uw reactie en hulp. Fons

24 reacties


Fendt 309 LSA - Luchtgeveerde stoel mogelijk?

De huidige stoel op mijn Fendt 309 LSA is versleten. Op Grammer .NL wordt een luchtgeveerde stoel sterk aangeprezen. Bij de handleiding is te lezen da

25 reacties


Fendt 309 LSA - rolgeluid bij de hoogste versnelling

Sinds vorige week kan ik de baan op met mijn deels gerestaureerde Fendt 309 LSA van bouwjaar 1983. Wanneer ik echter in de grootste versnelling rijdt ontstaat er bij een toerental van 1800 een overdonderend geluid in de cabine. Dit geluid vermindert soms als ik nog iets hoger in toerental ga (2100). Uiteraard op een perfect egaal wegdek. Dit geluid krijg ik niet als ik op de 30 km stand schakel en vol gas geef. Een (weinig geïnteresseerde) Fendt dealer dacht dat het misschien aan de silentblokken ligt die versleten zijn zodat ijzer in contact komt met ijzer. Bij de restauratie demonteerde ik de achterste silentblokken om nieuwe bouten te monteren: ik zag geen slijtage van het rubber. Maar misschien zijn die na 37 jaar wel wat verhard en is deze vervangen misschien toch wel een goed idee. Ik denk eerder dat het geluid voortkomt van trillingen. Veroorzaakt door de voorbanden? Deze waren ongelijk versleten en werden daarom gewisseld zodat de minst versleten kanten nu aan de buiten kant zitten. Bij het rijden op de traagste versnellingen maakten deze wielen schokkende bewegingen: met 4 extra frontgewichten beter af. Of komt het geluid uit de versnellingsbak? Heeft iemand hier ervaring mee: het zou het rijden een heel stuk aangenamer maken als dit kan opgelost geraken. Bij voorbaat dank voor jouw reactie. Fons

23 reacties


Fendt 309 LSA - Water uit de voorwielen verwijderen.

Ik demonteerde al één voorwiel voor restauratie. Dat verliep heel lastig: blijkbaar waren de voorwielen verzwaard met water. Volgens de handleiding heb je een Hanauer Maus nodig om de onderste inhoud ook uit de band weg te halen (te blazen). Kan het ook zonder dit apparaatje? Da band moet sowieso van de velg om te inspecteren op roest en het gaatje rond het ventiel wat op te lassen.

3 reacties


Fendt 309 LSA - Hoe kan je controleren of de massa aansluiting goed is?

Ik installeerde de voorlichten opnieuw nadat ik deze had gedemonteerd om de neus van de motorkap aan de binnenkant te behandelen tegen roest. Alles correct aangesloten, zekering OK maar geen licht.

4 reacties


Fendt 309 LSA - Is er iemand die weet waar ik aan een werkplaatshandboek kan geraken van een Fendt 309LSA

Ik ben op zoek naar een werkplaatshandboek van een fendt 309 LSA. Het is voor mij de bedoeling dat ik zo veel mogelijk te weten kom van deze trekker. Ik zou graag een zo goed mogelijk inzicht krijgen in de werking van mijn trekker. Ik heb hem al jaren en als er een defect is kan ik op deze manier opsporen welke componenten, onderdelen,... kunnen verantwoordelijk zijn voor het euvel. Ook en vooral interesse!

34 reacties


Fendt 309 LSA - Werking hydraulische wagenrem blijft bekrachtigd

Hallo ,

Ik had graag wat meer informatie gehad over de werking van de hydaulische wagenrem van een fendt 309 lsa van '87.
Ik heb ondervonden dat mijn aanhangremventiel bekrachtigd blijft (rem van de aanhanger grijpt volledig toe als je aanhanger rem gekoppeld is). Verder is het enorm lastig om deze terug los te koppelen wat normaal is met een slang onder druk..?
Kan het kloppen dat dit op een of andere manier met de olie van de hydraulicpomp gebeurd?Verder werken de remmen op de trekker nix abnormaal en hoef ik er geen remolie bij te gieten.
Weet iemand hier iets meer over te vertellen?
Alvast bedankt

23 reacties


Fendt 309 LSA - (Hydraulische) topstang gezocht 309

Ik ben op zoek naar een nieuwe topstang voor mijn 309.. de oude die ik heb is wat tekort. Nu heb ik bij granit de juiste maat van topstang gevonden voor mij enkel zit ik met de vraag of deze wel sterk genoeg is. Deze draad is 'slechts' M30 dit vindt ik er persoonlijk nogal licht uitzien omdat we op geen enkele andere trekker behalve de mf 135 een topstang hebben die 'maar' zo zwaar is.
Weet iemand of dit uberhaupt sterk genoeg is voor dit type trekker en of een andere website oid waarop deze aangeboden worden.
Verder had ik graag teweten gekomen or er iemand is die ervaring heeft met hydraulische topstangen? Ik ben aan het twijfelen of ik niet beter opeens zoeentje koop ivm het gebruikersgemak? Kan je deze bv aankoppelen dmv je olieventiel drukloos te zetten en dan met de hand de topstand in te duwen/ uit te trekken?
En evt hier een website voor..?

Let op het gaat om een toptang voor een fendt 309 lsa deze heeft geen standaard cat 1 2 of 3 kogels.

Alvast bedankt

11 reacties


Fendt 309 LSA - Hydrauliekolie aan de kook??

Hallo allemaal,

Ik was vandag met mijn 309 lsa bj 87 een paar tanken drijfmest aan het overpompen naar een andere mestput toen ik opeens een raar gluid dat ik niet direct kon thuisbrengen hoorde, even met het toerental gespeeld en,bij lage toeren hoorde ik het nauwelijks of niet vanaf 1500 toeren erger. Toen vielen mijn ogen op het dashbord dat een lampje oplichtte ik dacht (ben erniet zeker van) dat dit het lampje van de temperatuur van de hydrauliekolie was. Ik voelde aan mijn tank hydrauliekolie en ik vond dat deze redelijk heet was. Zou mijn vermoeden juist zijn?
Ik had mijn trekker ondertussen al uitgezet en na een uurtje ofzo terug gestart om hem binnen te zetten en het geluid was weg en het lampje was ook uit.
Weet iemand hoe het mogelijk kan zijn dat die olie aan de kook was? Hij heeft wel een kleine lekkage aan de olieventielen (wat je bediend met de kruishendel). Niets ernstig enkele druppeltjes. Je hoort de hydraulicpomp wel telkens wat olie bijsteken.

Graag jullie hulp

13 reacties


Fendt 309 LSA - Past een fronthef van een 311?

Hallo,
Zoals de titel zegt vraag ik me af of de fronthef (origineel) die van een 311 lsa komt past op mijn 309 lsa of 108 ??
De fronthef komt van een trekker die afgebrand is, de verf is van de hef en staat dus roest van i de brand te zitten (staat2dehands te koop) kan dit kwaad voor de sterkte van de hef? De cilinders zullen wel nieuwe dichting kunen gebruiken, iemand een idee of hier nog aan te raken is en wat dit zo ongeveer zou kosten?
En wat is jullie idee wat zon hef in deze staat mag kosten? (Ik weet ook dat het is wt een gek ervoor heeft maar ik zou gaag weten hoe gek jullie zijn 😄 )

Alvast bedankt,
Groeten

16 reacties


Fendt 309 LSA - Fendt farmer 309 lsa bandenmaat vs fendt 108 ls(a)

Ik heb hier sinds vorige weekeen fendt 309 lsa gkekocht. Nu staat deze achteraan op bandenmaar 16,9r 38 en vooraan op 12,4 r 28. Ik zou graag op mijn 108 waar nu 16.9r 34 en 11,2 r 24 opligt naar dezelfde maat achterbanden gaan dusnaar 16,9r 38 weet er iemand welke bandenmaat ik vooraan dan moet steken op de 108 om correct te zijn met de voorloop?
Ik had graag inhet genre 12,4 of iets met gelijkaardige breedte gebleven om nog tussen de aardappelbalken te kunnen rijden.

Waarom ik dit zou willen is dat er spuitwielen op de 309 komen om de aardappelen te rooien die gelijk zijn aan de hoogte van de wielen die er nu opzitten zo kan ik de voorwielen laten voor wat ze zijn. En als de aardappelen gerooid zijn zou ik de spuitwielen op de 108 willen zetten om mzt die dan de gewasbescherming uit te voeren.

Het idee zit voorlopig zo maar het kan nu ook zijn dat de 108 dan de 16,9 r 38 van de 309 krijgt en daar op blijft en dan de 309 laten voor wat hij is op de spuitwielen...

Hopelijk kan ermij hier iemand raad geven .

Groeten

12 reacties


Fendt 309 LSA - Waarop te letten bij aankoop

Ik weet een fendt 309 lsa te koop met 5500 uren (wordt toch gezegd) bouwjaar 1987.
Nu heeft deze bandenmaat 12,4 r 28 voorop en 16,9 r 38 acteraan, deze banden zien er nog vrij nieuw uit.. kan dit kloppen ( voorloop ) want als ik bij trekkerdata kijk zie ik dat er achteraan r 34 zou op liggen en vooraan r 24?
Waarop moet je letten of kun je aanzien hoeveel uren deze trekker werkelijk heeft? Het verschil tussen 5500 en 15500 bv aan de slijtage van de pedalen (vooral koppeling en rem) ? Maar waaran nog?
En wat zijn zwakke punten van deze serie traktoren ? ( + aandachtspunten als ik dar dan ben om te kijken)
Ps het is eentje zonder elektronische hef of 4x4 of wt dan ook een mechanishe trekker.

23 reacties


Fendt 309 LSA - Rook uit luchtinlaat bij kuil aanrijden

Hallo allemaal. Toen ik met onze 309 de maiskuil aan het vastrijden was, begon de motor raar te lopen en kwam er rook uit de luchtinlaat. Luchtfilter ruikt branderig. Heb de trekker direct uit gezet. Op het moment dat hij raar begon te lopen stond de trekker behoorlijk steil tegen de kuil op. Wat kan dit zijn? Motor gaat trouwens nog wel rond als je aan de koelvin draait.
Kan ik de motor weer starten of liever eerst loshalen?
Alvast bedankt.
Groet Stefan

28 reacties


Fendt 309 LSA - waar bowdenkabel te verkrijgen?

Hallo allemaal.
Ik ben op zoek naar een bowdenkabel die zorgt bij onze Fendt 309 voor het aansturen van het 2e dw hydrauliek ventiel.
Wij hebben nog een ouder type 309 zonder kruishendel. Kan bij Kramp en Granit niets vinden. Iemand enig idee waar wel?

Heb trouwens nog een vraag: (zonde om hier een extra topic over te maken 😃 )
Waar kan ik de olie pijlen bij deze trekker? Is ouder type achterbrug van voor 1985. Dus niet met pijlstok naast hydrauliek aankoppelingen.

Alvast bedankt!

Groeten Stefan

5 reacties


Fendt 309 LSA - 6/2 ventiel opbouwen

Hallo allemaal.
Wij hebben op onze 309 2xdw. Hier wil ik graag 4xdw op zetten m.b.v. 6/2 ventielen voor de kuilvoersnijder(1xdw voor het mes, 1xdw voor het afschuifbord, 1xdw voor de topstang en 1xew voor de hefmast) en de kuilverdeler (1xdw voor de topstang, 1xdw voor het linkerbord en 1xdw voor het rechterbord). Heeft iemand hier ervaring mee om deze zelf op te bouwen, of heeft iemand misschien voorbeelden?
En waar zou ik de 6/2 ventielen het beste kunnen kopen?
Andere opties/oplossingen zijn ook altijd welkom.
We snijden nu namelijk altijd voer af met de 712 en daar zit al 4xdw op. Maar over enkele weken moet de 712 gebruikt gaan worden voor het stalmaaien en moet de 309 voor de kuilvoersnijder.
Alvast bedankt.

Groeten Stefan (stefan310)

6 reacties


Fendt 309 LSA - Voorgloeisysteem werkt niet.

Beste tractorfanners.

Wij hebben voor een paar weken terug een 309 gekocht uit 1984. Hiervan werkt het voorgloeisysteem niet.
De zekering is goed, maar als je de sleutel op "voorgloeien" zet, gebeurt er niets. Relais klikt niet en lampje op dashboard gaat ook niet branden.
Kan het zijn dat het relais kapot is of is er iets anders aan de hand?

Alvast bedankt.

Groeten Stefan

13 reacties


Top 6 video’s Alle video’s »

Top 6 foto’s Alle foto’s »

« Alle Fendt machines