Foto van: stefan310

Fendt 309 LSA

Foto’s
666
Video’s
11
Topics
38

Informatie over de Fendt 309 LSA

We hebben helaas nog geen technische specificaties van de 309 LSA.

Ervaring

Er zijn <strong>tientallen</strong> leden die ervaring blijken te hebben met de 309 LSA, gezamenlijk zo&apos;n 141.838 draaiuren. Elk lid kan zijn ervaring met deze prachtige machine toevoegen. Word ook lid »

Mooie trekker en gemakkelijk te besturen
Mooi mee geharkt en geschut
Pluspunten
Top trekker
Minpunten
Geen een

Gebruikerservaring

Mooie trekker en gemakkelijk te besturen

Actuele vragen Stel ook een vraag »

Fendt 309 LSA - Is de optie "horizontaalvering zijwaarts" op een Grammer Maximo comfort plus een aanrader? Geeft dit extra veel comfort?

Bij de aankoop van een nieuwe zitting van Grammer (maximo comfort plus MSG95A/731) is 'horizontaal vering zijwaarts' een optie. Aangezien dit over een optie van bijna 350 euro gaat vraag ik mij af of dit zijn geld waard is? Ik gebruik mijn Fendt 309 LSA hoofdzakelijk voor toertochten. De huidige zitting is 38 jaar en ik wil graag meer zitcomfort want de tractor zelf heeft geen vering.

29 reacties


Fendt 309 LSA - hydraulische wagenrem-aansluiting

Beste tractor liefhebber.
Op mijn Fendt 309 LSA van bouwjaar 1983 is geen aansluitpunt voorzien voor een hydraulische wagenrem. Vanaf 1 januari 2022 zijn mechanische wagenremmen in B niet meer toegelaten. Ik wil me graag een kleine kipper (6 à 8 ton) aankopen en moet hiervoor een aankoppeling hebben voor de hydraulische rem. Kan dit achteraf opgebouwd worden? Heeft iemand hier ervaring mee? Bij voorbaat dank.

16 reacties


Fendt 309 LSA - Zijn er mensen met een fendt favorit 800 of 900 waar ik wat foto's mag van nemen ?

Hallo
Zijn er mensen met een fendt favorit 800 of 900 ? Ik zou graag foto's nemen van deze trekkers voor bij mijn collectie.

3 reacties


Fendt 309 LSA - Starten lukt soms wel, soms niet: startmotor vervangen?

Geregeld heb ik problemen om de tractor te starten. De batterij is nog nieuw, ik ontkoppel en zet de handgas volledig open. Het voorgloeien verloopt correct. En toch wil de tractor geregeld niet starten: tikt niet aan. En dan plots toch wel. Als het helemaal niet lukt geef ik enkele tikken met een rubberhamer op de startmotor en het bobijntje er boven. Daarna start de tractor meestal wel. Blijkbaar is in het verleden (ben sinds 1 jr de nieuwe eigenaar) ook al regelmatig op de startmotor getikt want er is wat verf af.
Kan ik ergens contacten opschuren of gaat er beter een nieuwe startmotor in? Is dit iets wat je zelf kunt als je de originele versie bij een Fendt dealer bestelt? Bij voorbaat dank voor uw reactie en hulp. Fons

24 reacties


Fendt 309 LSA - Luchtgeveerde stoel mogelijk?

De huidige stoel op mijn Fendt 309 LSA is versleten (bouwjaar 1983). Eenzelfde kuip is helaas niet meer te bestellen zegt de dealer. Op Grammer.NL wordt een luchtgeveerde stoel sterk aangeprezen. Bij de handleiding is te lezen dat de stroomvoorziening niet mag komen van een andere verbruiker. Is er iemand die hiermee ervaring heeft: waar neem je dan het gemakkelijkst spanning? Of kies ik beter ineens opnieuw voor een mechanisch geveerde stoel? Tractor wordt enkel gebruikt voor rondritten. Fons

22 reacties


Fendt 309 LSA - Luchtgeveerde stoel mogelijk?

De huidige stoel op mijn Fendt 309 LSA is versleten. Op Grammer .NL wordt een luchtgeveerde stoel sterk aangeprezen. Bij de handleiding is te lezen da

2 reacties


Fendt 309 LSA - rolgeluid bij de hoogste versnelling

Sinds vorige week kan ik de baan op met mijn deels gerestaureerde Fendt 309 LSA van bouwjaar 1983. Wanneer ik echter in de grootste versnelling rijdt ontstaat er bij een toerental van 1800 een overdonderend geluid in de cabine. Dit geluid vermindert soms als ik nog iets hoger in toerental ga (2100). Uiteraard op een perfect egaal wegdek. Dit geluid krijg ik niet als ik op de 30 km stand schakel en vol gas geef. Een (weinig geïnteresseerde) Fendt dealer dacht dat het misschien aan de silentblokken ligt die versleten zijn zodat ijzer in contact komt met ijzer. Bij de restauratie demonteerde ik de achterste silentblokken om nieuwe bouten te monteren: ik zag geen slijtage van het rubber. Maar misschien zijn die na 37 jaar wel wat verhard en is deze vervangen misschien toch wel een goed idee. Ik denk eerder dat het geluid voortkomt van trillingen. Veroorzaakt door de voorbanden? Deze waren ongelijk versleten en werden daarom gewisseld zodat de minst versleten kanten nu aan de buiten kant zitten. Bij het rijden op de traagste versnellingen maakten deze wielen schokkende bewegingen: met 4 extra frontgewichten beter af. Of komt het geluid uit de versnellingsbak? Heeft iemand hier ervaring mee: het zou het rijden een heel stuk aangenamer maken als dit kan opgelost geraken. Bij voorbaat dank voor jouw reactie. Fons

23 reacties


Fendt 309 LSA - Water uit de voorwielen verwijderen.

Ik demonteerde al één voorwiel voor restauratie. Dat verliep heel lastig: blijkbaar waren de voorwielen verzwaard met water. Volgens de handleiding heb je een Hanauer Maus nodig om de onderste inhoud ook uit de band weg te halen (te blazen). Kan het ook zonder dit apparaatje? Da band moet sowieso van de velg om te inspecteren op roest en het gaatje rond het ventiel wat op te lassen.

3 reacties


Fendt 309 LSA - Hoe kan je controleren of de massa aansluiting goed is?

Ik installeerde de voorlichten opnieuw nadat ik deze had gedemonteerd om de neus van de motorkap aan de binnenkant te behandelen tegen roest. Alles correct aangesloten, zekering OK maar geen licht.

4 reacties


Fendt 309 LSA - Is er iemand die weet waar ik aan een werkplaatshandboek kan geraken van een Fendt 309LSA

Ik ben op zoek naar een werkplaatshandboek van een fendt 309 LSA. Het is voor mij de bedoeling dat ik zo veel mogelijk te weten kom van deze trekker. Ik zou graag een zo goed mogelijk inzicht krijgen in de werking van mijn trekker. Ik heb hem al jaren en als er een defect is kan ik op deze manier opsporen welke componenten, onderdelen,... kunnen verantwoordelijk zijn voor het euvel. Ook en vooral interesse!

34 reacties


Fendt 309 LSA - Werking hydraulische wagenrem blijft bekrachtigd

Hallo ,

Ik had graag wat meer informatie gehad over de werking van de hydaulische wagenrem van een fendt 309 lsa van '87.
Ik heb ondervonden dat mijn aanhangremventiel bekrachtigd blijft (rem van de aanhanger grijpt volledig toe als je aanhanger rem gekoppeld is). Verder is het enorm lastig om deze terug los te koppelen wat normaal is met een slang onder druk..?
Kan het kloppen dat dit op een of andere manier met de olie van de hydraulicpomp gebeurd?Verder werken de remmen op de trekker nix abnormaal en hoef ik er geen remolie bij te gieten.
Weet iemand hier iets meer over te vertellen?
Alvast bedankt

23 reacties


Fendt 309 LSA - (Hydraulische) topstang gezocht 309

Ik ben op zoek naar een nieuwe topstang voor mijn 309.. de oude die ik heb is wat tekort. Nu heb ik bij granit de juiste maat van topstang gevonden voor mij enkel zit ik met de vraag of deze wel sterk genoeg is. Deze draad is 'slechts' M30 dit vindt ik er persoonlijk nogal licht uitzien omdat we op geen enkele andere trekker behalve de mf 135 een topstang hebben die 'maar' zo zwaar is.
Weet iemand of dit uberhaupt sterk genoeg is voor dit type trekker en of een andere website oid waarop deze aangeboden worden.
Verder had ik graag teweten gekomen or er iemand is die ervaring heeft met hydraulische topstangen? Ik ben aan het twijfelen of ik niet beter opeens zoeentje koop ivm het gebruikersgemak? Kan je deze bv aankoppelen dmv je olieventiel drukloos te zetten en dan met de hand de topstand in te duwen/ uit te trekken?
En evt hier een website voor..?

Let op het gaat om een toptang voor een fendt 309 lsa deze heeft geen standaard cat 1 2 of 3 kogels.

Alvast bedankt

11 reacties


Fendt 309 LSA - Hydrauliekolie aan de kook??

Hallo allemaal,

Ik was vandag met mijn 309 lsa bj 87 een paar tanken drijfmest aan het overpompen naar een andere mestput toen ik opeens een raar gluid dat ik niet direct kon thuisbrengen hoorde, even met het toerental gespeeld en,bij lage toeren hoorde ik het nauwelijks of niet vanaf 1500 toeren erger. Toen vielen mijn ogen op het dashbord dat een lampje oplichtte ik dacht (ben erniet zeker van) dat dit het lampje van de temperatuur van de hydrauliekolie was. Ik voelde aan mijn tank hydrauliekolie en ik vond dat deze redelijk heet was. Zou mijn vermoeden juist zijn?
Ik had mijn trekker ondertussen al uitgezet en na een uurtje ofzo terug gestart om hem binnen te zetten en het geluid was weg en het lampje was ook uit.
Weet iemand hoe het mogelijk kan zijn dat die olie aan de kook was? Hij heeft wel een kleine lekkage aan de olieventielen (wat je bediend met de kruishendel). Niets ernstig enkele druppeltjes. Je hoort de hydraulicpomp wel telkens wat olie bijsteken.

Graag jullie hulp

13 reacties


Fendt 309 LSA - Past een fronthef van een 311?

Hallo,
Zoals de titel zegt vraag ik me af of de fronthef (origineel) die van een 311 lsa komt past op mijn 309 lsa of 108 ??
De fronthef komt van een trekker die afgebrand is, de verf is van de hef en staat dus roest van i de brand te zitten (staat2dehands te koop) kan dit kwaad voor de sterkte van de hef? De cilinders zullen wel nieuwe dichting kunen gebruiken, iemand een idee of hier nog aan te raken is en wat dit zo ongeveer zou kosten?
En wat is jullie idee wat zon hef in deze staat mag kosten? (Ik weet ook dat het is wt een gek ervoor heeft maar ik zou gaag weten hoe gek jullie zijn 😄 )

Alvast bedankt,
Groeten

16 reacties


Fendt 309 LSA - Fendt farmer 309 lsa bandenmaat vs fendt 108 ls(a)

Ik heb hier sinds vorige weekeen fendt 309 lsa gkekocht. Nu staat deze achteraan op bandenmaar 16,9r 38 en vooraan op 12,4 r 28. Ik zou graag op mijn 108 waar nu 16.9r 34 en 11,2 r 24 opligt naar dezelfde maat achterbanden gaan dusnaar 16,9r 38 weet er iemand welke bandenmaat ik vooraan dan moet steken op de 108 om correct te zijn met de voorloop?
Ik had graag inhet genre 12,4 of iets met gelijkaardige breedte gebleven om nog tussen de aardappelbalken te kunnen rijden.

Waarom ik dit zou willen is dat er spuitwielen op de 309 komen om de aardappelen te rooien die gelijk zijn aan de hoogte van de wielen die er nu opzitten zo kan ik de voorwielen laten voor wat ze zijn. En als de aardappelen gerooid zijn zou ik de spuitwielen op de 108 willen zetten om mzt die dan de gewasbescherming uit te voeren.

Het idee zit voorlopig zo maar het kan nu ook zijn dat de 108 dan de 16,9 r 38 van de 309 krijgt en daar op blijft en dan de 309 laten voor wat hij is op de spuitwielen...

Hopelijk kan ermij hier iemand raad geven .

Groeten

12 reacties


Fendt 309 LSA - Waarop te letten bij aankoop

Ik weet een fendt 309 lsa te koop met 5500 uren (wordt toch gezegd) bouwjaar 1987.
Nu heeft deze bandenmaat 12,4 r 28 voorop en 16,9 r 38 acteraan, deze banden zien er nog vrij nieuw uit.. kan dit kloppen ( voorloop ) want als ik bij trekkerdata kijk zie ik dat er achteraan r 34 zou op liggen en vooraan r 24?
Waarop moet je letten of kun je aanzien hoeveel uren deze trekker werkelijk heeft? Het verschil tussen 5500 en 15500 bv aan de slijtage van de pedalen (vooral koppeling en rem) ? Maar waaran nog?
En wat zijn zwakke punten van deze serie traktoren ? ( + aandachtspunten als ik dar dan ben om te kijken)
Ps het is eentje zonder elektronische hef of 4x4 of wt dan ook een mechanishe trekker.

23 reacties


Fendt 309 LSA - Rook uit luchtinlaat bij kuil aanrijden

Hallo allemaal. Toen ik met onze 309 de maiskuil aan het vastrijden was, begon de motor raar te lopen en kwam er rook uit de luchtinlaat. Luchtfilter ruikt branderig. Heb de trekker direct uit gezet. Op het moment dat hij raar begon te lopen stond de trekker behoorlijk steil tegen de kuil op. Wat kan dit zijn? Motor gaat trouwens nog wel rond als je aan de koelvin draait.
Kan ik de motor weer starten of liever eerst loshalen?
Alvast bedankt.
Groet Stefan

28 reacties


Fendt 309 LSA - waar bowdenkabel te verkrijgen?

Hallo allemaal.
Ik ben op zoek naar een bowdenkabel die zorgt bij onze Fendt 309 voor het aansturen van het 2e dw hydrauliek ventiel.
Wij hebben nog een ouder type 309 zonder kruishendel. Kan bij Kramp en Granit niets vinden. Iemand enig idee waar wel?

Heb trouwens nog een vraag: (zonde om hier een extra topic over te maken 😃 )
Waar kan ik de olie pijlen bij deze trekker? Is ouder type achterbrug van voor 1985. Dus niet met pijlstok naast hydrauliek aankoppelingen.

Alvast bedankt!

Groeten Stefan

5 reacties


Fendt 309 LSA - 6/2 ventiel opbouwen

Hallo allemaal.
Wij hebben op onze 309 2xdw. Hier wil ik graag 4xdw op zetten m.b.v. 6/2 ventielen voor de kuilvoersnijder(1xdw voor het mes, 1xdw voor het afschuifbord, 1xdw voor de topstang en 1xew voor de hefmast) en de kuilverdeler (1xdw voor de topstang, 1xdw voor het linkerbord en 1xdw voor het rechterbord). Heeft iemand hier ervaring mee om deze zelf op te bouwen, of heeft iemand misschien voorbeelden?
En waar zou ik de 6/2 ventielen het beste kunnen kopen?
Andere opties/oplossingen zijn ook altijd welkom.
We snijden nu namelijk altijd voer af met de 712 en daar zit al 4xdw op. Maar over enkele weken moet de 712 gebruikt gaan worden voor het stalmaaien en moet de 309 voor de kuilvoersnijder.
Alvast bedankt.

Groeten Stefan (stefan310)

6 reacties


Fendt 309 LSA - Voorgloeisysteem werkt niet.

Beste tractorfanners.

Wij hebben voor een paar weken terug een 309 gekocht uit 1984. Hiervan werkt het voorgloeisysteem niet.
De zekering is goed, maar als je de sleutel op "voorgloeien" zet, gebeurt er niets. Relais klikt niet en lampje op dashboard gaat ook niet branden.
Kan het zijn dat het relais kapot is of is er iets anders aan de hand?

Alvast bedankt.

Groeten Stefan

13 reacties


Fendt 309 LSA - elektrisch schema

Ik heb een vraag ivm de elektrischiteit van de tractor (fendt 309 lsa turbo) zou jij een schema hebben van de zekering kast voor wat iedere zekering staat aub
alvast bedankt
mvg lard.

5 reacties


Fendt 309 LSA - Hef gaat zelf omhoog tijdens rijden

Hallo, Even een vraagje.
Recent heb ik vastgesteld dat de hefinrichting vanzelf omhoog gaat tijdens het rijden. Het betreft een mechanisch hef (1982)
De bediening staat uiteraard beneden, en positieregeling naar beneden/achter.
Zakken doet het hef ook niet als het onbelast is, tenzij je er wat gewicht in hangt. Wanneer je de motor vervolgens stil legt, dan zakt het hef terug vanzelf maar wel traag (ook onbelast).
Iemand een gedacht van de oorzaak?

22 reacties


Fendt 309 LSA - voorbanden omgekeerd

Vaak zie je dat de voorbanden van een tractor omgekeerd zijn gemonteerd (zoals de link). Voor wat is dit nodig of wat is het gebruik ervan. Heeft dit nadelen voor de versnellingsbak of de tandwielen?
MVG,
Wout

46 reacties


Fendt 308 Hoe lang gaat ie mee?

Hoi, we hebben een 308 uit 1996 die nu 16000 uur op de teller heeft staan. De trekker heeft nog geen grote revisies gehad. Van buiten ziet hij er slecht uit. Komt uit de aannemerij en staat altijd buiten. De dealer adviseert om hem in te ruilen nu hij nog goed loopt.
Nu gaan we komend jaar veel verbouwen en wil ik een voorlader hebben. Ik vraag me af of het slim is om hier een gebruikte voorlader op te zetten of er toch maar mee te stoppen en in te ruilen. De voorlader zal een jaar of twee regelmatig gebruikt worden en is daarna ook niet meer nodig. Watis slim? Oude voorlader op oude trekker en over een paar alles inruilen of niet aan beginnen en jongere combinatie opzoeken?

58 reacties


Fendt 309 LSA - Fendt 309 LSA schiet uit zijn versnelling

Hallo,
mijn oom heeft een fendt 309 LSA. de versnellings hendel op het dashboard, schiet uit zijn versnelling als je hem in zijn m of l zet. zijn overdrive werkt dus wel. als je hem in z'n l/m wil zetten dan gaat ie tanden poetsen.
iemand raad?

17 reacties


Fendt 309 LSA - warm lopen

Hallo,
ik was benieuwd waarom deze trekkertjes altijd zo snel warm lopen. Ik heb er wel eens een paar dagen mee gemaaid maar hij was echt de hele tijd warm, ook al reed je heel langzaam.
mvg rijkjd

19 reacties


Fendt 309 LSA - synchromesh vervangen

Is er hier iemand die ooit eens een synchromesh ring van de 1ste versnelling van een 309LSA (uit 1989) heeft vervangen
-is dit zelf te doen
-wat kost dit als je het laat doen??

22 reacties


Fendt 309 LSA - Cabine gezocht

Ben op zoek naar een complete cabine, inclusief platform met spatborden, het chasisnummer van de trekker is 186/25/.... en is van het bouwjaar 1990-91

55 reacties


Fendt 309 LSA - spatborden demonteren

Is er hier iemand die ervaring heeft met het demonteren van de spatborden en dus ook de vloerplaat, aangezien deze aan elkaar hangen.
Op wat moet ik zoal letten en wat moet er allemaal losgemaakt worden??

26 reacties


Fendt 309 LSA - remlichten werken niet

We zijn vandaag tot de vaststelling gekomen dat onze remlichten niet meer werken (en ja lampen zijn nog goed) en nu denken dat het waarschijnlijk licht aan het contact die doorgeeft wanneer men remt, alleen vind ik dit nu niet. Heeft iemand anders hier ervaring mee en kan mij vertellen waar deze zit??

40 reacties


Fendt 309 LSA - tandwiel versn bak gezocht

Gezocht tandwiel 30 km 24 tanden voor fendt 309 wie weet er nog wat te liggen

8 reacties


Fendt 309 LSA - fronthef

Wie heeft er toevallig nog ergens een fronthef voor een fendt 309lsa bj. 1987 liggen? op internet zijn er geen te vinden.
Mvg rens

3 reacties


Fendt 309 LSA - zekering zwaailamp

Kan iemand mij vertellen op welk nummer dat de zekering van de zwaailamp zit, want heb er nu een 2de opstaan en monteur bij dealer had me verteld dat ik de zekering moest vervangen door een van 15 ampere, alleen vind ik die zekering nu niet

24 reacties


Fendt 309 LSA - Sony XR-1300R radio plaatsen

Onze radio van de Fendt heeft wat rare kuren en nu hebben wij nog een sony radio liggen alleen krijgen we hem niet aan de praat weet er iemand wat het zou kunnen zijn, heb al een handleiding gevonden en daar staat erin dat hij werkt op 12V negatieve aarde ?? weet iemand wat dit betekent ??

13 reacties


Fendt 309 LSA - raam rubbers

Weet er hier iemand of een Fendt 309 LSA van bouwjaar 1990 gelijmde rubbers heeft of kan je deze gewoon met raam en al uithalen en dan achteraf terugsteken ???

11 reacties


Fendt 309 LSA - voetgas

Hallo

Wij hebben altijd al wat problemen gehad dat het voetgas niet ten volle terugkwam maar nu is het een beetje te erg en keert hij helemaal niet terug en heb al gekeken en ik kan nergens een veertje ofzo vinden die dat moet terug duwen/trekken
kan iemand mij hier bij helpen ??

B.V.D Fendttrisixfan

34 reacties


Fendt 309 LSA - Koppeling Tik

Afentoe tikt de koppeling als ik hem indruk en als ik hem loslaat ook wel eens.Het lijkt net dat de koppeling een beetje blijft hangen als ik hem los laat. maar ik heb geen slippende koppeling want hij trekt goed op. En hij schakelt ook goed. Wat zou dat kunnen zijn?

15 reacties


Fendt 309 LSA - Koplampen en lampen in het dak

Hallo, wie weet er hoe ik mijn koplampen en lampen in het dak aan de voorzijde tegelijkertijd aan kan zetten. Nu is het zo dat als ik mijn koplampen aan heb staan en mijn lampen in het dak aan wil zetten dan gaan de koplampen uit. Hoe kan ik het veranderen dat mijn koplampen aanblijven.

35 reacties


Top 6 video’s Alle video’s »

Top 6 foto’s Alle foto’s »

« Alle Fendt machines